Koodin edistämispalkinto tuli Paimioon

0
Paimiolainen yrittäjä Elisa Heikura tarjoaa viestintävalmennusta teknisille osaajille. Alussa Heikura joutui vakuuttelemaan yritysjohtoa paljonkin koulutustensa tarpeellisuudesta. Kolmessa vuodessa tilanne on kääntynyt päälaelleen.

– Aivojen toimintaa ymmärretään häkellyttävän huonosti siihen nähden, miten moni Suomessa tekee nykypäivänä aivotyötä. Silloin, kun suurin osa suomalaisista viljeli maata, kaikki tiesivät, miten aura toimii, paimiolainen Elisa Heikura vertaa.

Heikura on it-alan parissa työskentelevä kouluttaja ja viestintäekspertti, joka tunnetaan Koodarikuiskaaja -nimisestä podcastista. Hänet palkittiin lokakuussa Suomalaisen koodin edistäjä -palkinnolla.

Koodarikuiskaaja-podcast on suunnattu erityisesti teknisille asiantuntijoille, mutta aiheet puhuttelevat millä alalla tahansa työskentelevää. Podcastissa käsitellään esimerkiksi palautteen antamisen merkitystä ja uralla etenemistä. Aivoista huolehtiminen on yksi niistä oivalluksista, jonka Heikura on podcastia tehdessään saanut.

– Aivot ovat työkalu siinä, missä aurakin. Jostakin syystä emme ole niin hyvin perillä siitä, miten ihmistyökalusta pidetään huolta, hän sanoo.

Valmennusta koodareilleKuulijoille saattaa tulla yllätyksenä, ettei Koodarikuiskaaja osaa itse juuri koodata. Yliopistossa Heikuran pääaine oli kirjallisuus.

– Lukion jälkeen arvoin kyllä pitkään, lähdenkö opiskelemaan matikkaa vai kirjallisuutta. Yliopistossa lempikurssini oli filosofinen logiikka. Tuntui ihanalta tehdä tehtäviä, joihin oli vain yksi oikea vastaus, hän naurahtaa.

Ennen oman yrityksen perustamista Heikura työskenteli viestinnän ja markkinoinnin parissa ja kirjoitti sisältöjä teknisistä aiheista. Sitä kautta koodarit ja muut it-alan työntekijät tulivat tutuiksi.

– Työntekijöiden kanssa jutellessani törmäsin usein sellaiseen toteamukseen, että työ olisi tosi helppoa ja mukavaa, jos ei olisi muita ihmisiä.

Monesti kuvitellaan, ettei it-alan osaajan tarvitse hallita muuta kuin tietokoneet, mutta nykypäivänä työhön kuuluu paljon muutakin. Pitää pystyä markkinoimaan omaa osaamistaan ja sanoittamaan monimutkaisia teknisiä ratkaisuja ymmärrettävästi ei teknisille ihmisille.

– Ihmisten kohtaaminen, vuorovaikutus ja tiimityö ovat normaaleja työelämän taitoja, joita ei kuitenkaan opeteta missään, hän huomauttaa.

Havainto toimi Heikuralle kimmokkeena perustaa oma yritys kolme vuotta sitten. Hän tarjoaa viestintävalmennusta nimenomaan it-alan osaajille. Alussa Heikura joutui vakuuttelemaan yritysjohtoa paljonkin koulutustensa tarpeellisuudesta. Kolmessa vuodessa tilanne on kääntynyt päälaelleen.

– Nykyisin it-alan yritykset haluavat tehdä viestintätaidoista strategisen valtin. Sujuva viestintä ei ole enää niille keino erottautua, vaan elinehto.

Rakkauden perässä PaimioonKajaanista kotoisin oleva Heikura päätyi Paimioon rakkauden perässä. Paimion ja Sauvon rajalla sijaitsevan kotitalon kellarikerroksesta löytyy pieni studio, jossa hän vetää etäkoulutuksia ja äänittää Koodarikuiskaaja-podcastiaan.

Koodarina työskentelevä mies rakensi hänelle 3D-printterillä ja Ikean pöytälampuista mikkitelineet. Puoliso toimii muutenkin hyvänä kaikupohjana sille, mikä on alan näkökulmasta kiinnostavaa ja mikä ei.

Podcastissa Heikura käsittelee niitä teemoja, joihin hän työssään törmää. 30 000 kuuntelukerran raja on pikapuoliin rikkoutumassa, mikä on hyvä saavutus podcastille, joka on suunnattu hyvin rajatulle kuulijaryhmälle.

– Häkellyn edelleen, kun kuulijat lähettävät viestiä, joissa he kertovat kuunnelleensa kaikki jaksoni. Mielikuvissani teen podcastia edelleen muutamalle it-alalla työskentelevälle kaverilleni. Kun minulle soitettiin ja kerrottiin palkinnosta, ensimmäinen ajatukseni oli, että olen varmaan piilokamerassa. Palkinto on ihan hillittömän hieno huomionosoitus.

Heikuran podcast on mainiota kuunneltavaa ihan tavallisille opettajille ja perheenäideille tai -isille, jotka eivät tunne it-alaa.

– Nykypäivänä nuoria, etenkin tyttöjä, kannustetaan koodaamaan. Olisi hyvä, että nuorten kanssa tekemisissä olevilla olisi jonkinlainen käsitys siitä, miten ala toimii, Heikura näkee.

Koodarikuiskaaja-podcastissa ilmestyy uusi jakso joka kuukausi. Jokaisessa jaksossa haastatellaan asiantuntijavierasta.

– Yksi unelmavieraistani olisi tietokirjailija Saku Tuominen , jonka kanssa haluaisin keskustella asioiden hyväksymisestä sellaisina kuin ne ovat. En ole vielä vain keksinyt, miten saisin aiheen linkitettyä it-alaan.