Villa Aadassa vaate saa toisen elämän – Vistalle avataan vaatteiden ja kenkien second hand -liike

0
Oona ja Inga Kaskinen täyttivät viime viikolla uuden putiikin hyllyjä. Omia vaatteitaan voi tuoda myyntiin varaamalla myyntijakson. Tällä hetkellä listalla on Oona Kaskisen mukaan noin 30 varausta.

Paimion palveluvalikoima laajenee ensi viikolla, kun Vistalle avataan käytettyjä vaatteita ja kenkiä myyvä second hand -liike. Villa Aadassa silitetään vaatteita täyttä höyryä ja täytetään hyllyjä ensi perjantaina vietettäviä avajaisia varten.

– Muutin kesällä 2018 Paimioon ja huomasin heti, että täältä puuttuu tämän kaltainen liike, kirppisfaniksi itseään kutsuva yrittäjä Inga Kaskinen kertoo.

Villa Aada poikkeaa tavanomaisesta kirpputorista siten, että asiakkaat eivät myy siellä itse vaatteitaan tai järjestele hyllyjä. Inga Kaskinen ja liikkeessä työskentelevä tytär Oona Kaskinen valikoivat myyntiin otettavat tuotteet, hinnoittelevat ne ja asettelevat tuotteet esille. Paikkamaksua ei ole, mutta tuotto jaetaan puoliksi yrityksen ja vaatteiden omistajan kesken.

Sekä äidillä että tyttärellä on runsaasti omakohtaista kokemusta kirpputoreilla myymistä ja hinnoittelusta.

– Yleensä kirpputorilla myyminen vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä. Täällä tavarat voi jättää meidän hoiviin. Ne tuotteet, jotka eivät mene kaupaksi, toimitamme asiakkaan luvalla hyväntekeväisyyteen, Kaskinen selventää.

Kierrättäminen tätä päivääTurkuun on hiljattain perustettu vastaavanlaisia täyden palvelun lastenvaatekirpputoreja. Kaskinen uskoo, että second hand -liikkeelle on Paimiossakin kysyntää, sillä ekologisuudesta ja kierrättämisestä puhutaan nykyisin paljon.

Kertakäyttökulttuurin sijaan ihmisiä kannustetaan suosimaan kestäviä, laadukkaita tuotteita. Hyvin pidetyt merkkivaatteet kestävät Kaskisen mukaan kauan, mutta toisaalta kaikilla ei ole varaa ostaa niitä uutena kaupasta.

– Hutiostoksia tulee aina. Jos on ostanut hienon vaatteen, ei kannata jättää sitä kaappiin pölyttymään, vaan antaa sille uusi elämä. Vaikka siinä häviäisikin vähän rahallisesti, tärkeämpää on, ettei vaate mene hukkaan, Kaskinen ajattelee.

– Kierrättäminen on tätä päivää. On ekologisempaa kierrättää kuin ostaa halvalla uusia, Kaskisen puoliso Jari Poikonen täydentää.

Villa Aadaan otetaan ensisijaisesti myyntiin nykymuodin mukaisia merkkivaatteita. Asiakkaiden toiveesta myynnissä on myös käytettyjä juhlapukuja. Rikkinäiset ja huonokuntoiset vaatteet blokataan pois heti kättelyssä.

– Vaatteen pitää olla sellainen, että se kestää vielä toisellakin käyttäjällä. Myymme sesongin mukaisia vaatteita, eli talvella ei oteta myyntiin kesävaatteita, Kaskinen kertoo.

Kokemusta yrittämisestäKaskisella on aiempaa kokemusta sekä yrittäjyydestä että muodin alalta. Hänellä oli 2010-luvulla vaateliike Salossa. Kaskinen on myös järjestänyt ihmisten kodeissa vaatekutsuja ja hänellä on pukeutumisneuvojan koulutus.

– Suunnitelmanani on järjestää pukeutumisiltoja myös täällä myymälässä pienille porukoille. Pukeutumisen lisäksi annamme vinkkejä vaatteiden huoltamiseen, ja meillä on myynnissä kotimaisia pesuaineita.

Tällä hetkellä Kaskinen kouluttautuu tradenomiksi ja työskentelee kirjanpitäjänä, joten arkipäivisin myymälässä päävastuun kantaa tytär Oona.