
Kaipaatko käytännön neuvoja arjessa pärjäämiseen?
Oletko esimerkiksi omaishoitaja, työtön, pitkäaikaissairas, yksinäinen, syrjäytymisvaarassa oleva tai päihde- ja mielenterveyskuntoutuja?
Apua on saatavilla usealtakin tahoilta, mutta myös niin sanottu itsehoito voi tuottaa hyviä tuloksia.
Kalifornialaisessa Stanfordin yliopistossa luotu kansainvälinen Arkeen Voimaa -toimintamalli antaa itsehoitoon oivallisen ja käyttökelpoisen työkalupakin. Saatavilla on eräänlainen itsehoidon peruskurssi, joka tarjoaa hyviksi havaittuja keinoja oman hyvinvoinnin kohentamiseen ja arjen hallintaan.
Toimintamalli on käytössä maailman jokaisella mantereella ja useassa kymmenessä eri maassa. Suomessa toimintaa on ollut vuodesta 2012 lähtien.
Paimiossa toiminta alkoi tänä syksynä 12 hengen ryhmässä, joka on ollut koolla Paimion opiston ”Olkkarissa” kuutena peräkkäisenä maanantaina. Kyseisen paimiolais-sauvolaisen ryhmän viimeinen istunto pidettiin kuluvan viikon maanantaina.
Kevätpuolella
uusi ryhmä– Kokemukset ovat olleet hyviä, ja kevätpuolella on tarkoitus kasata uusi ryhmä samalla sapluunalla, kertoo hanketta Paimion kaupungin osalta vetävä liikunta- ja hyvinvointikoordinaattori Matleena Koskinen .
Paimion–Sauvon ryhmää ovat nyt syyspuolella ohjanneet Varsinais-Suomen soten Arkeen Voimaa -tiimin Susanna Lehtimäki ja Sara Hemminki . Jatkossa ryhmissä tulee olemaan omat, paikalliset ohjaajat.
– Ryhmä on yleensä sitä parempi, mitä sekalaisempi seurakunta on koolla, Lehtimäki totesi
Paimion ryhmän viimeisessä kokoontumisessa ryhmäläiset nyökyttelivät hyväksyvästi yksimielisinä, kun kysyttiin, että onko kurssi koettu hyödylliseksi.
Samalla viriteltiin jo yhteistä epävirallisempaa toimintaa kurssin jälkeiselle ajalle. Koollekutsuja löytyi, ja samalla sovittiin, että jatkossakin mennään rennolla meiningillä. Jos ei pääse vaikkapa yhteiselle kävelylenkille, niin ei siitä tarvitse erikseen raportoida. Tulee jos pääsee.
Myös varhaisen
vaiheen apuaArkeen Voimaa ei ole mitä tahansa puuhastelua, vaan systemaattisesti rakennettua ja testattua toimintaa, josta on todistetusti hyötyä. Esimerkiksi sillä tavoin, että arkiliikunta lisääntyy, ruokailutottumukset muuttuvat, vuorovaikutustaidot kehittyvät ja mieliala kohenee.
Toiminnan yhteydessä puhutaan usein ”oireiden kehästä”, jolloin saatetaan kokea samanaikaisesti esimerkiksi joitakin seuraavia seikkoja:
Uupumus, univaikeudet, hengenahdistus, fyysiset rajoitukset, kipu, stressi, mielialan lasku, hankalat tunteet.
– Aika moni ihan tavallinen suomalainen löytää itsensä tuolta oireiden kehältä, Susanna Lehtimäki totesi.
Yksi Arkeen Voimaa -toiminnan ydinajatuksista onkin, että terveyteen ja hyvinvointiin kannattaa panostaa jo hyvissä ajoin perustasolla, jolloin korjaavan työn tarve vähenee.
(Lisätietoa: www.arkeenvoimaa.fi).