Sirkku Tukiainen palasi viisikymppisenä intohimonsa pariin

0
Sauvon kirjastossa on esillä lokakuun ajan Sirkku Tukiaisen grafiikkaa. – Pidän itse tästä työstä eniten. Se on kolme vuotta vanha linovedos, joka oli tekninen kokeilu. Silloin sain idean käyttää värejä grafiikassa.

SAUVO

– Minulla on se klassinen harrastajataiteilijan tarina. Nuorena kuvataide oli lempiaineeni koulussa, mutta sitten tuli 30 vuoden tauko. Vasta, kun viisikymppiä läheni, sain itseni grafiikan kurssille, Sirkku Tukiainen nauraa.

Lokakuun ajan Sauvon kirjaston Graniittisalissa on esillä hänen värikästä grafiikkaa, jossa esiintyvät pääasiallisesti linnut.

– En tiedä, mistä linnut aikoinaan tulivat töihini, mutta teen mielelläni niitä. Minusta ne ovat hirveän inhimillisen oloisia hahmoja. Jokaisen teoksen hahmoihin sisältyy joku pieni inhimillinen tarina ja hiljaisuutta.

Tyyliään Tukiainen kuvaa yksinkertaiseksi ja ehkä hivenen naiiviksi. Näyttelyn töissä esiintyvät varikset, joutsen, västäräkki ja muun muassa puukiipijä. Eritoten varis on Tukiaisen suosikki.

– Jossakin vaiheessa tuli olo, että varis on alter egoni, Tukiainen vitsailee.

– Mutta totta kai naakkojakin on näytillä, kun Sauvossa ollaan.

Sauvosta kipinä grafiikkaan



Vastikään Lahdesta Helsinkiin muuttaneella Tukiaisella on vahva linkki Sauvoon.

– Olen 1-vuotiaana muuttanut Sauvoon ja täältä on paljon lapsuuden muistikuvia. Sauvo on myös vanhempien kotipaikka ja aina mieluinen. Nämä maisemat täällä ovat minulle tärkeitä. Varsinaissuomalainen peltomaisema, kalliot ja metsän töppäreet – ne ovat kaunista maisemaa.

Kuvataide kiinnosti Tukiaista jo lapsena ja grafiikan kipinästäkin on kiittäminen sauvolaista kuvataitelijaa.

Leena Sarparanta oli kuvaamataidon opettajani silloin ja hän sai meidät oppilaat kiinnostumaan puupiirroksesta.

Työtilat kursseilla



Tukiainen on teologi ja pappi sekä työskennellyt pitkään sairaalapappina. Nykyään hän toimii kouluttajana ja käyttää visuaalisia menetelmiä myös työssään.

– Kuvia voidaan käyttää virikkeenä omien ajatusten tuntemiseen. Taidekortit tai itse tehdyt kuvat, ne ovat hyviä tapoja tutkia omaa itseään.

Entisessä kotikaupungissaan Lahdessa Tukiaisella on ollut muutamia näyttelyitä, mutta näyttelytilaa ei ole aina helppoa löytää.

– Harrastaja joutuu hakemaan näyttelytiloja, kun ei ole elinkeinosta kysymys. Kirjastot ovat monin paikoin kivoja näyttelytiloja. Sauvon kirjaston näyttelytilan bongasi siskoni.

Tukiaisella ei ole työtiloja, joten kaikki työt syntyvät erilaisilla kursseilla, jollaisella hän nytkin käy.

– Korona-aika sulki kurssitilat, joten silloin piti kotona tehdä sellaisia teoksia, mihin ei tarvittu prässiä.