Paimio alkaa valmistautua 700-vuotisjuhliinsa

0
Primitiivistä tyyliä edustava 1300-luvun kattomaalaus Turun Räntämäen Maarian kirkossa. Ehkä tämän kaltaisia laivoja rantatui muinoin myös Paimionjoen suulle tekemään kauppaa.

PAIMIO

Paimion kaupunki viettää 700-vuotisjuhlavuottaan muutaman vuoden kuluttua eli vuonna 2025. Juhlavuoden valmistelut on vastikään aloitettu nimeämällä valmistelijat Paimio 700 vuotta -juhlatoimikunnan muodostamiseksi.

Kyseisen toimikunnan nimeämistä valmistelemaan on valjastettu Paimion kaupungin ykköstroikka eli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikko Lindberg , kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markus Kaarlela ja kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki . Lisäksi on otettu vahvistukseksi ja luottopelaajaksi Paimion kaupungin pitkäaikainen kulttuuriasiainhoitaja Jouni Lehtiranta.

Ohjeistukseksi on annettu, että juhlavuositoimikunnan kokoonpanossa on huomioitava monialaisuus. Toimikunnan jäsenistössä on syytä olla paitsi luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita myös edustajia kaupunki-organisaation ulkopuolelta.

Paimio-nimi mainitaan ensimmäisen kerran asiakirjoissa 1320-luvun puolivälissä ruotsinkielisessä Pemar -muodossa. Suomenkielinen Paimio-nimi löytyy asiakirjoista ensimmäisen kerran vuodelta 1555.

Turun tuomiokirkon kopiokirjaan eli niin sanottuun Mustaan kirjaan oli vuonna 1325 otettu jäljennös kauppakirjasta, jossa Turun piispa Pentti ilmoitti vaihtaneensa Paimiossa sijainneen tilansa seppä Hakunin Salossa omistamaan tilaan.

Tätä taustaa vasten Paimio tulee vuonna 2025 viettämään 700-vuotisjuhlavuottaan.

Suunnitelmissa on muun muassa uuden historiateoksen julkaiseminen. Viimeisin Paimion historiaa käsittelevä teos ilmestyi vuonna 1973. Kyseisen historiateoksen painos on miltei lopussa.

Perustettavan juhlatoimikunnan tehtäviin kuuluu luonnostella uuden historiateoksen valmisteluprosessia ja miettiä, tarvitaanko teoksen valmisteluun oma erillinen toimikuntansa.

Uuden historiateoksen työstämiseen kuluu vähintäänkin kaksi ja puoli vuotta. Tavoitteena on saada uusi historiateos julkaistua vuoden 2025 alkuun mennessä.

Paimio 700 vuotta -juhlatoimikunnan tehtäviin kuuluu historiateoksen valmisteluprosessin ohella suunnitella juhlavuoden painopisteitä, ohjata juhlavuoden valmistelua sekä seurata hankkeen toteutumisen etenemistä ja samalla myös taloutta.