Vanhemmuuden lyhyys ja ikuisuus

0

Hän irrotti lampunkin katosta, laittoi muuttolaatikkoon, kääntyi ja sanoi, että loput voi vaikka lahjoittaa. Kysyin, koska nähdään ja hän vastasi, että ”Katsotaan, nyt on näitä muuttohommia”. Sain halata ja sitten näin perävalot. Niin päättyi 19 vuotta aktiiviäitiyttä tuon lapsen kohdalla.

”Lapset kasvavat niin nopeasti” ei ole kulunut sanonta, se on viiltävä totuus. Vuosikausia haaveilin omasta ajasta ja nyt ostaisin monta vuotta sitä ”ruuhkaa” takaisin, jos voisin. Hymyilen vinosti rakkaille asiakkailleni ja totean heidän elävän elämänsä kulta-aikaa sitä tiedostamattaan. En väheksy kenenkään tunteita enkä tulevia vuosiani, mutta oman lapsen kanssa kasvaminen on aika, jota ei takaisin saa. Harrastaa ehti ennen lasta ja nyt jälkeen, mutta sitä kasvun ihmettä voit muistella enää tallenteista.

Niinpä nostan maljan itselleni. Hän lähti selkein suunnitelmin, ilman, että minun tarvitsee kantaa huolta. Hän tietää, miten pärjätään, nousi huipulle ja lähti liitoon. Näyttivät siipensä hämmästyttävän vahvoilta. Jotain olen tehnyt oikein.

Te, jotka saatte vielä pitää sen kupeistanne kasvaneen elämän lähellänne, muistattehan seuraavat ainesosat vahvoihin siipiin: opeta kuivaksi, irrota tutista, ohjaa rauhoittumaan ja nukkumaan. Lohduta, tyynnytä, selitä, kerro ja kuvaile. Näytä, miten ollaan empaattisessa vuorovaikutuksessa muiden kanssa, sovitaan riidat ja kuunnellaan. Anna terveellistä ruokaa ja esimerkkiä sen nauttimisesta. Liiku yhdessä, tee, puuhaa, pelaa, laula, leiki ja lue. Opeta, miten leikit siivotaan ja sään mukaiset vaatteet puetaan päälle. Sano EI ja pysy siinä, aivan sama miten idiootti olet. Velvoita viemään roskat, tuomaan pyykit ja laittamaan tiskikoneeseen astiat. Pyhitä ruoka- ja nukkumaanmenoaika. Tiedä, mitä lapsesi tekee ja valvo älylaitteiden käyttöä. Naura, vitsaile, näytä suru, ilo ja turvallinen kiukku. Sano anteeksi, kiitos, ole hyvä ja olet rakas. Ei sen kummempaa.

Varaudu siihen, että sinä opit enemmän kuin hän. Ja kaikessa elämässä pätee se, että et koskaan kadu aikaa, jonka vietit rakkaidesi kanssa. Vain sitä aikaa, jonka annoit muualle.

Jos teit hommasi hyvin, hän tulee katsomaan sinua vanhainkotiin.

Eliisa Gylén

Kirjoittaja on evp.äiti, mutta iankaikkisesti äiti