Kaarina haastaa muodostelmaluistelussa Helsingin – Dream Edgesin haaveissa siintää MM-mitali

0
Viivi Rannikko (vas.) ja Ida Luukka kuuluvat Dream Edgesin kapteenistoon. 21-vuotias Luukka on samalla joukkueen vanhin luistelija.

Kokomustiin asuihin sonnustautunut nuorten naisten ryhmä verryttelee Kaarinan jäähallin ja viereisen tekonurmikentän välisellä kevytväylällä marraskuun kolenevassa illassa. Hengitys tiivistyy vesihöyryksi, joka leijailee kohti pimenevää Kaarinan iltaa.

Sisällä hallissa astetta vanhempien luistelijoiden joukkue tekee samaan aikaan omaa alkuverryttelyään ennen jääajan alkua. Yksi ryhmästä tiedustelee kellonaikaa.

– 18.03, vastaa toinen.

– Kahden minuutin päästä siirtyminen yläkertaan, kysyjä nyökkää takaisin.

Pian noin 20 nuoren ryhmä astelee yhdessä jonossa rappuset ylös lämpimään valmistautumaan harjoituksia varten. Kaikki tuntuu hallissa toimivan kuin sveitsiläinen kello: minuutin tarkkuudella ja ennalta sovitussa järjestyksessä. Sitä toisaalta muodostelmaluistelu huipputasolla vaatii tuhansien harjoitustuntien lisäksi.

Ne tuhannet harjoitustunnit ovat johtaneet siihen, että kuluvalla kilpailukaudella Kaarinan Taitoluistelijoista on joukkue Suomen kovatasoisimmassa muodostelmaluistelusarjassa, SM-seniorisarjassa.

– Ei pelkästään Suomen, vaan koko maailman kovatasoisimmassa, huomauttaa Kaarinan Taitoluistelijoiden seniorijoukkue Dream Edgesiä valmentava Siiri Eskelinen.

MM-mitalirohmuja haastamassa

Eskelisen huomautuksessa on pointtinsa. Senioreissa Suomi on vienyt lajin 20-vuotisessa MM-historiassa yhteensä yhdeksän MM-kultaa ja 25 MM-mitalia. Mikään muu maa ei ole yltänyt yhtä suureen pottiin.

Suomalainen muodostelmaluistelu elää vahvasti Helsingissä, josta Suomen MM-mitalirohmut Marigold IceUnity, Team Unique ja Rockettes ovat kaikki kotoisin.

Itse asiassa Dream Edges on ainoa ei-pääkaupunkiseutulainen seniorijoukkue, joka on lähtenyt haastamaan Helsingin ylivaltaa sekä Suomen että maailman aikuis-muodostelmaluistelussa.

– Se oli oikeastaan pakon sanelema tilanne, jos halusimme pitää tämän ryhmän kasassa Kaarinassa. Muuten viime kauden ryhmä olisi todennäköisesti hajaantunut muihin joukkueisiin täksi kaudeksi, sanoo Dream Edgesin kapteenistoon kuuluva Viivi Rannikko.

Ja kun päätös senioreihin lähtemisestä tehtiin, on imu sen jälkeen ollut enemmänkin Kaarinaan. Yksi luistelun perässä pääkaupunkiseudulta Kaarinaan muuttanut on Ida Luukka, joka jakaa kapteenivastuun Rannikon kanssa. Jotain Dream Edgesin potentiaalista kertoo sekin, että 21-vuotias Luukka on koko joukkueen vanhin luistelija.

– Olemme reilusti Suomen nuorin seniorijoukkue. Se varmaan kertoo kaiken olennaisen siitä, miten paljon meillä on vielä varaa kehittyä. Muissa joukkueissa keski-ikä on yli 20:n ja vanhimmat luistelijat ovat lähemmäs kolmekymppisiä. Meillä suurin osa urheilijoista on 16–19-vuotiaita, Luukka kertoo.

Potentiaalia tuleviksi vuosiksi

Potentiaalista puhuttaessa Eskelinen uskoo, että sitä on jo tällä hetkellä ulosmitattavissa siinä määrin, että MM-kisoissakin menestyneet Suomen kärkijoukkueet voivat joutua ahtaalle jo kuluvan kauden aikana. Marraskuun alun ensimmäisissä SM-valintakisoissa Dream Edges sijoittui heti neljänneksi jättäen yhden kokeneemmista ryhmistä taakseen.

Edelle jäi ainoastaan MM-kisoissa mitaleita viime vuosina rohmunnut kolmikko, eikä ero ollut iso.

– Pystymme jo nyt haastamaan parhaalla tasollamme Suomen ja maailman parhaita joukkueita. Suoritus oli hyvä, ja siihen täytyy olla tyytyväinen, että jätimme heti yhden kokeneen joukkueen taakse, Eskelinen miettii.

Mikä on sitten ratkaisevin ero, kun siirrytään SM-junioreista SM-senioreihin?

– Nostot ovat uusi elementti, ja ne vaativat luonnollisesti voimaa ylävartalosta. Totta kai se vaatii enemmän fyysistä voimaa luistelijoilta, mutta toisaalta sitä varten on harjoiteltu jo vuosia. Muuten suoritusten tekeminen ei juuri eroa junioreiden ja senioreiden välillä, miettii Ida Luukka.

Kaarina vastaan Helsinki

Kaarina ja Kaarinan Taitoluistelijat muodostavat tällä hetkellä vastavoiman Helsingin muodostelmaluistelumahdille. Koska Kaarinan kotihalli on aavistuksen liian pieni täysimittaiseen harjoitteluun, tekevät joukkueet osan harjoituksista Varissuon jäähallissa tai Turun Gatorade-centerissä.

Toiveissa onkin, että jollain aikavälillä myös Kaarinaan saataisiin riittävän iso jää muodostelmaluistelua varten.

– Jää on neljä metriä liian kapea ja yhtä paljon liian lyhyt. Täysipainoiseen harjoitteluun täällä ei pysty, mutta muuten olosuhteet ovat toki hyvät, Viivi Rannikko sanoo.

Dream Edgesin luistelijoiden haaveissa on päästä tulevaisuudessa osallistumaan MM-jäille myös senioreissa.

– Se on totta kai sellainen pitkän tähtäimen tavoite. Tällä kaudella haluamme kerätä kokemusta ja kehittyä mahdollisimman lähelle sitä tasoa, Rannikko tuumii.

Naisten urheilulle arvostusta

Vaikka Dream Edges on noussut senioreissa jo aivan MM-kisojen porteille ja on selkeä Varsinais-Suomen ykkösseura muodostelmaluistelussa, ei paikallinen tuki lajia kohtaan ole merkittävästi noussut.

Valmentaja Eskelinen näkee, että vaikka joukkueet harjoittelevat jo vähintään puoliammattimaisesti, on ulkopuolinen tuki seuran takana jäänyt amatööritasolle.

– Naisten joukkueurheilulle ei tahdo löytyä tukijoita. Se on raaka fakta. Jos vertaa miesten joukkuelajeihin pääsarjatasolla, olemme todella pitkällä takamatkalla. Ei voi kuin toivoa, että naisten joukkueurheilun asema parantuu tulevaisuudessa, Eskelinen sanoo.