Kuntsarin perjantain lehden pääkirjoitukset: Mistä ja keitä valitaan? Kaikki tiet vievät Paimioon?

0

Mistä ja keitä valitaan?

Ensimmäisiin aluevaaleihin on runsaat kaksi kuukautta aikaa. Ehdokaslistat näyttävät kovin Turku-keskeisiltä. Puolueet ovat hakeneet listoille näkyviä ja tunnettuja henkilöitä, ja näiden toivotaan siivittävän perässään läpi mahdollisimman monta muutakin. Kisa on kuitenkin kova, ja väkisinkin mietityttää mikä nostaa paikallisia ehdokkaita näkyviksi ja omalla listallaan niin ylös, että menevät läpi. Herää myös ajatus siitä, että olisiko tässä kohden ollut syytä käydä paikallisesti keskustelua jopa siitä, voisivatko puolueet löytää yhteisen sävelen ja niin sanotun Paimio- tai Sauvo-ehdokkaan.

Aluevaltuustoon valitaan 79 uutta – toki osa varmaan kokeneita – ja erittäin suurta vastuuta kantavaa päättäjää. Sillä on merkitystä keitä he ovat, mistä tulevat ja miten saavat äänensä kuuluviin.

Konkreettisimmillaan nämä uudet valittavat päättäjät ovat ratkomassa sitä, mistä lääkärin tavoittaa. Missä ovat perusterveydenhuollon yksiköt ja mistä ambulanssi starttaa sinua hakemaan, jos tulee hätä. Kun väestö ikääntyy ja keskittyy kaupunkeihin, niin vaikkapa Sauvossa voi olla piankin uhattuna se, missä lääkäri päivystää.

Taina Tukia

Kaikki tiet vievät Paimioon?

Paimio on lapsiperheiden keskuudessa kovassa nosteessa ainakin, jos sosiaaliseen mediaan on uskominen. Kuulun Facebookissa isoon seudulliseen äitiryhmään, jossa käydään ajoittain vilkasta keskustelua asuinpaikoista. Kymmenen vuotta sitten haaveiltiin Hirvensalosta, mutta nyt yhä useampi lapsiperhe tuntuu vievän muuttokuormaansa Paimioon.

Ai miksi? Turussa ja kehyskunnissa asuntojen ja tonttien hinnat alkavat olla yli kipukynnyksen. Väljemmästä asumisesta haaveilevat ovat huomanneet, että Paimiossa asuminen on vielä kohtuuhinnoissa ja Turku siedettävän matkan päässä. Some-ryhmän äidit kehuivat erityisesti kaupungin monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, päivähoitoa ja luontoa. Paimio on pieni ja turvallinen, mutta kuitenkin sen verran iso, että löytyy muitakin palveluja kuin ruokakauppa ja kirjasto.

Kunhan vielä bussiyhteydet saataisiin kuntoon, niin Paimiota voisi varauksetta suositella.

Heinimaija Hirvonen