Meritan taide kipusi parvelle

0
Erilaiset tekniikat ja maalit tekevät Meritan töihin rosoa ja kolmiulotteisuutta.

PAIMIO

Monet täkäläiset tunnistavat nimen Merita Seppälä näyttämöiltä ja musiikista, mutta tänään aukeaa Paimion kaupungintalon parvella marraskuun ajaksi näyttely, jossa on esillä hänen taulujaan. Kultainen esirippu -nimeä kantava näyttely paljastaa Meritasta kuvataiteilijapuolen.

– En ole missään roolissa, kun teen näitä töitä, hän sanallistaa ja paljastaa, että ehkä juuri siksi töiden tuominen julkisesti esille on niin jännittävää. Tässä taiteen tekemisessä hänellä on taipumusta piilotteluun, ja sanat häpeä ja kehtaa toistuvat myös siinä, miten hän taipuu herkästi vähättelemään kuin tuomaan töitään esiin.

Maalaaminen on ollut aiemmin vaivihkainen ja vuosia jopa melko satunnainen harrastus, ja kynnys töiden esittelemiseen siksikin korkealla. Monet töistä ovat päätyneet ystäville ja tuttaville, tai heidän kauttaa eteenpäin. Kulttuurialan freelancerinä hän tekee näitä oman taidealan yrityksensä Kulttuuripaja Mallekkin kautta.

– Jännittää tosi paljon, hän tunnustaa moneen kertaan.

Parven näyttelyssä on nyt esillä yli kolmekymmentä maalausta, jotka on maalattu finnfoam-levyille tai canvaspohjalle.

Valtaosaltaan työt ovat tyylisuunnaltaan abstrakteja. Useimmissa teoksissa on kolmiulotteisuutta, joka syntyy kun maali syövyttää huokoista levyä. Merita sekoittelee akryyli- ja öljyvärejä, erilaisia tekniikoita ja tyylejä. Spraymaalitkin ovat käytössä, ja joskus työhön on päässyt mukaan varastosta löytynyt vanha sisustusmaali.

On töitä, jotka syntyvät nopeasti ja sitten töitä, jotka vaativat aikaa. Kuukausien päästä voi selvitä, mitä työ vielä kaipaa.

Pariinkin kertaan hän toteaa, ettei koe olevansa mikään kuvataiteilija, vaan lähinnä sunnuntaimaalari. Naurahtaen hän kertoo esimerkiksi siitä, että hänen ateljeensa on autotalli, jossa poika saattaa rassailla vieressä mopoa.

Ensimmäinen vähän kokeiluna syntynyt finnfoamlevylle syntynyt työ on edelleen kotona olohuoneen seinällä. Aktiivisemmin tauluja on syntynyt viimeisten 3-4 vuoden aikana ja monet nyt näyttelyssä nähtävät työt ovat korona-ajalta, kun monet teatteri- ja kulttuurityöt jäivät paussille.

Kultainen esirippu -näyttelyn teoksissa on läsnä vahvasti lempeä ihmisyys, vapaus, välittäminen, luovuus ja luonnon kauneus.

– Minulle on tärkeää, että teokseni luovat ympärilleen lohtua ja kauneutta. Vaikka taulun aihe olisi miten synkkä, haluan hakea siihen lempeän lähestymistavan. Elämässä on jo liikaa kovuutta ja kylmyyttä, Seppälä toteaa esitellessään työtä, jonka hän teki ajatellen läheistä ystävää.

Näyttely on avoinna Paimion kaupungintalon näyttelyparvella marraskuun ajan ma 8-17 & ti-pe 8-15.30. Näyttelyparvi löytyy kaupungintalon 2. kerroksesta. Osoite on Vistantie 18, 21530 Paimio.