Joulun odotus kirkasti markkinat

0
Joulumuori Riitta Rantanen kuunteli lasten toiveita ja maisteli hänkin Paimion lions-klubilaisten keittelemää riisipuuroa.

PAIMIO

Kohtaamisista, joulupuuron tuoksusta, auringon pilkahduksista ja jouluisista hankinnoista koostui monen markkinavieraan sunnuntainen visiitti Paimion joulumarkkinoille. Kaikkien mieltä lämmitti se, että tapahtuma jälleen voitiin järjestää ja moni kävijä muisti kiittää erikseen vielä järjestäjiä, eli Minna Nuotiota ja Laura Lankista .

Joulumarkkinat toteutuivat siis vain ulkotapahtumana, mutta ”vain”- sana on sikäli turha, että kirkas päivä ja pieni talvinen koleus selvästi vankistivat tunnelmaa. Kävijäarvion mukaan paikalla ehti neljän tunnin kuluessa käydä totutusti vähintäinkin tuhatkunta vierasta ja silmiinpistävää oli myös se, että kaikenikäiset olivat liikkeelle. Kauppiaat kojuilla olivat myös selvästi tyytyväisiä päivän kulkuun.

Joulurauhanjulistuksen luki tänä vuonna Ulla-Maija Alitalo , joka oli mukana aloittamassa markkinaperinnettä 11.vuotta sitten. Joulukuusen valot laitettiin päälle ja sitten markkinoilla jaettiin syksyisen Paimio-neulekisan palkinnot.

Voittajaksi äänestäjät ja tuomaristo nimesivät paimiolaisen Tiia Nevalaisen lapaset ja sukat, jotka olivat kisassa mukana nimellä Ikkunarivistöt . Nevalainen kertoi ihailevansa suuresti Paimion parantolaa ja erityisesti sen komeita ikkunoita ja kerroksia. Sieltä se idea sitten syntyi raikkaaseen kuviointiin ja väritykseen.

– Halusin myös, että malli on siten simppeli, että se on helppo muidenkin toteuttaa, kertoo innokas neuloja, joka osallistui kisaan kaverin vinkistä.

– Aivot narikkaan ja telkkari päälle, hän naurahti jutellessaan neulomisestaan ja paljasti senkin, että ”neuloosi” on vain yltynyt, kun pandemia on rajoittanut muuta tekemistä. Lapasten ja sukkien lisäksi syntyy paljon muutakin, kuten vaikka villapaitoja.

Toiselle sijalle kisassa sijoittui työ nimeltä Paimion ruska, jossa tekijöinä olivat mynämäkeläiset Sonja Koskelainen ja Sylvi Hed . Kolmanneksi sijoittui Portaat-työ, jonka oli tehnyt savonlinnalainen Anne Heikkinen .

Pukki jäi kotiin, koska oireitaJoulupukkia ei tänä vuonna markkinoilla nähty.

– Pukki ei voinut tulla, kun hän on flunssassa. Jäi kotiin koska oireita, eikös se ohje niin mene, kertoi paikalla lasten lahjatoiveita pukin sijasta kuunnellut muori, Riitta Rantanen .

Kranssikojussa Minna Hakasalo kertoi tulleensa myymään itse tekemiään kransseja.

– Kävin marraskuun alussa kranssikursseilla ja innostuin tekemään niitä enemmänkin, hän hymysi.

Kransseissa materiaalit olivat peräisin valtaosin omasta pihasta, ja lisäkoristeet kukkakaupasta – eukalyptusta, kanervaa ja niin edelleen.

– Tosi kiva on tehdä käsillä tällaista konkreettista, se on mainiota mielenvirkistystä, kertoi Minna kaupanteon lomassa.

Kahdeksanvuotias Roope Ruuttu esitteli kojussa serkkutyttönsä Hertan kanssa askartelemiaan töitä. Tarjolla oli muun muassa joulukortteja, hiuskoristeita ja -pidikkeitä, avaimenperiä, tonttuja ja pehmoleluja. Serkukset puuhaavat äitien Elina Ruutun ja Tuija Lindholmin mukaan mielellään yhdessä, ja viimeksi puuhailtiin Hertan luona Nummelassa. Kävi vain harmi, että Hertta sairastui, eikä päässyt nyt mukaan.

– Ansaitakseni, vastasi Roope kysymykseen mikä hänet saa ahkeroimaan ja myymään markkinoille. Rahan tarve selittyi sujuvasti, sillä Roope kerää jääkiekkokortteja ja aina on jotain uutta kiinnostavaa hankittavaa. Kokoelma on jo iso: äidin kanssa mietittiin, että kortteja on jo jonkin matkaa yli tuhat.

Joulukuusia voi vielä äänestääMarkkinoilla oli kaupungintalon ovensuussa kahdeksan joulukuusta, joita eri tahot olivat koristelleet. Kaikki kuuset löytyvät nyt myös Kuntsarin nettisivuilta, ja niistä suosikkiaan voi äänestää vielä viikon ajan, eli ensi sunnuntaihin. Voittajakuusi kerrotaan tiistain lehdessä ja samalla paljastuu, keitä koristelijat oikein olivat.

Kuuset lahjoitti Mäntylän tila, ja ne matkasivat markkinoiden jälkeen lahjoituksina eri puolille kaupungin kiinteistöihin, yksi löytyy kirjastosta ja toinen kaupungintalon aulasta ja jotkut odottavat uusia koristelijoita päiväkodeissa ja kouluissa.