Alaikäisten päihteidenkäyttö huolettaa laajasti – tällä viikolla Ept-viikko

0
Nikotiinivalmisteiden käyttö huolestuttaa laajasti. Tupakan lisäksi nuuska ja sähkötupakat ovat yleistyneet.

PAIMIO,SAUVO

Syyskuussa maakunnassa tehty päihdetilannekysely paljasti, että joka puolella maakuntaa on huoli alaikäisten päihteidenkäytöstä ja myös päihdehoidon saatavuudesta. Alaikäisten päihteidenkäyttö sekä huoli turvallisuudesta ja järjestyshäiriöistä nousivat esiin myös paikallisissa vastauksissa.

Paimiossa vastaajat nostivat esiin matalan kynnyksen palveluiden ja haittoja vähentävien palveluiden puutteen. Epäselvät hoitopolut vaikuttavat hoitoon hakeutumiseen. Järjestyshäiriöitä on erityisesti Kirkkopuistossa. Poliisin partiointi ja valvonta kaduilla on vähentynyt. Ennaltaehkäisyä ja valistusta toivottiin lisää.

Sauvossa rahapelaaminen ja nuuskan käytön lisääntyminen huolestuttavat vastaajia. Lisäksi liikennekäyttäytyminen ja järjestyshäiriöt etenkin viikonloppuisin nousivat esiin. Myös Sauvon vastaajat korostivat ennaltaehkäisyä ja toivoivat ajanvietettä nuorille.

Huumeet ja erityisesti kannabis näkyvät myös paikallisesti. Paimiossa 20 % vastanneista on nähnyt kannabiksen käyttöä julkisella paikalla ja 14 prosenttia on havainnut huumeiden välittämistä.

Paimiossa ja Sauvossa on tällä viikolla meneillään perinteikäs ehkäisevän päihdetyön viikko, jonka tapahtumissa on panostusta myös nuorille suunnattuun ehkäisevään päihdetyöhön. Siis juuri sitä, mitä asukkaat kovasti toivoivatkin.

Nuoret näkevät tilanteen itsekin

Maakunnallisen kyselyn vastaajat toivat esiin havaintoja alaikäisistä nuorista: lähes 80 % vastaajista oli havainnut alaikäisten tupakointia, noin puolet nuuskan ja sähkösavukkeiden käyttöä ja 60 % alkoholin käyttöä viimeisen vuoden aikana. Huumeiden käyttöä tai päihteiden välittämistä tai myymistä alaikäisille oli havainnut alle 20 % vastaajista. Nuorilla itsellään havaintoja oli paljon enemmän: Alaikäisistä vastaajista jopa 90 % oli havainnut alaikäisten alkoholin ja nikotiinituotteiden käyttöä ja 40 % kannabiksen käyttöä.

Suunta näyttäisi kuitenkin olevan alkoholin käytön suhteen kohti parempaa, sillä alkoholia viikottain käyttävien osuus nuorten keskuudessa on edelleen vähentynyt.

Huumeiden käyttö ja päihtyneet henkilöt aiheuttavat pelkoa: 31 % vastaajista oli nähnyt huumeidenkäyttöä julkisella paikalla ja 38 % oli pelännyt kohtaamiaan päihtyneitä viimeisen vuoden aikana. Turussa ja Salossa ihmiset kertoiva pelänneensä päihtyneitä. Päihtyneiden aiheuttamat häiriöt nousivat esiin myös Paimion ja Sauvon vastauksissa.

Paimiossa ja Sauvossa nyt EPT-viikko

Tänään tiistaina alkaa ehkäisevän päihdetyön viikko Paimion kaupungintalolla. Tapahtumassa on kello 17-20 esittelykojuja ja kello 18 alkaa yleisöluento, jonka aiheena on tapoja päihdehaittojen ehkäisyyn. Luennon pitää lähihoitaja ja kokemusasiantuntija Juha-Pekka Pääskysaari. Ilta on avoin kaikille.

Keskiviikkona viikko jatkuu avointen ovien merkeissä Lepolassa Nuortentuvalla. Tämä sijaitsee Kirjakujalla Paimion keskustassa.

Torstaina Sauvon koulukeskuksessa on 7.-9.-luokkalaisille Niko-projektin oppitunteja. Nuorille kerrotaan nikotiinin haitoista niin tupakan, sähkötupakan kuin nuuskan käytön kannalta. Nikotiinivalmisteiden käytön lisääntyminen ja monipuolistuminen nousi esille myös päihdekyselyssä.

Illalla kello 17.30- 19 on murkkufoorumi murrosikäisten vanhemmille Lepolassa Paimiossa ja siellä keskustellaan siitä, miten ottaa päihteidenkäyttö esille lapsen kanssa.

Samana iltana on vanhempainilta nettikiusaamisesta Paimionsalissa alkaen klo 18.

Perjantaina Niko-projekti rantautuu Paimioon Vistan koulun seiskaluokkalaisille. Illalla on parkkipäivystys.

Lauantaina on Paimion seurakunnan night cafet niin Sauvon nuokkarilla kuin Paimion Wanhalla.