Nuorisotyöntekijöiden uupuminen herätti vanhemmat

0

Tiistain Kunnallislehdessä (28.9.2021) julkaistu artikkeli nuorisotyöntekijöiden uupumisesta on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Nuorisotilojen sulkeminen näkyy nuorten häiriökäyttäytymisenä ja ilkivaltana. Syyskuun aikana on käynyt selväksi, ettei esimerkiksi Piikkiössä ole nuorisolle oikein muuta järkevää ajanviettopaikkaa kuin nuorisotila. Kun nuokkari on kiinni, nuoret rälläävät mopoilla, mikä aiheuttaa närkästystä. Yleensä alueen nuorisotyöntekijä on ensimmäinen henkilö, jolle häiriöistä soitetaan.

Somekeskustelussa tilanteeseen ehdotetaan ratkaisuksi vapaaehtoisia vanhempia. Nuorisotyöntekijät voisivat keskittyä esimerkiksi kahdenkeskisiin keskusteluihin nuorten kanssa, jos nuokkareilla olisi apuna valvomassa vapaaehtoisia aikuisia. Facebookissa Piikkiön ilmoitustaululla muutama vanhempi lupautui jo olemaan käytettävissä.

Haasteena on, että nuorisotyön pitäisi olla pitkäjänteistä ja se edellyttää sitoutumista. Maksutta työtä tekeviltä vapaaehtoisilta ei voi edellyttää, että he olisivat paikalla useana iltana viikossa joka ikinen viikko. Mitä seuroihin ja yhdistyksiin tulee, heilläkin taitaa nykyisin olla pulaa aktiivisista vapaaehtoisista.

Laadukkaan nuorisotyön kannalta parasta olisi, että nuorisotyöntekijät saisivat rinnalleen tuntityöntekijöitä. Kaarinan kaupunki on käynnistämässä jatkuvan rekrytoinnin tuntityöntekijöiden palkkaamiseksi. Tämä on herättänyt myös ihmetystä. ” Joka paikkaan, kun tarvii olla ties mitä kouluja ja tutkintoja käynyt, vaikka ihan perus aikuinen maalaisjärjellä luulisi riittävän ”, eräs keskustelija huomauttaa.

Voisiko avuksi nuokkareille palkata taskurahaa kaipaavia oman kylän nuoria? Abiturientin tai ammattikouluopiskelijan saisi töihin pienemmällä palkalla kuin koulutetun sosionomin. Nuorille työskentely nuokkarilla olisi arvokas lisä ansioluetteloon. Etuna olisi, että oman kylän nuori tuntisi todennäköisesti jo valmiiksi nuokkarilla käyvät ihmiset.

Somessa virinnyt keskustelu on osoitus siitä, että nuorisotiloja tarvitaan. Laadukas nuorisotyö on muutakin kuin ovien pitämistä auki. Nuorisotyöntekijälle voi olla helpompi puhua kuin omalle vanhemmalle. Jollekulle nuorelle nuorisotila voi olla ainoa turvallinen paikka, jonne mennä koulupäivän jälkeen. Kodin näkökulmasta on turvallisempaa, että oma teini pyörii nuokkarilla kuin kadulla.

Verkkosivujen mukaan Piikkiön nuokkarin ovet avautuivat eilen torstaina. On päättäjistä kiinni, että ne myös pysyvät auki.

Heinimaija Hirvonen