Viikonlopulla juhlittiin ja palkittiin seudullista ja paikallista yrittäjyyttä. Vertaistuki kannattelee kaikkea tekemistä ja myös yrittäjyyttä. Siitä päätellen millaisia päivityksiä tutut yrittäjät juhlista somepalstoilla tänäkin vuonna julkaisivat, tunnelmasta nautittiin aivan erityisesti kun pitkästä aikaa tavattiin ja jaettiin kokemuksia kuluneista vaikeista kuukausista. Juhlahetkissä piilee arjen kannustus, se tausta jota vasten jaksetaan taas puurtaa. Toivottavasti me yrittäjien asiakkaat muistamme, että sopivassa kohdassa kiitos ja kannustus sekä oma kulutusvalinta on tärkeä.
Jokainen yrittäjä luo työtä ja toimeentuloa aina vähintäänkin itselleen, mutta usein suoraan tai välillisesti monelle muullekin. Yrityksissä tehdään keksintöjä ja kehitetään uusia toimintamalleja ja tästäkin syystä yrittäjyyden merkitys yhteiskunnassa on suuri. Toiminnassa tähdätään kannattavuuteen ja kasvuun, mikä tarkoittaa että yrityksissä ajatellaan luovasti ja ennakkoluulottomasti.
Yrittäjien avulla me kuluttajat saamme lisää valinnanvapautta, kun voimme vapaasti päättää mitä ja kenen tuottamia palveluja kulutamme. Valinnanvapauden merkitys kasvaa tulevaisuudessa, kun voimme kuluttajina askeltaa kestävän kehityksen tiellä ja torjua valintojemme avulla ilmastonmuutosta. Uskaltanen tässä kohden nostaa jälleen kerran esiin nimenmaan sen, että paikallinen kuluttaminen on yksi helpommista ilmastoystävällisistä ratkaisuista meille jokaiselle.
Olen kuluneen puolentoista vuoden aikana seurannut, miten pandemian keskellä yrittäjät ovat joutuneet selviämään suurista haasteista. Niistä ankarin lie ollut se, että julkinen valta sulki toiminnan yleisöltä, eli maksavilta asiakkailta. Tähän aivan poikkeukselliseen tilanteeseen joutuneet yrittäjät ja liiketoiminnot ovat ainakin minun arvioni perusteella heitä, joita on pahimpana rajoitusaikana tainnut kannatella vain yrittäjyyden yksi peruselementti, eli intohimoinen suhde tekemiseen. Kiitos siitä.
Viime viikolla Turun kauppakamari julkisti tutkimuksen, jonka mukaan merkittävän monet yritykset kärsivät työvoimapulasta. Jopa siinä määrin, että se hidastaa kasvua ja tuotantoa. Se linkittyy mielenkiintoisesti siihen, että kunnissa pohditaan lähiviikot tulevien vuosien taloutta ja visioidaan, miten ja mihin suuntaan kuntaa ja palveluja kehitetään.
Jos työvoiman saatavuus on keskeinen kilpailukykytekijä yrityksille, niin kunnissa pitää miettiä, mitä tarjottavaa niillä on ihmisille. Turvallinen, viihtyisä ja palveluiltaan toimiva elinympäristö sekä houkuttelee työntekijöitä että pitää heistä kiinni. Osaavaa työvoimaa voidaan siis houkutella panostamalla elinympäristön turvallisuuteen ja viihtyisyyteen, koulujen kehittämiseen, terveydenhuoltoon, päivähoitoon, julkisiin liikenneyhteyksiin ja harrastusmahdollisuuksiin.
Taina Tukia