Uusi sprinttisuunnistapahtuma Turun seudulle: Ensimmäinen Turku Night Challenge starttaa pimeästä Vaparista

0
Huippusuunnistaja Pasi Ikonen on juoninut ensimmäisen Turku Night Challengen radat. Radan alku vie suunnistajat kallion sisään Kaarinan Vaparille.

Suunnistuksen maailmanmestari Pasi Ikonen vilauttaa puhelimestaan karttaa, joka johtaa Kaarinan väestösuojan Vaparin uumeniin. Kartalle on käyttöä ensi sunnuntaina, jolloin Kaarinassa juostaan ensimmäinen Turku Night Challenge -sprinttisuunnistuskilpailu. Radan alku vie suunnistajat pimeään kallion sisään. Vastaavaa ei ole tiettävästi Turun seudulla aiemmin koettu.

– Olen yrittänyt tehdä ensimmäisestä tapahtumasta helposti lähestyttävän. Toivomme huippusuunnistajien ja harrastajien lisäksi paikalle myös ensikertalaisia, Ikonen toteaa.

Sunnuntain jälkeen Turku Night Challenge järjestetään joka torstai vuoden loppuun saakka. Kaarinan lisäksi tapahtumia järjestetään muun muassa Kakolanmäellä, Martissa, Turun ylioppilaskylässä ja Raision keskustassa.

Järjestäjien mukaan Turku Night Challenge eroaa perinteisistä viikkorasteista kahdella tavalla. Ensinnäkin tapahtumat juostaan nimensä mukaisesti pimeässä. Toinen selkeä ero on, että tapahtumat järjestetään kaupunkiympäristössä sprinttisuunnistuskartoilla ja -radoilla.

– Suurin osa Turun alueen viikkorasteista on talviaikaan tauolla ja paikkaamme tapahtumillamme tätä aukkoa. Pyrimme järjestämään tapahtumia sellaisina ajankohtina, että ne tukevat muita suunnistustapahtumia, järjestäjiin kuuluva, MS Parmasta tuttu Tuukka Mäkinen kommentoi.

Järjestäjinä nimekkäitä suunnistajia

Turku Night Challengen taustalla on Jatkuva liike -niminen urheilutapahtumien järjestämiseen erikoistunut yritys. Mäkisen ja Ikosen lisäksi taustahahmoihin kuuluvat tulevan Lukkari-Jukolan kilpailunjohtaja Petri Paukkunen , Turun Metsänkävijöiden monivuotinen toiminnanjohtaja Kari Lehto ja Forssan vuoden 2019 SM-sprintin ratamestari Aaro Julkunen.

– Idea lähti Karin ja Petrin keskusteluista. Kaverukset totesivat, että Turusta selvästi puuttuu tämänkaltainen tapahtumasarja. He sitten kyselivät meitä muita mukaan tuomaan vähän nuorempaa näkemystä tapahtumien järjestämiseen, Mäkinen kertoo.

Vastaavanlaisia kaupunkisuunnistustapahtumia on järjestetty aiempina vuosina Helsingissä ja Jyväskylässä. Suunnistus on Mäkisen mukaan tällä hetkellä lajina nosteessa, ja hän uskoo, että perinteisestä poikkeavat tapahtumat voivat tuoda uusia harrastajia lajin pariin.

Ensimmäisten tapahtumien radat ovat karttojen erityisosaajana tunnetun Pasi Ikosen käsialaa. Jokaisessa tapahtumassa on kolme eri tasoista rataa: yli 4 kilometrin reitti kokeneille suunnistajille, 3-4 kilometrin rata harrastajille ja parin kilometrin reitti aloittelijoille.

Äkkiseltään voisi luulla, että suunnistaminen on helpompaa urbaanissa ympäristössä kuin metsässä, mutta Ikonen lupaa, että kaupungin sokkeloissa saa kokeneenkin suunnistajan pään pyörälle ja jalat hapoille. Pimeä tuo suunnistamiseen vielä oman lisämausteensa.

– Vaikeimmat radat on suunniteltu niin, että niissä riittää haastetta huipuillekin. Heille tapahtumat käyvät hyvästä treenistä, Ikonen uskoo.

Lisäjännitystä luolassa

Ensimmäiseen Turku Night Challenge -tapahtumaan Kaarinaan odotetaan noin sataa suunnistajaa. Se olisi Ikosen mukaan hyvä määrä, eikä vielä aiheuttaisi luolan sisällä tungosta.

Kaarinan kaupungilla liikuntapaikanhoitajana työskentelevä Ikonen tietää kokemuksesta, että kallion sisällä mutkitteleva väestönsuoja on melko vaikuttava kokemus otsalampun valossa.

– Halloweenin kunniaksi matkan varrella saattaa olla jotakin pientä lisäjännitystä, hän paljastaa.

Lähtöpaikka on Vaparin suulla, ja tapahtumassa on käytössä Emit-leimasimet ajanottoa varten. Lisävarusteiksi suositellaan kompassia, pientä otsalamppua ja heijastinliiviä. Isotehoiset otsalamput eivät ole järjestäjien mukaan tarpeen, sillä suurin osa radasta juostaan ulkona katulamppujen alla ja liian tehokkaat otsalamput voivat häiritä autoilijoita ja muita alueella liikkuvia.

Kaikista tärkein varuste on Mäkisen mukaan seikkailumieli.

– Pienemmälläkin liikunnallisella taustalla pärjää tapahtumissa vallan mainiosti. Meitä järjestäjiä on tapahtumissa aina sen verran paikalla, että joku ehtii auttelemaan kokemattomampia suunnistajia alkuun, hän lupaa.

Turku Night Challenge

  • Sprinttisuunnistuskilpailu Kaarinan Vaparilla sunnuntaina 31.10.
  • Lähtö auki kello 18–19.
  • Osallistujia suositellaan ilmoittautumaan ja maksamaan osallistumismaksu etukäteen netissä tapahtuman verkkosivuilla.