Paltanpuiston korjaustarve olikin luultua suurempi– “Peruskorjaus olisi ollut joka tapauksessa edessä muutaman vuoden päästä”

0
Palvelukeskussäätiön hallituksen puheenjohtaja Jarmo Heimo kertoo, että Paltanpuiston remontti parantaa oleellisesti vanhusten asumismukavuutta, sillä koko talon ilmanvaihto uusitaan ja jatkossa huoneilmaa pystytään myös jäähdyttämään.

Paltanpuiston palvelukeskuksen pihalle on pystytetty tällä viikolla rakennustelineitä. Palvelukeskuksessa on alkamassa mittava peruskorjaus- ja saneerausurakka, jonka on määrä valmistua kesäkuun loppuun mennessä.

Alun perin oli tarkoitus korjata vain Kotiniityn vuotava katto, mutta vesi oli päässyt kattorakenteisiin ja korjaustarve osoittautui Palvelukeskussäätiön hallituksen puheenjohtajan Jarmo Heimon mukaan odotettua laajemmaksi. Samassa yhteydessä päätettiin uusia rakennuksen tekniikkaa ja peruskorjata vuonna 1993 valmistuneita Kotiniityn ja Pihaniityn tiloja. Sen sijaan 2000-luvun alussa valmistunut laajennusosa on vielä hyvässä kunnossa.

– Peruskorjaus olisi ollut joka tapauksessa edessä muutaman vuoden päästä. Toivon mukaan meillä on remontin jälkeen ajanmukainen ja toimiva rakennus seuraavaksi pariksikymmeneksi vuodeksi, Heimo toteaa.

Viilennystä koko taloon


Eniten remontoitavaa on Kotiniityn tiloissa ja aulassa, jossa uusitaan katto ja korjataan kosteusvaurioita. Koti- ja Pihaniityn vanhat lattiamatot korvataan uusilla ja oviaukkoja levennetään, mikä mahdollistaa nykyaikaisten hoivasänkyjen siirtelyä tilasta toiseen. Lisäksi talon tekniset järjestelmät tuodaan nykypäivään. Rakennukseen tulee uusi sähköinen avainjärjestelmä ja kulunvalvonta, mikä nostaa Heimon mukaan huomattavasti rakennuksen turvallisuustasoa.

Lisäksi koko talon ilmanvaihto uusitaan. Tämä parantaa palveluesimies Liisa Vanhasen mukaan oleellisesti vanhusten asumismukavuutta ja henkilökunnan työolosuhteita.

– Onhan se suuri helpotus. Elän toivossa, että huoneilma täällä sen jälkeen raikastuu. Meillä on ollut ongelmana huono ilmanvaihto ja huonelämpötilojen säätely. Toisessa päässä taloa on liian kuumaa ja toisessa päässä liian kylmää, hän kuvailee.

– Toinen suuri parannus on, että ilmanvaihtoon on tulossa myös jäähdytys. Täällä on ollut todella tukahduttavaa helteellä, koska huoneilma on ollut sekä liian lämmintä että laadultaan huonoa, Vanhanen jatkaa.

Koko remontin kustannusarvio on hieman vajaat kaksi miljoonaa euroa. ARA:n avustus kattaa Heimon mukaan 36,5 prosenttia kustannuksista ja lopuille 63,5 prosentille ARA on hyväksynyt korkotukilainan.

Kustannukset tulevat aikanaan vuokralaisen eli Paimion kaupungin maksettavaksi kasvavien vuokrien kautta. Palvelukeskussäätiö toimii hankkeessa rakennuttajana ja tilojen omistajana ja kaupunki käyttää peruskorjattuja tiloja hoivapalvelujen tuottamiseen. Peruskorjaushanketta on suunniteltu Heimon mukaan kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä kaupungin kanssa.

Osa asukkaista väistötiloihin


Isohko remontti pyritään toteuttamaan Heimon mukaan niin, että se heijastuisi mahdollisimman vähän asukkaiden arkeen. Kotiniityn yksikössä asuu viisi vanhusta tehostetussa palveluasumisessa. Lisäksi yksikössä on lyhytaikaisia hoitopaikkoja.

Asukkaat siirretään marraskuun alussa remontin tieltä väistötiloihin Esperi Hoivakoti Viljaskaan Askalaan. Sosiaali- ja terveysjohtaja Eeva-Sirkku Pöyhösen mukaan tavoitteena on, että asukkaat pääsisivät palamaan takaisin Kotiniittyyn toukokuun loppuun mennessä.