Kytösaho haluaa vakiinnuttaa paikan toisella kierroksella – “Se on hienoa, jos pystyn omalla esimerkilläni innostamaan paimiolaisia nuoria harrastuksen pariin”

0
Niko Kytösaho sairastui koronaan olympiakisojen alla. Arkistokuva.

Paimion Urheilijoihin täksi kaudeksi palannut mäkihyppääjä Niko Kytösaho , 21, tavoittelee jälleen selvää loikkaa kohti maailman kärkeä. Kaudella 2019–2020 Kytösaho keräsi uransa ensimmäiset kymmenen maailmancup-pistettä, ja nosti viime kaudella pistepotin 47:ään. Samalla Kytösahon nimi alkoi näkyä yhä useammin ja useammin mäkihyppymaailman ykköskiertueen 30 parhaan joukossa.

Runsaan kahden viikon päästä alkavalla kaudella paimiolaislähtöinen kolmannen polven mäkihyppääjä haluaa vakiinnuttaa paikkansa 30 parhaan joukossa ja onnistua silloin tällöin murtautumaan myös lähelle maailman kärkeä.

– Siihen pitäisi olla kaikki edellytykset. Harjoituskausi on sujunut hyvin ja varsinkin viimeisten viikkojen aikana hyppy on mennyt eteenpäin selvästi. Siinä mielessä luottavaisena voi lähteä ensimmäisiin kisoihin hakemaan heti hyvää tulosta, Kytösaho kertoo.

Mäkimaajoukkue on muuttanut päävalmentaja Janne Väätäisen alaisuudessa harjoitteluaan täksi kaudeksi niin, että kesän leirityksessä keskityttiin nimenomaan hyppyihin Keski-Euroopan mäissä. Kun tavallisesti kesän Keski-Euroopan leiri on kestänyt pari viikkoa, kiersi ryhmä nyt mäkiä alppimaisemissa kaksi kuukautta.

– Suurin osa kisoista on Keski-Euroopassa, joten on haluttu viedä myös harjoittelua niihin mäkiin ja niihin olosuhteisiin. Oma tuntuma on, että koko joukkue on mennyt eteenpäin tämän kesän aikana, Kytösaho uskoo.

Tiivis kisarupeama

Maailmancup-kausi starttaa siis runsaan kahden viikon päästä Venäjän Nizhny Tagilista, josta siirrytään heti seuraavaksi viikonlopuksi Kuusamon Rukalle. Tiiviillä kisakaudella paikkakunnat ja maat vaihtelevat lähes viikoittain maaliskuun loppuun asti, ja välissä on tarjolla vielä Pekingin olympialaiset helmikuussa sekä lentomäen MM-kilpailut maaliskuussa.

Paimiossa Kytösaho ehti piipahtaa menneenä viikonloppuna PU:n seuramestaruuskisoissa, mutta seuraava Paimion vierailu voi jäädä hyvin ensi kevääseen.

– Kisakausi on aika tiivis, ja voi olla, ettei välissä ehdi käymään Paimiossa. Kertyyhän tässä vuodessa aika paljon reissupäiviä, mutta toisaalta se on juuri sitä, mitä haluan tehdä. Ei se silloin tunnu mitenkään ikävältä tai rajoittavalta, Kytösaho miettii.

Mäki-Kytösaho kolmannessa polvessa

Nikon isä Pasi kisasi 1990-luvulla myös maailmancup-tasolla ja puolestaan Pasin veli Pekka on kiertänyt myös kansallisia kisoja 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Kytösahot mäkiharrastuksen pariin innosti kuitenkin Nikon isoisä Veikko , joka kiersi kansallisia kisoja 1960-luvulla ja oli ainakin lajipiireissä rohkean hyppääjän maineessa.

Siten paluu Paimion Urheilijoihin tuntui myös Nikosta luontevalta.

– Se on hienoa, jos pystyn omalla esimerkilläni innostamaan paimiolaisia nuoria harrastuksen pariin. Seurassa on nyt uudenlainen tekemisen meininki ja olosuhteethan Varasvuorella ovat oikeasti aivan huippuluokkaa. Ihan vaikka Keski-Euroopan mäkikeskuksiinkin verrattuna jos puhutaan alle 60 metrin mäistä, Kytösaho kehuu.

Vaikka Kytösaho onkin tällä hetkellä ylivoimaisesti Paimion Urheilijoiden näkyvin mäkihyppääjä, voi hän saada seuraa ainakin kansallisten kisojen mitalikamppailuihin yllättävänkin nopeasti. Yksi ehdokas on syyskuussa Varasvuoren suurmäen valloittanut vasta 11-vuotias Raakel Karhumaa, joka voisi muodostaa Kytösahon kanssa joukkueen SM-parikisassa ainakin tulevaisuudessa.

– Parikisassa hypätään vähän Varasvuoren isoa mäkeä isommasta mäestä, joten se ei oikeasti ole mikään kovin kaukainen tavoite välttämättä. Raakel kehittyy hirveää vauhtia on jo nyt hyvin lähellä sitä tasoa ja hieno esimerkki taas häntä nuoremmille hyppääjille, Kytösaho kehaisee.

Jokiniemi haluaa jatkaa mitaliputkea

Paimion Urheilijoiden monivuotinen veteraanimenestyjä Marko Jokiniemi tavoittelee komealle mitaliputkelleen jatkoa jälleen tulevana kilpailukautena. Halikossa asuva, mutta Paimiossa harjoitteleva Jokiniemi hyppäsi hellekesänä ehkä hieman tavallista vähemmän, mutta silti hyppyjä Varasvuorelta kertyi 43-vuotiaalle toista sataa.

– Kesän hellejaksona tuli hypättyä vähän tavallista vähemmän, mutta muuten harjoituskausi sujui tuttuun malliin. Totta kai tässä iässä kehonhuollon ja oheisharjoittelun rooli korostuu. Täytyy olla tyytyväinen, että mitään isompia vaivoja ei ole ollut, Jokiniemi kertaa.

Muun muassa kultaa alle 18-vuotiaiden sarjassa 1990-luvulla saavuttanut Jokiniemi on ollut veteraanisarjoissa varsinainen mitalirohmu. Palkintokaapista löytyy veteraanisarjoista kaikkiaan yhdeksän SM-mitalia ja kymmenen MM-mitalia. Myös tulevalla kaudella Jokiniemen tavoitteena on kasvattaa mitalisaldoa.

– Päätavoitteena on olla kolmen parhaan joukossa sekä SM- että MM-kisoissa. Sen lisäksi edessä on varmasti joitain muita veteraanikisoja, joista yksi tärkeimmistä on tammikuussa järjestettävät Matti Nykäsen muistokilpailut.

Jokiniemi on iloinen siitä, miten Paimion Urheilijoiden mäkijaosto on aktivoitunut viime vuosina hiljaisemman ajanjakson jälkeen.

– Nyt seurassa on useampi valmentaja ja samalla hyppäävien nuorten määrä on noussut. On ollut ilo seurata, miten mäkitoiminta on taas aktivoitunut.

Varasvuoren veteraani Marko Jokiniemi

  • Syntynyt vuonna 1978
  • Ammattina palomies
  • Kilpailee 40–50-vuotiaiden sarjassa
  • Saavuttanut nuorten sarjoissa SM-kultaa alle 18-vuotiaiden sarjassa
  • Veteraanien MM-kisoista viisi kultaa, yksi hopea ja neljä pronssia
  • Veteraanien SM-kisoista neljä kultaa, yksi hopea ja neljä pronssia
Marko Jokiniemelle on kertynyt veteraanien MM- ja SM-kisoista jo yhtä vaille 20 mitalia. Tulevan talven tavoitteena Paimion Urheilijoiden hyppääjällä on nostaa mitalimäärä yli 20:n.