Sauvon nuorisovaltuustolta kylänraitille penkit ja roskikset

0
Sauvon kunnan nuoriso-ohjaaja Sami Korvenrinne ja ylpeä nuorisovaltuustosta. Jenni Valvikko, varapuheenjohtaja Miina Valtonen, puheenjohtaja Julia Melander ja Eveliina Mäkirinne ovat tyytyväisiä projektiin haasteista huolimatta. - Nyt vanhemmat ihmiset näkevät, että kyllä me nuoret saadaan jotain hyvääkin aikaiseksi, nelikko tuumii.

SAUVO

Sauvon nuorisovaltuusto sai syksyllä 2019 kiinnostavan tarjouksen. Kuntalaisilta oli tullut toiveita penkeistä ja roskiksista kylänraitille. Valtuutettu otti nuorisovaltuustoon yhteyttä ja tarjosi nuorille mahdollisuutta tarttua toimeen.

– Idea vaikutti mielenkiintoiselta ja sopi hyvin Sauvoon, koska täällä on paljon myös eläkeläisiä, muttei juuri penkkejä, joihin istahtaa. Olemme suunnitelleet, mihin penkit ja roskikset asennetaan. Rahoitus tuli kunnan perintörahoista, Sauvon nuorisovaltuuston puheenjohtaja Julia Melander kertoo.

Yksi penkeistä on asennettu Isopellontie ja Saustilantien suojatien kupeeseen ja toinen penkeistä löytyy Sauvon koulukeskuksen bussikaaresta. Pientä säätämistä projektissa kuitenkin oli.

– Projektin aikana meillä ehti vaihtua puheenjohtaja ja tulla uusia jäseniäkin, mikä vaikutti toimintaan. Tästä syystä meidän ja kunnan välillä on ollut katkoksia viestinnässä. Ajatuksemme oli saada penkit Saustilantien viereen, mutta kaavailemamme alueet eivät olleet kunnan omistuksessa, nuorisovaltuuston jäsen Jenni Valvikko toteaa.

Suunnitelmissa oli myös roskisten maalaus.

– Alakoululaisten piti maalata roskikset, mutta nyt asennus on jo tehty. Tuli mieleen, eikö meitä oteta vakavasti siksi, että olemme nuorisovaltuusto, valtuuston jäsen Eveliina Mäkirinne sanoo.

Soitto Sauvon kunnan tekniseen toimistoon varmistaa, ettei siellä tiedetty maalausideasta.

– Kirjeenvaihtoa on sähköpostilla kyllä asiasta käyty, mutta maalaamisesta emme tienneet. Missään tapauksessa emme millään muotoa vähättele nuorisovaltuuston roolia. On hienoa, että he toimivat näin aktiivisesti kuntalaisten kannalta hyödyllisten hankkeiden parissa. Roskikset voidaan maalata edelleen, jos niin halutaan, Sauvon kunnan tekninen johtaja Jari Ukkonen lupaa.

Nuorisovaltuustolla on edustaja myös teknisessä lautakunnassa, mutta Ukkonen arvelee asioiden puheeksi ottamisen lautakunnassa vaikeaksi.

– Lautakunnan asialista on virallinen, joten omien asioiden tuonti sitä kautta voi olla haasteellista. Se vaatii rohkeutta. Aina kuitenkin kannattaa yrittää neuvotella asioista, Ukkonen sanoo.

Viesti aikuisille


Pienistä ongelmista huolimatta nuorisovaltuusto on tyytyväinen projektiin.

– Vaikka tässä menikin pitkään, olemme onnellisia projektista ja kiitollisia tekniselle toimelle avusta. Tämä tosi hyvä juttu, sillä tämä lisää sauvolaisten viihtyvyyttä, varapuheenjohtaja Miina Valtonen toteaa.

Projekti oli myös osoitus siitä, mihin nuoret kykenevät.

– Nyt vanhemmat ihmiset näkevät, että kyllä me nuoret saadaan jotain hyvääkin aikaiseksi. Aika usein nuorista valitetaan, etteivät he saisi olla siellä tai täällä. Nuorten paikka pitäisi varmaan perustaa keskelle peltoa, ettei kukaan pääsisi valittamaan äänistä, Valvikko ja Mäkirinne pohtivat.

Sauvon kunnan nuoriso-ohjaaja ja nuorisovaltuuston ohjaaja Sami Korvenrinne lohduttaa nuoria.

– Aina on sellaisia ihmisiä, jotka pelkäävät nuoria. Olivat nuoret sitten kauppojen edessä tai jossain muualla, jotain se aina risoo.

Konkretiaa ja kavereita


Nuorisovaltuusto perustettiin Sauvoon syksyllä 2017 ja se koostuu tällä hetkellä seitsemästä nuoresta. Melander on ollut toiminnassa mukana alusta alkaen, Mäkirinne, Valtonen ja Valvikko ovat aloittaneet viime syksynä.

– Olen todella ylpeä tästä porukasta. Sauvossa on selvästi nyt hyvä tekemisen meininki päällä, Korvenrinne kehuu nuoria.

Prosessin pituutta ja viestinnällisiä ongelmia Korvenrinne ei hätkähdä.

– Byrokratia on usein monimutkaista ja hidasta. Siihen he tulevat törmäämään vielä uudestaan, jos jatkavat poliittista uraa.