Betonituotteiden valmistus elää erikoista nousukautta

0
Kari ja Ari-Pekka Ansio seuraavat betonielementin valua uusissa tuotantotiloissa.

PAIMIO

Ansion Sementtivalimon yrittäjäveljekset Ari-Pekka ja Kari Ansio palkittiin Suomen Yrittäjät ry:n myöntämillä Yrittäjäristin timanttiristeillä 40-vuotisesta yrittäjätaipaleestaan. Timanttiristit luovutettiin Varsinais-Suomen Yrittäjien Yrittäjägaalassa lauantaina.

Veljekset kertovat ajautuneensa yrittäjiksi jokseenkin luonnostaan kuten perheyrityksissä usein tapahtuu. Heidän isänsä perusti yrityksen vuonna 1949. Se valmisti kattotiiliä, betonisia kaivonrenkaita ja putkia. Kari aloitti siellä työuransa 15-vuotiaana ja Ari-Pekka 18-vuotiaana.

– Siihen aikaan yritys oli vielä pieni ja työllisti kolmesta viiteen ihmistä, Ari-Pekka muistelee.

Nyt 60-vuotias Ari-Pekka työskentelee yrityksen toimitusjohtajana ja 66-vuotias Kari tehtaanjohtajana.

Tällä hetkellä Ansion Sementtivalimo Oy työllistää noin sata henkeä, ja tämän vuoden liikevaihdon arvioidaan nousevan 22–24 miljoonaan euroon. Yrityksellä on toimipisteet Paimiossa ja Turussa. Tuotevalikoimasta suurimman osan muodostavat erilaiset rakennuselementit.

Raaka-aineiden hinnat ovat

nousseet hurjasti


Veljekset kertovat, että tällä hetkellä alalla eletään erikoista aikaa. Rakentaminen on erittäin vilkasta, ja raaka-aineiden hinnat ovat nousseet hurjasti. Esimerkiksi harjateräksen hinta on noussut lyhyessä ajassa 100 prosenttia ja jännepunoksen peräti kolmikertaiseksi. Myös kuljetuskustannukset kasvavat koko ajan.

– Melko suurelta osin syynä hinnannousuihin on korona. Pandemian alussa tehtaita suljettiin maailmalla. Kun kysyntä alkoi kasvaa, se nosti hintoja ja aiheutti osittain jopa tavarapulaa. Meillä suurin osa raaka-aineista tulee ulkomailta. Harjaterästä ei edes valmisteta Suomessa ja sementin ostamme omien laatukriteeriemme takia ulkomailta, Ari-Pekka kuvailee.

– Uskomme, että kasvu jatkuu vielä ensi vuoden, mutta sitten alkaa hieman rauhoittua.

Ratkaisuja moniin ongelmiin


Betonituotteita valmistavien yritysten toimintaa leimaavat voimakkaat kausivaihtelut, kuten yleensäkin rakentamiseen liittyvissä toiminnoissa. Vaikeimpia hetkiä Ansio veljekset ovat kokeneet 90-luvun laman ja vuosien 2007–2009 finanssikriisin aikana.

– Finanssikriisi oli meille kaikkein vaikeinta aikaa. Silloin jouduimme ensimmäisen kerran lomauttamaan ihmisiä. Silloin kun koronapandemia alkoi, kaupankäynti hiljeni, mutta alkoi piristyä vauhdilla tämän vuoden alussa, Aro-Pekka kertoo.

Kari jatkaa naurahtaen, että tämän alan yrittäminen on jatkuvaa ongelmien ratkaisemista.

– Osana sitä on työvoimapula. Ammattitaitoista työvoimaa on vaikea saada. Suomalaisia ei tahdo saada alalle, vaikka palkkataso on kohtuullisen hyvä. Houkuttelua on yritetty useaan otteeseen eri tavoin.

Ansion Sementtivalimo on joutunut monen muun suomalaisyrityksen tavoin turvautumaan ulkomaiseen työvoimaan. Tällä hetkellä noin puolet työntekijöistä on lähtöisin Virosta ja Latviasta.

Oman mausteensa ongelmien ratkaisuun tuovat kiristyvät odotukset yritysten ympäristöystävällisyydestä. Betoniteollisuus onkin yhteisesti sitoutunut hiilineutraaliin tuotantoon vuoteen 2050 mennessä.

Ansion Sementtivalimossa asiaa on jo viety eteenpäin monin tavoin. Yritys käyttää vain vesivoimalla tuotettua sähköä, lämmittää puuhakkeella ja kuorma-autoissa on ympäristöystävälliset Euro 5 tai Euro 6 -moottorit.

” Jatkuva ongelmien ratkaisu” ei ole vienyt veljeksiltä kiinnostusta yrittämiseen. Yritys on edelleen kasvuhakuinen. Viimeisimpänä esimerkkinä siitä on viime vuona toteutettu iso investointi. Paimion tehtaalle rakennettiin uusi noin 6 000-neliöinen tuotantotila.

Näköpiirissä ei ole myöskään sukupolvenvaihdosta.

– Näillä näkymin jatkamme niin kauan kuin terveyttä riittää. Mitä me sitten tekisimme, jos myisimme yrityksen, veljekset pohtivat.