Kotimainen ja ekologinen tomaatti etusijalla – Peuravaaran Puutarhassa tomaattia kasvatetaan jo kolmannessa polvessa

0
Tuomas Peuravaara on toiminut Peuravaaran Puutarhan yrittäjänä vuodesta 2012 lähtien. Tuomaksen isä Jarkko vastaanotti vuoden yrityspalkinnon vuonna 2007.

– Kyllähän se hienolta tuntuu, varsinkin kun nyt kyse on ensimmäisestä sinä aikana, kun itse olen ollut yrittäjänä. Muistan, että isä on saanut vastaavan tunnustuksen vuonna 2007, Peuravaaran Puutarhan kolmannen polven yrittäjä Tuomas Peuravaara sanoo hymynkare suunpielissään.

Kyse on tietysti Sauvon vuoden yrityspalkinnosta, joka myönnettiin tomaateistaan tunnetulle Peuravaaran Puutarhalle lauantaina Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa. Tyytyväisyyteen on toki aihetta muutenkin kuin vain palkitsemisen myötä. Vuonna 2012 yritys siirtyi isä-Jarkolta Tuomakselle, ja ennen Jarkkoa puolestaan maita ja kasvihuoneita piti Jarkon isä Unto Peuravaara.

Unto saattoi toiminnan alulle ja siirsi osan avomaaviljelystä kasvihuoneisiin 1960-luvulla, ja Jarkon aikakaudella puolestaan tuotevalikoima tiivistyi vihanneksiin. Jarkon aikana taas tomaatti on ottanut vallan, ja nyt sitä kasvatetaan tuplasti isommalla kapasiteetilla kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

– Vuosien 2016 ja 2017 aikana rakennettiin Sauvon-Kemiöntien länsipuolelle uudet kasvihuone- ja sosiaalitilat, jotka mahdollistivat kapasiteetin tuplaamisen. Seuraava projekti olisi sitten päivittää tien itäpuolen vanhempia kasvihuoneita nykyaikaisempaan suuntaan. Aika luonnollista kehitystä, jota tällä alalla tietysti tarvitaankin, Tuomas Peuravaara muotoilee.

Luonnonvalolla kasvatettuaPeuravaaran Puutarhassa työskentelee vuodenajasta riippuen viidestä hieman runsaaseen kymmeneen työntekijää. Kiivain aika on luonnollisesti keskikesä, koska puutarhassa luotetaan keinovalon sijaan luonnonvaloon.

– Loka-marraskuussa hiljenee, kun päivä lyhenee ja joulukuun olemme yleensä lomalla. Sitten taas hiljalleen työt alkavat lisääntyä alkuvuoden aikana kesää kohti.

Puutarhassa viljellään perinteisen suomalaisen ison tomaatin lisäksi muun muassa kirsikka-, luumu- ja coctail-tomaatteja. Myös paprikaa ja kurkkua kypsyy pieniä määriä kasvihuoneiden suojissa.

– Kai tomaatti on tuotteena valikoitunut ykköseksi sen takia, että se on kannattavinta. Korona-aikana on huomannut, että kotimaisen ruuan ja vihannesten arvo on entisestään noussut. Se on mukavaa, että paikallista tuetaan, Peuravaara miettii.

Perinteinen tomaatti pitää pintansaPuutarhan tomaateista suurin osa meneekin lähialueen ja Turun seudun kauppoihin. Tutut kauppiaat ovat olleet Peuravaaran asiakkaita jo vuosikausia, ja myös suomalainen irtotomaatti pitää pintansa vuodesta toiseen.

– On se varmasti suosituin tomaatti edelleen, vaikka pakattujen tomaattien suosio vuosi vuodelta kasvaakin. Sikäli se on vähän hassua, koska samalla puhutaan ekologisuudesta ja siitä, että pakkausmuovista pitäisi päästä paremmin eroon. Meilläkin on nyt käytössä kokonaan biohajoavat pakkaukset, Peuravaara kertoo.

Vaikka korona-aikana kotimainen ruoka onkin mennyt hyvin kaupaksi, on pandemian hellittäessä edessä uusi haaste. Koska muun muassa pakkausmateriaalien ja muiden viljelyyn tarvittavien tuotteiden hinnat ovat olleet viime aikoina nousussa, pitäisi erotus kompensoida ensi vuonna vihannesten hinnoilla.

– Se ei ole välttämättä kovin yksinkertaista. Siinä on varmasti iso haaste, että alkutuotannossa saadaan takaisin se erotus, minkä hintojen nousu on menoina nyt aiheuttanut. Aika näyttää, miten se käytännössä järjestyy, Peuravaara pohtii.