Pääkirjoitus: Paimio onnistui siinä, missä Eura, Lieksa ja Nivala eivät

0

11 000 asukkaan rajapyykin lokakuussa rikkonut Paimion kaupunki on kivunnut asukaslukua mitattaessa sijalle 90 Suomen kuntavertailussa. Sijoitus on noussut tasaisen varmasti viimeisen 15 vuoden aikana, sillä Paimio on onnistunut siinä missä moni muu noin 10 000 asukkaan kunta on samassa ajassa epäonnistunut – uusien asukkaiden ja eritoten nuorten aikuisten sekä lapsiperheiden houkuttelussa.

Siinä missä Paimio vielä vuosituhannen vaihteen molemmin puolin laajeni pohjoisen Oinilaan, luoteen Moisioon ja koillisen Preitilään, on suunta viimeisen 15 vuoden aikana muuttunut radikaalisti. Uudet asuinalueet ovat Saaren eri vaiheineen ja Naskarlan myötä järjestään nousseet Paimion keskustaajaman eteläpuolelle, moottoritieliittymien välittömään läheisyyteen. Se on ollut houkutteleva suunta niiden muuttajien silmissä, joiden työt tai harrastukset ovat vaatineet liikkumista Turku–pääkaupunkiseutu-akselilla.

Asukaslukuvertailussa Paimion edellä on tällä hetkellä Pohjanmaalla sijaitseva Pedersören kunta (11 169 asukasta) ja takana puolestaan Pohjois-Karjalan Lieksa (10 527) ja Pohjois-Pohjanmaan Nivala (10 416). Lähiseudun kunnista Eura löytyy sijalta 87 (11 434). Merkille pantavaa on, että Paimion tilastolliset ”ympäryskunnat” Pedersöreä lukuun ottamatta menettävät asukkaitaan jatkuvasti.

Noin 10 000 asukkaan kunnat ovat 2000-luvulla joutuneet ikävään välikäteen. Ne ovat olleet 1970- ja 1980-lukujen nousukaudessa juuri niin isoja, että niihin on ollut fiksua keskittää melko monipuolisesti eri palveluja, mutta kuitenkin riittävän pieniä, että 2000-luvun tehostamisbuumissa monista palveluista on ollut loogista karsia. Palvelut ovat karisseet maakuntakeskusten ostoskeskittymiin, juna-asemat taajamissa ovat hiljentyneet ja moni aiemmin niin vireä maalaiskaupunki on muuttunut lyhyessä ajassa pelkäksi nukkumalähiöksi.

Toki Paimiokin on menettänyt leijonanosan niistä palveluista, joita tuoreessa kaupungissa vielä 2000-luvun alkuvuosina oli, mutta houkutteleva pientalotonttitarjonta ja siten nopeasti täyttyvät uudet asuinalueet ovat pitäneet asukasluvun kasvu-uralla.

Ei liene salaisuus myöntää, että muutin itsekin liki kymmenen välivuoden takaisin Paimioon viime viikolla. Kun katsoi Paimiota sopivan välimatkan päästä, alkoi vanha asuinkaupunki tuntua vuosi vuodelta loogisemmalta asuinpaikalta. 20 minuutissa Saloon tai Turkuun, reilussa tunnissa pääkaupunkiseudulle. Monipuoliset harrastusmahdollisuudet yhdistettynä pienen kaupungin me-henkeen.

Valtavirran varrella ja pikkuisen parempi.