PiPSin naiset lähtevät futsalin Ykköseen nälkäisinä haastajina

0
PiPS on ehtinyt valmistautua ensi viikolla alkavaan futsalin Ykköseen vain muutaman harjoituskerran verran. Joukkueen valmennus uskookin, että ryhmän todellinen taso paljastuu vasta sarjan kevätkierroksen aikana.

Ensin tietokilpailukysymys: Mikä kaarinalainen, paimiolainen tai sauvolainen palloilujoukkue pelaa syksyllä 2021 korkeimmalla sarjatasolla? Kyse ei ole Peimari Unitedin miesten edustusjoukkueesta eikä sen enempää Paimion Hakan jalkapallon naisten edustusjoukkueestakaan.

Kaarinalaiset vastaisivat kysymykseen oitis Kakkosessa pelaavan Kaarinan Poikien miesten edustusjoukkueen, Suomi-sarjassa kiekkoilevan HC Indians Kaarinan tai Divarissa koripalloilevan Ura Basketin.

Itse asiassa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava Ura Basket on puoliksi oikea vastaus. Toinen puoli oikeasta vastauksesta taas on monelle paikallisellekin urheiluniilolle yllätys: Piikkiön Palloseuran futsalin naisten edustusjoukkue.

Kahdessa vuodessa kaksi sarjaporrasta kivunnut ryhmä on vahvistunut syksyn aikana tukulla Turun lähiseuroista siirtyneistä pelaajista. Koska joukkueella on vasta pari yhteistä harjoituskertaa takana, on vielä aikaista sanoa, miten kilpailukykyinen joukkue on muihin Ykkösen ryhmiin verrattuna. Se on silti varmaa, että fysiikasta ja taidoista pärjääminen ei jää kiinni.

– Sen voi sanoa jo heti, että meillä on teknisesti ja fyysisesti hyvä ja liikkuva ryhmä kasassa. Asiat pallon kanssa tapahtuvat todella nopeasti, sanoo joukkuetta yhdessä Pasi Tölkön kanssa valmentava Henri Laine.

Samalla vieressä seisova Tölkkö muistuttaa, että futsal on myös kaikkea muuta kuin yksittäisten pelaajien taitoa ja suorituksia.

– Peli on todella taktista ja niiden kuvioiden hiominen vie oman aikansa. Nousija lähtee sarjaan aina haastajana ja sarjapaikan säilyttäminen ykköstavoitteenaan.

Vahvistunut viime kaudesta

Vaikka joukkue saikin tukun vahvistusta TPS:ssä ja Åbo IFK:ssa viime vuosina jalkapalloa ja futsalia pelanneista pelaajista, on PiPSin perusrungosta noin kolmannes edelleen piikkiöläisiä tai piikkiöläislähtöisiä pelaajia.

– Totta kai Ykkösen tasolle tarvitaan jo hyviä pelaajia muualtakin, mutta edelleen iso osa ryhmästä on PiPS-kasvatteja, Laine toteaa.

Erika Tölkkö ja Jenna Löytöläinen ovat kaksi esimerkkiä pitkän linjan pipsiläisistä, jotka ovat kivunneet ryhmän mukana kahdessa vuodessa Kolmosesta Ykköseen. Hekään eivät uskalla vielä arvioida, miten joukkue pärjää uudella sarjatasolla.

– Hankala sanoa, kun ei tunne yhtään sarjan joukkuetta entuudestaan. Varmasti vastus tulee olemaan kova, mutta toisaalta myös meidän joukkue on vahvistunut selvästi viime kaudesta, Löytöläinen miettii.

Nuori ja nälkäinen joukkue

Miten pienen jalkapallo- ja futsalseuran naisten joukkue sitten onnistui kipuamaan korona-aikana alasarjoista valtakunnalliseen Ykköseen? Pikanousuun on vaadittu sekä hieman poikkeuksellisia korona-ajan järjestelyjä että myös vakuuttavia tuloksia.

Viime kaudella kausi päättyi heti alkuunsa, kun PiPSin Kakkosen lohkossa joukkueet ehtivät pelata joukkueesta riippuen vain 1–2 ottelua ennen kuin pelit päättyivät viruksen leviämisen takia. PiPS voitti omassa ainoassa ottelussaan FC Rauman selvin lukemin ja oli halukas nousemaan sarjaporrasta ylemmäs, kun sitä keväällä tiedusteltiin.

– Miksi ei, kun kerran mahdollisuus oli. Joukkue on nuori ja nälkäinen sekä pelaajilla on motivaatio kohdallaan, Laine kehaisee.

Siksi onkin harmillista, ettei joukkue ole päässyt treenaamaan Piikkiön liikuntahallissa kuin kerran viikossa. Ykköseen valmistautuva joukkue vaatisi vähintään kaksi harjoituskertaa viikossa, jotta peleihin voitaisiin valmistautua niiden vaatimusten mukaisesti.

– Onhan se ihan käsittämätön, mutta samalla odotettu tilanne, ettemme saa Kaarinan kaupungilta useampaa treenivuoroa viikossa. Ei se oikeastaan edes yllättänyt, mutta harmittaa silti, Laine tuhahtaa.

Muutamalla treenillä kauteen

Yksi treenivuoro viikossa tarkoittaa sitä, että kun kausi lokakuun lopulla potkaistaan käyntiin, on syksyn aikana uudistunut joukkue ehtinyt harjoitella yhdessä 2–3 kertaa, jonka lisäksi se on ehtinyt pelata maksimissaan yhden harjoitusottelun.

– Eihän se ole millään tavalla riittävä määrä, mutta sen kanssa on tultava toimeen. Futsal on niin taktinen peli, että myös yhteisiä harjoituskertoja tarvitaan enemmän, jotta etukäteen sovitut kuviot alkavat toimia myös peleissä, Erika Tölkkö miettii.

Siksi valmentaja Tölkkö toppuuttelee odottamasta joukkueelta liikoja vielä syyskauden aikana.

– Kevätkaudella näemme, millä tasolla oikeasti olemme. Syksyn peleistä osa menee varmasti pelaamisen kehittämiseen tämän sarjatason vaatimusten mukaiseksi.

Noin 30 pelaajan rinki, josta jaetaan pelaajat sekä Ykkösen että Kolmosessa pelaavaan kakkosjoukkueeseen mahdollistaa sen, että ryhmä kestää myös satunnaiset poissaolot, eikä esimerkiksi kaikkien pelaajien tarvitse lähteä jokaiselle vierasreissulle. Se on taatusti etu sarjassa, jossa vieraspelimatkoja kertyy kauden aikana useampia Pirkanmaalle ja Itä-Suomeen.

Myös farmiyhteistyö liigassa pelaavan FC Halikon kanssa helpottaa ainakin maalivahtitilannetta.

– Se on ainoa selkeä puute, mikä meillä on tällä hetkellä. Jos saamme FC Halikolta toisen maalivahdin peleihin, helpottaa se tilannetta. Toki kartoitamme edelleen myös vaihtoehtoja muualta, Laine sanoo.

 

PiPSin otteluohjelma futsalin Ykkösessä

 • 24.10. EBK–PiPS
 • 30.10. PiPS–PU-62 (Littoisten monitoimihalli)
 • 6.11. Ilves FS/2–PiPS
 • 13.11. PiPS–MAD MAX (Piikkiön liikuntahalli)
 • 21.11. MU–PiPS
 • 27.11. PiPS–PEPO (Piikkiön liikuntahalli)
 • 5.12. FC Nokia/2–PiPS
 • 11.12. PiPS–FS TAWASTIA (Piikkiön liikuntahalli)
 • 19.12. LLuja–PiPS
 • 8.1. PiPS–EBK (Piikkiön liikuntahalli)
 • 22.1. PiPS–Ilves FS/2 (Piikkiön liikuntahalli)
 • 29.1. MAD MAX–PiPS
 • 5.2. PiPS–MU (Piikkiön liikuntahalli)
 • 12.2. PEPO–PiPS
 • 13.2. PU-62–PiPS
 • 19.2. PiPS–FC Nokia/2 (Piikkiön liikuntahalli)
 • 26.2. FS TAWASTIA–PiPS
 • 5.3. PiPS–LLuja (Piikkiön liikuntahalli)