OKM:n jättituki poiki Paimioon monipuolisen harrastamisen mallin

0
Vilho Routsalo on nauttinut vauhdikkaista parkour-tunneista. Laji onkin ollut kaupungin tarjoamista ilmaisista harrastusvaihtoehdoista suosituin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Paimion kaupungille kuluvaksi lukuvuodeksi 100 000 euron avustuksen lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien kehittämiseksi. Nimellä Paimion Harrastamisen Suomen Malli (PaHaMa) -kulkeva hanke on konkretisoitunut syksyn aikana kymmeniksi eri harrastus- ja liikuntakerhoiksi, jotka on sijoitettu koulupäivien yhteyteen.

Hankekoordinaattori Jenni Rönnberg korostaa sitä, että harrastukset ovat nimenomaan lasten ja nuorten omia toiveita.

– Kouluissa tehtiin kysely, jossa kartoitettiin sellaisia harrastusmuotoja, joita koulupäivien yhteyteen toivotaan. Avustuksen turvin olemme pystyneet ilahduttavan hyvin toteuttamaan toiveita, Rönnberg iloitsee.

OKM jakoi avustuksia täksi lukuvuodeksi kaikkiaan 17 miljoonaa 235 eri kunnalle.

Paimion saama 100 000 euroa on paikkakuntakohtaisessa vertailussa hieman keskiarvoa suurempi summa, sillä esimerkiksi rajanaapuri Sauvoon avustusta myönnettiin 10 000 euroa ja Kaarinaan 58 000 euroa. Tuhdilla avustuspaketilla Paimioon onkin saatu melkoinen kattaus eri harrastusmahdollisuuksia lähtien valokuvaus- ja kokkailukerhoista aina parkour- ja jalkapallotunteihin.

– Totta kai avustuksesta on ollut merkittävä apu, että tarjolle on voitu laittaa mahdollisimman erilaisia vaihtoehtoja. Siten iso osa lasten omista toiveista on saatu toteutettua, Rönnberg kertoo.

Yläkoululaisia kaivataan

Harrastuskerhot ovat koulupäivien yhteydessä, joko aamuisin ennen tuntien alkua tai iltapäivällä koulun päättymisen jälkeen. Maksuttomien kerhojen tavoitteena on, että kaikilla paimiolaisilla lapsilla ja nuorilla olisi halutessaan mahdollisuus harrastaa. Paimiossa kursseihin on ilmoittautunut toistaiseksi 285, joista tosin vain 28 on yläkoululaisia.

– Ilmoittautuminen on auki koko ajan, eli mukaan mahtuu kyllä. Varsinkin yläkoululaisia kaivattaisiin lisää mukaan, Rönnberg sanoo.

Auno Virtanen, Siiri Heinonen, Vilho Routsalo ja Liinus Lehto ovat tänä syksynä aloittaneet torstain koulupäivänsä tunnilla parkour-treenejä.

Suurin osa 100 000 euron avustuksesta menee kerhojen ylläpitämiseksi, joista suurimmaksi osaksi vastaavat paikalliset urheilu- ja liikuntaseurat, yhdistykset ja yksityisyrittäjät. Rönnberg on palkattu hankkeeseen koordinaattoriksi 50-prosenttisella työajalla.

– Todennäköisesti harrastuskerhot ovat tulleet jäädäkseen, mutta totta kai avustuksen määrä jatkossa vaikuttaa siihen, miten monipuolista tarjontaa pystymme ylläpitämään.

YouTubesta vinkkejä

Torstai-aamun parkourilla starttaa noin kymmenen alakoululaisen ryhmä. Vistan koulun 2-salissa hypitään, kiipeillään ja ylitetään esteitä Minna Kultin ohjauksessa.

– Lapset katsovat paljon videoita YouTubesta ja saavat sieltä ideoita parkourin harjoitteluun. Lisäksi parkour-akatemian videoista on ollut paljon apua, uimaopetukseen erikoistunut, mutta myös muita liikuntapalveluja yksityisyrittäjänä tarjoava Kult.

Ryhmässä liikkuvat Siiri Heinonen , Auno Virtanen ja Liinus Lehto pitävät siitä, että päivä saa liikunnasta vauhdikkaan startin.

– Aikaisin herääminen on vähän hankalaa, mutta kun tänne pääsee, on kivaa. Tästä on mukava lähteä ensimmäiselle oppitunnille, Virtanen hymyilee.

Virtanen ja Lehto ovat katsoneet mallia YouTubesta, mutta Heinonen on tullut kurssille oppimaan vain uusia tapoja liikkua.

– Olen jo ennestään liikunta- ja pelikerhoissa, joten halusin kokeilla myös parkouria. Hauskaa on ollut, Heinonen sanoo.

Sauvossa on pystytty tarjoamaan pienehköstä avustussummasta huolimatta monipuolisesti eri harrastusvaihtoehtoja lapsille. Yksi suosituista harrastusmuodoista on ollut viulunsoitto.

Sauvo pioneerikuntana

Sauvossa harrastamisen mallia koeponnistettiin jo viime keväänä valtakunnallisena pilottikuntana. Tuolloin harrastuskerhot kamppailivat koronarajoitusten kanssa, mutta tänä syksynä koulupäivien yhteydessä on päästy liikkumaan jo miltei normaalisti.

– Toiminta alkoi silloin hyvin tammikuussa, mutta jo helmikuussa koronatilanne meni niin huonoksi, että kerhojen järjestäminen kävi todella hankalaksi. Osa kerhoista keskeytettiin kokonaan ja osa suoritettiin etänä. Siihen verrattuna kuluva syksy on ollut erilainen, Sauvon sivistysjohtaja Elli Sainio kertoo.

Sauvo sai täksi lukuvuodeksi OKM:n avustusta 10 000 euroa, ja sillä on saatu vastineeksi järjestettyä muun muassa liikunta-, koodaus-, soitto-, ilmaisutaito- ja kokkauskerhoja. Koska kerhojen organisointi on ollut pitkälti Sainion ja koulukeskuksen rehtori Antti Päiviön vastuulla, uskotaan toiminnan saavan jatkoa myös tulevina vuosina, vaikkei avustusta tulisikaan.

– Kyllä niin voi sanoa, että jatkoa tulee. On tähän sen verran panostettu muun muassa järjestelemällä koulukyytejä oppilaille harrastustoiminnan mahdollistamiseksi, että kyse ei varmasti ole pelkästään tästä lukuvuodesta. Olemme siinä mielessä hyvässä asemassa, ettei toiminnalle ole palkattu ketään erillistä koordinaattoria, vaan organisointi on tehty omin voimin. Siten jatkoon voi suhtautua aika luottavaisesti, Sainio miettii.

Sauvossa tehdyssä harrastuskyselyssä suosituimmiksi lajeiksi nousivat parkour ja pienten oppilaiden jalkapallo. Harrastuskysely toteutetaan uudestaan myös Sauvossa ensi keväänä, jonka perusteella tehdään valinnat lukuvuoden 2022–2023 harrastusvaihtoehdoiksi.