Terveyspalvelut ja joukkoliikenne tulevan valtuustokauden keihäänkärkinä Paimiossa

0
Mikko Lindberg (vas.) ja Markus Kaarlela luotsaavat paimiolaista päätöksentekoa eteenpäin seuraavien vuosien ajan.

Paimion edunvalvonta sote-uudistuksessa ja joukkoliikenteen parantaminen. Yrittäjä- ja asukasystävällisyyttä sekä joustavaa että ripeää päätöksentekoa.

Muun muassa nämä asiat nousevat esiin, kun Paimion tuoreilta kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajilta Markus Kaarlelalta ja Mikko Lindbergiltä kysytään, mitkä ovat alkaneen valtuustokauden tärkeimmät tavoitteet.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valittu Kaarlela on paikallispolitiikassa vielä melko tuore kasvo, kun taas valtuuston puheenjohtaja Lindbergille alkanut kausi on jo neljäs kuntapolitiikan parissa. Etulinjan kärjessä he ovat kuitenkin molemmat ensimmäistä kertaa.

– Jos minulle olisi viisi vuotta sitten sanottu, että merkittävä osa vapaa-ajasta kuluu kuntapolitiikan parissa, en olisi ikipäivänä uskonut, Kaarlela naurahtaa.

Kipinä paikalliseen päätöksentekoon roihahti kuitenkin nopeasti liekiksi. Ensimmäisellä valtuustokaudellaan Kaarlela vaikutti koulutuslautakunnan puheenjohtajana ja kaupunginhallituksen varajäsenenä. Kokouskokemusta kertyi ja paikallinen päätöksenteko tuli nopeasti tutuksi.

Maa- ja metsätieteitä opiskellut 65-vuotias Lindberg puolestaan on ollut enemmän tai vähemmän kiinnostunut kuntapolitiikasta jo 1970-luvulta lähtien, mutta ajankäytöllisesti ehdolle vaaleihin lähteminen mahdollistui vasta runsaat kymmenen vuotta sitten.

– Lopetin työt ProAgrian johtajana Turussa vuonna 2008. Tuntui, että olin siihen mennessä antanut oman osaamiseni siinä tehtävässä ja oli aika keskittyä omiin yritystoimiin, Lindberg kertaa.

Paimion edusta pidettävä kiinni

Sote-uudistus nousee ensimmäisenä mieleen, kun Kaarlela ja Lindberg pohtivat alkaneen valtuustokauden kiperimpiä kysymyksiä. He ovat kumpikin samoilla linjoilla siinä, että Paimion täytyy pitää neuvotteluissa saavutetuista eduistaan kiinni. Ehdotonta on, että Paimiossa on tarjolla myös vuodesta 2023 alkaen vähintään sellaiset terveys- ja neuvolapalvelut kuin tälläkin hetkellä, oppilashuolto toimii ja sosiaalityöllä on realistiset resurssit operoida.

– Muun muassa nämä asiat ovat tärkeitä, kun neuvotteluja käydään. Vanhuspalvelut ovat myös sellainen asia, josta ei voi ainakaan tinkiä, Lindberg miettii.

– Sote-uudistuksesta tulee varmasti tietynlainen edunvalvontakilpajuoksu kuntien välillä, ja siinä kilvassa pitää varmistaa, että Paimio on hyvissä asemissa alusta asti. Se on varmasti tulevan valtuustokauden tärkein yksittäinen asia, Kaarlela alleviivaa.

Toinen merkittävä nosto valtuustokaudelle on paikallisliikenteen kehittäminen. Paimion kaupunki on ollut tämän vuoden mukana Turun seudun paikallisliikenteen, eli Fölin laajentumisselvityksessä. Sekä Kaarlela että Lindberg pitävät tärkeänä sitä, että kuluvan valtuustokauden aikana Paimio on yksi Fölin toiminta-alueeseen liitettävistä kunnista.

– Paimio on houkutteleva kaupunki asua sellaiselle ihmiselle, jolla on mahdollisuus käyttää omaa autoa. Sen sijaan joukkoliikenteen käyttäjälle vaihtoehdot ovat riittämättömät. Sitä on ehdottomasti kehitettävä, ja ensimmäinen askel on liittyä Föli-alueeseen, Lindberg muotoilee.

Mutkattomuutta päätöksentekoon

Kokonaisuutena puheenjohtajat näkevät, että Paimion on oltava jatkossa entistä mutkattomampi kaupunki sekä asukkaille että yrityksille. Sekä Kaarlela että Lindberg ovat yhtä mieltä siitä, että Turkuun verrattuna päätöksenteko vaikkapa kaava-asioihin tai rakennuslupiin liittyen on jo nyt ripeämpää, mutta kehitettävää löytyy aina.

– Ennen kaikkea meidän pitää varmistaa, etteivät yritysten kasvuaikeet tai potentiaalisten uusien asukkaiden haaveet kaadu byrokratiaan. Päätöksenteon pitää olla ripeää ja sopivissa määrin joustavaa. Sellaisena kaupunkina Paimion pitää näyttäytyä ulospäin, Kaarlela alleviivaa.

He molemmat näkevät, että tuore valtuusto on hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta.

– On tärkeää, että meillä on tekemässä päätöksiä sellaisia henkilöitä, jotka ovat nähneet ja monta valtuustokautta ja toisaalta myös heitä, jotka ovat aloittaneet vasta ensimmäisen kautensa, Lindberg miettii.

Pitkän linjan paimiolaisia

Markus Kaarlela, Paimion kaupunginhallituksen puheenjohtaja

  • 45-vuotias aviomies ja kolmen lapsen isä
  • Syntynyt Turussa, mutta asunut viimeiset 40 vuotta Paimiossa
  • Opiskellut diplomi-insinööriksi Lappeenrannan yliopistossa
  • Liiketoiminnan kehitysjohtaja Gasumilla
  • Harrastuksina kuntapolitiikan lisäksi urheilun seuraaminen

Mikko Lindberg, Paimion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

  • 65-vuotias viiden lapsen isä ja pian viiden lapsen vaari
  • Asunut koko ikänsä Paimiossa
  • Opiskellut agronomiksi Helsingin yliopistossa
  • Maanviljelijä, yrittäjä
  • Harrastuksina avanto- ja kylmäuinti ympäri vuoden, hiihto ja mökkeily

 

Kolme kepeää kysymystä

Mikä on suosikkipaikkasi Paimiossa?

Mikko Lindberg: Tipumäki. Sieltä avautuu hieno näköala melko kauas ”Itämerelle” asti.

Markus Kaarlela: Kotitiemme Postinkuja. Sitä pitkin on mukava kulkea ympäri vuoden.

Minkä kirjan olet lukenut viimeksi?

ML: Ismo Leikolasta kertovan kirjan Suo, kuokka ja Hollywood.

MK: Vistalt ja muhalt – Kansakoulumuistoja Paimiosta.

Mitä teet ensimmäisenä, kun viimeisetkin koronarajoitukset hellittävät?

ML: Menen varmaan jonnekin isoille messuille. Sellaista aitoa messutunnelmaa on ehtinyt tässä viimeisen 1,5 vuoden aikana jo kaivata.

MK: Menemme varmasti lasten kanssa katsomaan jotain urheilua paikan päälle. Ehkäpä TPS:n jääkiekko-ottelua.