Paimiolaisnuorten suurmusikaali Evakon kyynel tekee paluun teatterisaleihin – tällä kertaa eri puolilla Etelä-Suomea

0
Esteri Seppälä (oik. ensimmäisenä), Petra Myllyperkiö ja Martta Entonen ovat vetäneet pääosin nuorelle Evakon kyynel -musikaaliryhmälle harjoituksia eri puolilla Turkua, ja yksi harjoituspaikoista on ollut Turun katedraalikoulun liikuntasali. Vaihtuvat harjoituspaikat ovat olleet hyvää valmistautumista useita teatterisaleja käsittävälle talven esityskaudelle.

Runsaan 20:n nuoren joukko kiertää kehää Turun katedraalikoulun liikuntasalissa ja ääntelee vuoroin korkealta ja matalalta. Hymni kaikuu komeasti korkean salin puupinnoista ja luo tilaan elokuvamusiikkimaisen tunnelman. Kun sulkee silmät, voi kuvitella itsensä keskelle keskiaikaista sotatannerta, jossa kaksi asemiinsa ryhmittynyttä sotajoukkoa on valmiina ottamaan yhteen seipäin ja kirvein.

Nyt ei ole onneksi kyse kuitenkaan sodasta, vaikka ison nuorisojoukon onkin pitänyt viimeisten kuukausien aikana eläytyä jossain määrin sodan aiheuttamiin tunnelmiin. Nyt on kyse evakkolapsista, jotka joutuivat perheineen pakoon jatkosodan alta. Paimiolaisten nuorten teatteriosaajien suurmusikaali Evakon kyynel haluaa herättää keskustelua ja tuoda 80 vuoden takaisia kipeitäkin aiheita nykypäivään.

– Kun tarinaa käy läpi, huomaa aika nopeasti, että monet sen aikaiset aiheet ovat ihan niitä samoja arkipäivän ongelmia, joita kohtaamme yhtä lailla 2020-luvun Suomessa. On ollut mielenkiintoista seurata nuorten matkaa koeesiintymisistä harjoituksiin ja pian edessä siintävään ensi-iltaan. Nämä aiheet ovat herättäneet keskustelua ja oivalluksia myös heissä, tuumii toinen musikaalin ohjaajista, 17-vuotias Esteri Seppälä.

Paikallista osaamista

Seppälän kanssa musikaalin ohjaamisesta vastaa myöskin paimiolainen 19-vuotias Martta Entonen. Musiikin takana on puolestaan Entosen ikätoveri, kaarinalainen Petra Myllyperkiö. Kolmikko muodostaa yhdessä Musical Crew MODE:n, jonka tavoitteena on tarjota nuorille mahdollisuus harrastaa esittäviä taiteita ja myös alan koulutusta.

Evakon kyynel on kyseisen kolmikon ensimmäinen yhteinen iso tuotos, vaikka musikaalia esitettiinkin jo Paimion kesäteatterissa syksyllä 2019.

– Jos parin vuoden takaiseen musikaaliin vertaa, on mittaa tullut nyt 45 minuuttia lisää ja näyttelijäkaarti sekä vaihtunut että laajentunut. Jos on nähnyt Evakon kyynelen 2019, voimme luvata, että nyt näkee huomattavasti tuhdimman ja monipuolisemman musikaalin. Esimerkiksi musiikkiin ja audiopuoleen on panostettu nyt aivan eri tavalla, Myllyperkiö kertoo.

– Toivomme, että pystymme MODE:n kautta avaamaan nuorille ovia esittävän taiteen maailmaan tarjoamalla esiintymismahdollisuuksia ja koulutuksia. Tietysti pitkän aikavälin haave on, että meillä olisi jossain vaiheessa omat tilat jossain päin Turkua, Seppälä ja Entonen visioivat.

45 minuuttia ekstraa

Musikaalia muovaamalla Evakon kyynelen mitta on siis parissa vuodessa kasvanut 1,5 tunnista kahteen tuntiin ja 15 minuuttiin väliajan kera. Kun 2019 musikaalia esitettiin Paimiossa, on tulevana viikonloppuna käynnistyvä esityskausi eri paikkakunnilla kiertävä. Kierros alkaa Turun Nuoresta Teatterista, jatkuu Raisiossa, Järvenpäässä, palaa Turkuun, siirtyy sen jälkeen Saloon ja päättyy Kangasalle.

Esityspaikkakunnat on valikoitu sen mukaan, mistä kysyntää on ollut.

– Tietysti on tarvittu myös sopivia tiloja esiintymistä varten. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulta tuli kyselyitä pääsisimmekö sinne päin esiintymään, jonka jälkeen sopiva paikka löytyi Järvenpäästä sopivalta etäisyydeltä. Toivotaan, että salit täyttyvät esityskauden aikana, kolmikko sanoo.

Korona on luonut omat haasteensa esityskauteen valmistautuessa, mutta ensi-illan alla tunnelmat ovat vähintään luottavaiset.

– Ehkä pientä jännitystä on ollut viime viikkoina ilmassa, mutta ei mitään suurempaa. Olemme tehneet paljon varasuunnitelmia tuplarooleista lähtien, jos vaikka joku näyttelijöistä sairastuu esityskauden aikana. Harjoituksia tehtiin alkuun osin etänä ja sen jälkeen pienryhmissä, mutta syksyllä treeneissä on tehty asioita jo aivan normaalisti, Seppälä kertoo.

Näyttelijöitä vauvasta vaariin

Evakon kyynel -musikaalissa on kaikkiaan 30 näyttelijää. Noin kolmannes heistä on paimiolaisia. Ikähaitari esiintyjissä vaihtelee viidestä ikävuodesta yli 60:een.

– Voi melkein sanoa, että vauvasta vaariin, Entonen naurahtaa.

Tarina kertaa karjalaisperheen matkaa Johanneksen kylästä Karjalasta Varsinais-Suomeen ja Paimioon. Tarinassa keskiössä ovat nimenomaan nuorten ajatukset ja kokemukset.

– Uskomme, että musikaalin tunteikkuus koskettaa katsojaa iästä huolimatta. Aiheet ovat sellaisia, että aivan jokainen pystyy löytämään sieltä samaistumispintaa omaan elämäänsä, Seppälä ja Entonen uskovat.

Evakon kyynel -suurmusikaalin esityskausi

Turun Nuori Teatteri

la 20.11.2021 klo 13.00
la 20.11.2021 klo 18.00

Martinsali, Raisio

la 27.11.2021 klo 13.00
la 27.11.2021 klo 17.00

Sibelius-Sali, Järvenpää

la 15.1.2022 klo 18.00
su 16.1.2022 klo 13.00

Sigyn-Sali, Turku

la 5.2.2022 klo 13.00
la 5.2.2022 klo 18.00

Teatteri PROVinssi, Salo

ma 14.2.2022 klo 18.00
ti 15.2.2022 klo 18.00

Kangasala-talo, Kangasala

la 5.3.2022 klo 13.00
la 5.3.2022 klo 17.00