Huono kunto on kävelyfutiksessa vain plussaa

0
Peimari United vetää Peimari-Areenalla Sauvossa keskiviikkoaamupäivisin kävelyfutista, joka sopii iäkkäämmille ja kuntoutujille. - Jalkapalloa ei tarvitse osata, eikä tietää säännöistä ja huono kuntokin on plussaa. Riittää vain, että on joskus kävellyt, kävelyfutiksen vetäjä ja Peimari Unitedin puheenjohtaja Olli Dahl sanoo.

– Kyllä tässä hiki tulee, toteavat kävelyfutiksen harrastajat Peimari-Areenalla ja etenevät pikakävelyä pallon perässä kuin Valentin Kononen aikoinaan.

Kävelyfutis on astetta kevyempi jalkapallon muoto, joka on kehitetty Iso-Britanniassa vuonna 2011. Loukkaantumisriskiä on pienennetty sääntömuutoksilla: sallittu etenemismuoto on kävely ja fyysiset kontaktit minimoidaan. Kävelyfutista pelataan Suomessa parillakymmenellä paikkakunnalla ja Sauvoon laji rantautui tänä syksynä jalkapalloseura Peimari Unitedin toimesta.

– Olin Kaarinassa katsomassa lajia ja se näytti niin hauskalta, että päätettiin kokeilla täälläkin. Kaarinassa laji loppui talveksi, sillä heillä ei ollut mahdollista pelata sisätiloissa, mutta Sauvossa pelataa täällä Peimari-Areenalla joka keskiviikkoa aamu kymmeneltä. Keväällä voidaan siirtyä taas ulkokentälle, Peimari United ry:n puheenjohtaja ja kävelyfutiksen vetäjä Olli Dahl kertoo.

Lisäpelureita toivotaanSauvossa ei ole vielä suurta ryntäystä lajin pariin ollut, mutta kovasti harrastajat odottavat lisää pelaajia mukaan.

– Meitä on kuusi täällä ollut ja muutama nainenkin on harkinnut tulevansa pelaamaan. Yksi jo kävikin, mutta ei tohtinut tulla ainoana naisena mukaan, Simo Kivimäki , Jouko Fränti , Risto Ervelä ja Jorma Suomi kertovat.

Suomi toivoo lisää pelaajia, sillä hänellä on siihen pätevä syy.

– Joka kerta on mennyt paremmin ja paremmin, kunto on selvästi noussut, mutta silti olisi kiva päästä välillä vaihtopenkille huilaamaan.

Vaikka lajia Sauvossa pelataankin, Dahl toivottaa tervetulleiksi kaikki kiinnostuneet kuntarajoista välittämättä.

– Kiinnostuneet voivat olla minuun yhteydessä.

Laji soveltuu kaikille, mutta etenkin ikääntyville ja kuntoutujille. Jalkapalloa ei tarvitse osata, eikä tietää sääntöjä ja huono kunto on plussaa.

– Riittää jos on joskus kävellyt, Dahl sanoo.

Positiivinen mieliKivimäki kertoo päässeensä lajiin nopeasti sisään.

– Ensimmäisellä kerralla tuli kymmenkunta juoksuaskelta. Oli vaikeaa malttaa kävellä, mutta hetken päästä sen jo sisäisti.

Korona-aika nipisti Kivimäen liikuntaa, mutta nyt tilanne näyttää valoisemmalta.

– Käyn kuntosalilla ja teen kävelylenkkejä. Kuntosali jäi korona-aikana ja sen huomasi heti selässä, joka reistaillut kymmeniä vuosia. Kävelyfutis voittaa rasittavuudessaan kävelylenkit ja sen on huomannut positiivisesti myös selässä. Tässä tulee kunnolla hiki ja otsa märäksi.

Kävelyfutiksen harrastajat tuumivat myös, että lajin pariin tulee helpommin lähdettyä kun mukana on muitakin.

– Ei tämä vaadi taitoa, vain positiivista mieltä, ei muuta, Ervelä ja Fränti tuumaavat.