Uran tärkeimmät startit edessä – 13-vuotias piikkiöläinen Alvar Siimesvaara istuu viikonloppuna MM-kisoissa “karting-maailman Ferrarin” rattiin

1
Alvar Siimesvaaran innostus moottoriurheiluun syttyi Paimion karting-radalla. Vaikka kisat käydäänkin jo isommilla areenoilla, harjoittelee Siimesvaara edelleen Paimiossa ahkerasti.

Piikkiöläisellä karting-kuljettaja Alvar Siimesvaaralla on edessään elämänsä toistaiseksi kaksi tärkeintä kilpailuviikonloppua. 13-vuotias Siimesvaara starttaa nimittäin tulevana viikonloppuna uransa ensimmäisiin kartingin MM-kilpailuihin Espanjan Malagassa. Lisäpaineita tärkeisiin startteihin tuo se, että Salon UA:ta edustava kilpakuljettaja pääsee kisoihin karting-maailman halutuimmassa tallissa, Tony Kart Racing Teamissa.

– Se on karting-maailman Ferrari. Ferrari tekee yhteistyötä Tony Kartin kanssa ja autoilla ajavat kuljettajat ovat tietysti Ferrarin erityistarkkailussa, kädet puuskassa Paimion karting-radalla seisova Siimesvaara kertoo.

Pääsuora, jolla Siimesvaara haastatteluhetkellä seisoo, on tuttuakin tutumpi. Kipinä ajamiseen syttyi samaisella radalla seitsemisen vuotta sitten, ja sen jälkeen kierroksia entisen motellin ”takapihalla” Paimiossa on tullut tuhansia. Motelli on jo vuosia sitten purettu ja sen tilalla on enää avolouhos, mutta rata porskuttaa edelleen.

– Onhan tämä ollut ja on edelleen merkittävä tekijä siinä, että kisoissa on pärjännyt ja ylipäänsä kipinä lajiin syttynyt. Nyt kun radan asvaltti on uusittu, ovat olosuhteet ajamiseen erittäin hyvät, hän kehuu.

Pitkä matka finaaliinVaikka Siimesvaara pääseekin kilpailemaan MM-kisoissa karting-maailman Ferrarilla, on haaste silti melkoinen. Mukana on runsaat 110 kuljettajaa, jotka kisaavat viidessä eri erässä. Lopulta 34 parasta kuljettajaa selvittää tiensä finaaliin. Se on myös Siimesvaaran päätavoite.

– Sitten voi sanoa, että reissu on ollut jo onnistunut. Se on päätavoite, mutta totta kai jos finaaliin pääsee, olisi sielläkin mukava sijoittua hyvin, Siimesvaara miettii.

MM-esikisat Campillosin radalla Malagan kupeessa starttasivat eilen torstaina, ja varsinaiset MM-kisat ovat vuorossa viikon päästä. Siimesvaara on ollut Espanjassa jo 1,5 viikkoa valmistautumassa kisoihin perheensä kanssa. Reissupäiviä Piikkiön yhtenäiskoulun seitsemättä luokkaa käyvälle nuorelle kertyykin vuodessa melkoisesti.

– Koulussa on suhtauduttu aina hyvin kisareissuihin. Karkeasti lukuvuoteen on osunut ehkä noin 3–5 viikon verran kisamatkoja. Korona-aikana etäopetus on ainakin toiminut hyvin, ja toisaalta kokeet ovat kuitenkin sujuneet koko ajan mainiosti niin ehkä siksikin suhtautuminen on ollut positiivista, Siimesvaara kertoo.

Nousujohteinen kausiSiimesvaaran mennyt kausi oli nousujohteinen. Flying Finn Academyyn, eli nuorten suomalaisten kilpakuljettajien akatemiaan kuuluva nuorukainen lähti tavoittelemaan kartingin OKJ-luokassa SM-mitalia, ja tuplavoittoon päättynyt kausi tuotti lopulta hopean.

– Alkukaudesta oli hieman hankaluuksia, mutta kun itseluottamus ja sitä kautta vauhti löytyi, olivat tulokset todella hyviä. Menestykseen kotimaan kisoissa voi olla tyytyväinen.

Flying Finn Academyyn kuuluminen takaa sen, että Siimesvaaran harjoittelua seurataan jatkuvasti ja hän saa myös laadukasta valmennusta esimerkiksi fysiikkansa kehittämiseen. Karting-kuljettajan arki ei olekaan pelkkää ajamista, joskin sitäkin Siimesvaaran mukaan on kahden viimeisen kauden aikana kertynyt molempina noin 7 000 ratakilometrin verran.

– Ajaminen on lopulta aika fyysistä, joten myös lihaksiston pitää olla kunnossa. Niska ja keskivartalo erityisesti, Siimesvaara kertoo.

Euroopan kisoissa kisamenestys jätti vielä – ainakin ennen MM-kisoja –​ toivomisen varaa. Myös kokemus auttaa kansainvälisessä kilpailussa, sillä Siimesvaaran mukaan kilvanajo muuttuu Suomeen verrattuna paljon, kun lähtövalot sammuvat Keski-Euroopassa.

– Siellä kukaan ei anna ilmaiseksi senttiäkään ja osumiakaan toisiin kuljettajaan ei pelätä. Siellä oma tila pitää ottaa välillä röyhkeästikin, jotta pärjää. Siihen on vielä totuttelemista.

Ensi kaudella Siimesvaara kiertää samoja Euroopan kisoja ja muun muassa WSK-sarjaksi muuttuvaa Italian mestaruussarjaa, jolloin tämän kauden tuloksia on hyvä lähteä petraamaan.

1 KOMMENTTI

Kommenttien lisääminen on estetty.