Korona-aika loi harrastusilmiön – jatkuuko suosio?

0

Korona-aika on muovannut ihmisten liikuntatottumuksia ja -tapoja nopealla tahdilla. Vielä vuonna 2019 neljän pelaajan mailapeli padel oli melko vieras laji niin peimarilaisille kuin muillekin suomalaisille. Kaarinassa lajia pääsi harrastamaan yhdellä ulko- ja sisäkentällä, mutta esimerkiksi Paimiossa padel-kentän rakentaminen olisi tuolloin tuntunut yhtä hullulta ajatukselta kuin hevospooloareenan pystyttäminen Jokipuistoon.

Puolitoista vuotta myöhemmin samaiseen puistoon on kuitenkin nousemassa jo toinen padel-kenttä, eikä mailapeli ole suinkaan ainoa korona-ajan voittaja. Toinen seudullisesti tuttuakin tutumpi laji, suunnistus, on myös käyttänyt korona-oljenkortensa esimerkillisesti.

Kun pandemia keväällä 2020 sulki jäähallit, telkesi koulujen liikuntasalit ja ohjasi liikkumaan väljästi ulkona ilman tarpeettomia ihmiskontakteja, jatkettiin viikkorasteilla omassa suunnistuskuplassa. Suunnistajia riitti, osa seuroista onnistui jopa kasvattamaan kävijämääriä ja ennen kaikkea metsässä liikkuminen nousi jälleen trendikkääksi myös nuorten keskuudessa. Vaikka korona puraisi isot kilpatapahtumat pois kalenterista, jatkui ruohonjuuritoiminta aivan kuin minkäänlaista virusta ei olisi ollutkaan.

Myös padelin korona-ajan valtti on ollut väljyys ja selkeys. Runsaan sadan neliön kentällä on pystynyt viivoin ja verkon avulla osoittamaan rajat ihmisten välillä, eikä plekseillä vuoratusta areenasta ole (ainakaan teoriassa) voinut siirtyä tauteja ulkomaailmaan. Samalla kun jalkapallokentillä eri puolilla Peimaria kehiteltiin mitä erikoisempia pienryhmäharjoitteita ilman kontaktia, pelattiin padelia niin Paimion Jokipuistossa kuin Kaarinassa niillä säännöin, jotka lajiin on luotu. Sellaista liikuntaa on ollut helppo myydä, jota saa harrastaa.

Kun rokotekattavuus on hiljalleen parantunut ja nyt myös liikuntahallien ja koulujen salien ovet ovat jälleen auki, vaaditaan myös korona-ajan voittajilta uudistumista. Suunnistus on avannut pelin, kuten tämänkin Kunnallislehden sivuilta voi lukea, tuomalla lajin sinne, missä sitä ei ole aiemmin nähty.

Turku Night Challenge -yösuunnistustapahtuma starttaa sunnuntaina Kaarinan keskustan liikuntaluola Vaparista ja rasteja etsitään sen jälkeen kaupunkikortteleissa niin, että rivakkaa etenemistä voi seurata vaikka omalta parvekkeelta käsin. Jos lajin eduksi vielä vuosi sitten oli se, että oltiin syvällä metsässä, käännetään asetelma nyt toisin päin. Rastit tuodaan sinne, missä ihmiset jo valmiiksi ovat.

Nähtäväksi jää, minkälaisen kanin padel joutuu vetämään hatustaan nyt, kun pelikenttä on aukeamassa toden teolla jälleen myös muille lajeille.

JAN SUNDMAN