Intohimona asiakaspalvelu ja tuotekehitys – Sauvon Kakkuvelhotar sai lennokkaan lähdön kondiittorin uralle

0
Yrityksen perustaminen ei ollut pitkän linjan ammattilaiselle iso kustannuserä, sillä kouluaikana saadut stipendirahat käytettiin aikoinaan ammattityökaluihin. – Aloituskustannukset ovat pieniä, lähinnä sellaisia mitä menee paperitöihin ja lupien hakemisiin.

Sauvolainen Inna Aaltonen hengähtää syvään istuessaan alas haastattelua varten. Hän on vasta syyskuussa saanut yritykselleen y-tunnuksen, mutta Kakkuvelhotar lähti puskaradion soidessa lentoon jo sitä ennen.

– Olen niin yllättynyt ja kiitollinen tästä vastaanotosta, jonka olen saanut. Ajattelin, että aloitan yritystoiminnan pikkuhiljaa, markkinoin ja teen kampanjoita, mutta nyt on riittänyt niin paljon hoppua, ettei markkinointia ole tarvinnut tehdä.

Aaltonen on työskennellyt aikaisemmin esimiestehtävissä, keittiöpäällikkönä, tuotekehittelijänä ja kondiittorina. Hän on tottunut tekemään töitä antaumuksella ja paljon, mutta se on verottanut perhe-elämää. Siitä syystä yrityksen perustaminen on kolkutellut mielessä jo useamman vuoden ajan.

– Mieskin sanoi, että kun teet noin paljon hommia koko ajan, niin pitäisikö sinun olla yrittäjä, Aaltonen nauraa.

Alan insinööri

Jonkinlaisesta verenperinnöstä voi puhua, sillä myös Inna Aaltosen äiti työskentelee keittiöalalla. Inna onkin pienestä pitäen häärännyt keittiössä, ja se on ollut hänestä aina kivaa.

– Keittiöala oli silti minulle vasta vaihtoehto numero kaksi. Hain lukion jälkeen yliopistoon lukemaan uskontotieteitä. En päässyt, ja ajattelin hakea seuraavana vuonna uudestaan. Sitten huomasin lehdessä ilmoituksen elintarvikealan täydennyskoulutuspaikoista Turun ammatti-instituutissa ja heittäydyin sinne.

Lukiotaustansa ansiosta Aaltonen pääsi pian työharjoitteluun pieneen leipomoon, kondiittorimestarin oppiin. Ahkera ja nopea oppilas tunnistettiin koulussakin, ja hän sai vapaat kädet kokeilla raaka-aineita, joita ei vielä tuolloin hallinnut. Opettajilta tuli myös ehdotus lähteä opiskelemaan elintarvike-insinööriksi ammattikorkeakouluun.

– Ja niinhän minä tein. Ilmeisesti olen aika impulsiivinen.

– En nähnyt nuorena itseäni mitenkään luovana, mutta ilmeisesti olen hieman sitäkin, sillä tuotekehitys vaatii luovuutta. Minulla on vahva tuotekehitystausta, ja sitä työtä olisi ihanaa tehdä jatkossakin yrityksille.

Insinöörityönsä Aaltonen teki aikoinaan turkulaiselle leipomolle vähähiilihydraattisesta leivästä. Tuotekehitysvastaavan työ on tullut tutuksi, kuten myös leipomotuotteiden modernisointi ja vitriinituotteiden kehitys.

– Minulla on kokemusta pienistä ja isoista tuotannoista.

Ekologiset arvot

Kondiittori on oman alansa käsityöläinen, ja aidot raaka-aineet ovat Inna Aaltoselle ykkösasia.

– Hyvistä raaka-aineista loihditaan hyvää. Minulle on tärkeää, että tuote on kaunis ja maukas, mutta siitä pitää löytyä myös tekstuuria. Jotain, mistä tulee suutuntuma. Haluan tehdä aidoista, lähellä tuotetuista raaka-aineista, en aromeista. Käytän paljon paikallisia vihanneksia, marjoja ja kukkia sekä puutarhan ja metsän tuotteita. Pidän myös yrteistä ja mausteista, ettei ole vain sokeria sokerin päälle.

Sauvossa Rekon ylläpitäjänä toimiva Aaltonen pitää ekologisuutta tärkeänä osana liiketoimintaansa.

– Hävikki minimiin ja sesongin mukaisia raaka-aineita läheltä. Myös kompostointi ja kierrätys ovat perusasioita.

Edellisessä työpaikassaan Aaltonen sai kokemusta myös erikoisruokavalioista. Lisäksi hän on kehittänyt vegaanisia tuotteita.

– On ollut ilo huomata miten vegaaniselle vieraalle tilattu kakku on maistunut kaikille.

Jalat maassa

Iloinen ja pirskahteleva Aaltonen nauttii asiakaspalvelusta. Se on yksi syy yrittäjyyteen.

– Tiedän monta kollegaa, jotka eivät mielellään tee asiakaspalvelua. Minulla on siihen kuitenkin vahva halu.

Yhteistyö on aloitettu paikallisen pitopalveluyrityksen kanssa, mutta sarjatuotannosta kondiittori ei haaveile. Hänelle riittää kotoa käsin pyöritettävä yritys.

– Jossain vaiheessa on tarkoitus hakea liikkuvaa elintarvikehuoneistolupaa ja lähteä hiljaisempina hetkinä vaikkapa Reko-torille.

Vaikka yritys on saanut lennokkaan lähdön, ei Aaltonen havittele kuuta taivaalta. Tulevaisuuden toive on vakiintunut asiakaskunta.

– Nyt näyttää siltä, että asiakkaat ovat tyytyväisiä ja palaavat takaisin. Ihaninta on, että minuun luotetaan ja annetaan vapaat kädet. On mahtavaa antaa asiakkaalle yllätys, jonka olen itse loihtinut.