“Huutava pula nuorista tekijöistä” – Paimio ei ole helppo kohde työvoimaa etsivälle

0
Aarni Alanne, Hannu Viitanen ja Antti Alanen kaipasivat lisäpaukkuja nuorten kaupallisen alan paikalliseen koulutukseen.

Paimiossa kaivataan tällä hetkellä työvoimaa erityisesti hoiva-alalle, puhtaanapitopalveluihin ja asiakaspalveluun sekä kaupan alalle. Paimion kaupungin työvoimapalveluiden päällikkö Johannes Joutsenlahti kuunteli paikallisten yritysten ajatuksia torstai-aamuna kaupungintalon yrittäjä-aamukahveilla. Hänen mukaansa tarpeet työvoiman suhteen eivät tulleet yllätyksenä.

– Ei se yllättänyt, mille aloille osaajia kaivataan. Täytyy olla iloinen, että tällainen keskustelu saatiin nyt käytyä ja pääsen viemään heti asiaa eteenpäin Saloon, Joutsenlahti sanoi viitaten Salon seudun koulutuskuntayhtymään (SSKKY).

SSKKY on järjestänyt Paimiossa jo aiemmin tämän vuoden aikana koulutusta niin hoiva-alalla kuin puhtaanapitopalveluissa. Myös metallialan koulutuksia on tehty yhteistyössä paikallisten alan yritysten kanssa.

Joutsenlahti näkee avainasiana sen, että opiskelijat ovat päässeet oppimaan nimenomaan kotipaikkakunnallaan.

– Niistä koulutuksista on ollut tähän asti positiivisia kokemuksia. Se on ollut tärkeää, että uudelle alalle on voinut kouluttautua omalla paikkakunnallaan, jolloin kynnys lähteä opiskelemaan on madaltunut selvästi.

Töitä enemmän kuin tekijöitä

Joutsenlahden ja elinkeinojohtaja Mika Ingin lisäksi paikalla oli tukku yrittäjiä, jotka kertoivat avoimesti niistä haasteista, mitä töitä tarjoavilla Paimiossa tällä hetkellä on. Koska kunnan työttömyysaste on vain viiden prosentin luokkaa, ei tekijöitä ole vapailla markkinoilla yllin kyllin. Erityisistä nuorista ja kaupan alan töistä kiinnostuneista alkaa olla huutava pula.

– Viiden yrittäjävuoteni aikana olen varmaan yhdelle hakijalle joutunut sanomaan, ettei ole töitä tarjolla. Kyllä asetelma on melkeinpä niin päin, että töitä olisi enemmän kuin tekijöitä, harmitteli Heimon Grillin yrittäjä Heli Tommila.

Samaan ilmiöön ovat törmänneet myös Alanteen Tilan isännät Aarni ja Antti Alanne. Heidän mukaansa mennyt kesä oli ensimmäinen aikoihin, kun he palkkasivat kesän sesonkiin myyjän Turusta, koska hakijoita Paimiosta ei yksinkertaisesti riittänyt.

– Koko ajan hakemusten määrä on vähentynyt ja vähentynyt, Antti Alanne sanoi.

– Paimiossa on huutava pula nuorista tekijöistä, jotka haluaisivat tehdä myynti- tai asiakaspalvelutyötä kesätyönä, Aarni Alanne jatkoi.

Kaupan alaa ja asiakaspalvelua

K-Supermarket Paimion kauppias Hannu Viitanen näki, että paikallisessa koulutuksessa olisi panostettava kaupalliseen osaamiseen asiakaspalvelutaitojen lisäksi. Siten paikalliset vähittäistavarakaupat voisivat palkata paremmin paikallista osaamista.

Asiakaspalvelun taitaminen nousi esiin myös yrittäjä Marica Laaksosen puheenvuorossa. Hän on avaamassa alkuvuoden aikana uutta ruokaravintolaa Paimion Ylä-Vistalle, ja lisätyövoiman tarve alkaa pian olla akuutti.

– Asiakaspalvelutaidot ja asiakkaan kohtaaminen ovat sellaisia perustaitoja, joiden avulla nuori varmasti työllistyy tälle alalle. Eikä kannata välttämättä katsoa vain vapaiden työpaikkojen ilmoituksia netistä, vaan rohkeasti kysymään yrittäjiltä töitä, hän vinkkasi.

Ravintolapalveluita Paimiossa useammassa kohteessa pyörittävä Petri Korte puolestaan oli huolissaan koko ravintola-alan työtilanteesta. Korona-aikana töistä on ollut ajoittain pulaa ja moni ravintola-alan osaaja on siirtynyt menneen puolentoista vuoden aikana toiselle alalla töiden perässä.

– Sen näkee jo nyt, että harva niistä, jotka lähtivät töiden perässä toiselle alalla, palaavat enää takaisin ravintolatöihin. Kyllä meillä alkaa alalla olemaan jo nyt erittäin akuutti työvoimapula. Uusia osaajia kaivattaisiin kipeästi.

Joutsenlahti arvioi, että parhaassa tapauksessa uusia koulutuksia keskustelussa mainituille aloille voisi päästä aloittamaan jo ensi keväänä.

– Oli tärkeää, että nämä asiat tulivat ilmi nyt. Tästä asia etenee ensin Saloon, ja sieltä puolestaan ELY-keskukseen, joka rahoittaa mahdolliset koulutukset uusille aloille. Parhaassa tapauksessa voisimme päästä aloittamaan jo tulevana keväänä, ja koulutusten mitta vaihtelisi puolesta vuodesta vuoteen, Joutsenlahti kertoi.