Pihatrampoliinista löydetty huuhkaja palautettiin takaisin luontoon

0
Pihatrampoliinista pelastettu huuhkaja palautettiin luontoon lähelle löytöpaikkaansa. Kuvassa Jari Virtanen vapauttamassa huuhkajaa.

Viime lauantaina ryhmä paimiolaisia lintuharrastajia haki eläinhoitolassa kuukauden viettäneen huuhkajan ja vapautti sen lähelle alkuperäistä löytöpaikkaansa Paimiossa. Kyseinen huuhkaja pelastettiin syyskuun puolivälissä pihatrampoliinista.

Löydettäessä se oli heikkokuntoinen ja väsyttänyt itsensä pyrkiessään pakoon trampoliinin suojaverkkojen keskeltä. Lintu oli todennäköisesti havainnut jotakin ravinnoksi kelpaavaa ja vahingossa tipahtanut ansaansa. Hoitoon tullessaan se oli niin uupunut, ettei suostunut syömään.

Pakkoruokinnalla huuhkaja saatiin viimein parempaan kuntoon ja lopulta se pääsi myös karanteenista, kun lintuinfluenssan mahdollisuus oli saatu varmistettua pois. Kuukauden kuluessa linnun kunto ja elämänhalu olivat palanneet siinä määrin, että luontoon palauttaminen oli mahdollista. Lintu oli selvästi virkistynyt ja jopa luontaisen äkäinen ihmisille ympärillään.

Huuhkaja on Euroopan suurin pöllölintu. Täysikasvuinen lintu saattaa olla seistessään jopa 70 senttiä korkea. Siipien kärkiväli on noin puolitoista metriä. Mistään pienestä linnusta ei siis ole kyse.

Näin loppukesästä nuoret linnut alkavat etsiä vapaata reviiriä ja ovat usein varomattomia – liikenteessä niitä menehtyy useita kymmeniä vuosittain. Sopivan reviirin löydyttyä ne kuuluttavat sitä kumealla ja matalalla äänellään. ”UU-uu” kuuluu yössä, jopa neljän kilometrin päähän hyvällä säässä. Joskus ääntä kuulee myös syksyisin, mutta varsinainen soidinaika on tammikuusta maaliskuuhun.

Pesänsä huuhkaja tekee korkean kallion juurelle, suojaisaan paikkaan maahan. Lintu on arka pesijä, ja jos ihminen osuus pesälle, on hyvä poistua paikalta välittömästi. Emot eivät kuitenkaan ole muutamien sukulaistensa kaltaisia. Siinä missä lapinpöllö käy kynnet edellä puolustamaan poikasiaan, huuhkaja piilottelee näköetäisyydellä. Kokiessaan pesän menetetyksi, se saattaa hylätä poikasensa.

Varsinais-Suomen huuhkajakanta on varsin pirstoutunutta ja paikoittaista. Alueella pesii reilut sata paria ja pesinnät vaihtelevat saaliskantojen mukaan. Isona lintuna huuhkaja ei ole myyräkannan vaihteluiden varassa, mutta se saalistaa myös niitä. Avokaatopaikkojen lopettaminen on pudottanut myös huuhkajakannan minimiin. Kaatopaikkojen rottakannat pitivät huuhkajien saalistason vakiintuneena. Nyt ne joutuvat sopeutumaan muiden saaliseläinten, kuten jänisten kannanvaihteluihin.

Teksti: Petri Laine Kuvat: Pekka Salmi

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments