Pieni lykkäys tavoitteeseen: Paimion mopotalli auki tammikuussa

0
Paimion nuorisovaltuustoon kuuluvat Saara Kujala, Peetu Pelkonen ja Niklas Kallio toivovat, että mopotallissa on sen avautuessaan tarvittavat välineet ja työkalut sekä mopojen että polkupyörien korjaamiseen.

Vaikka projektin valmistuminen jäänee aivan viime tippaan, Paimion Tillintuvan pihan mopotalli on kuin onkin avaamassa ovensa vielä kuluvan vuoden aikana. Tai ainakin teknisesti kahteen 9-metriseen konttiin rakennettu talli on valmis avaamiselle.

– Seinillä on vaneri- ja lattialla kumimattopinnoite. Lämmintä ja kylmää vettä on saatavissa ja myös teräksinen tiskiallas on jo olemassa. Tekninen toimi rakentaa kontteihin vielä koroketasot, jotta mopoja ja polkupyöriä on ergonomisempaa korjailla. Lisäksi parin viikon sisään tallin takaosaan pihan puolelle tulee katos, jossa voi pestä pyöriä ja mopoja. Sen jälkeen se on teknisesti valmis, ja nuorisotoimi vastaa hankittavasta lisäirtaimistosta, kertoo Paimion kaupungin kiinteistöpäällikkö Tero Aaltonen.

Nuoriso-ohjaaja Miika Koski kaupungin nuorisotoimesta toppuuttelee kuitenkin haaveita siitä, että mopotalli olisi käytössä ennen joulua. Aikataulu on yksinkertaisesti liian tiukka, sillä tilaan on hankittava vielä työtasoja, työkaluja ja muuta välineistöä reilusti ennen kuin tallin ovien avaamisessa on mitään järkeä.

– Jos miettii, että pääsemme parin viikon päästä sisälle hankkimaan talliin tarvittavaa irtaimistoa, tulee joulu lomineen vastaan liian nopeasti. Realistisesti ajateltuna hyvä tavoite on saada ovet auki tammikuun aikana ja siitä hiljalleen hankkia tarvittavaa välineistöä kevättä kohti. Ei ole mitään järkeä avata käytännössä tyhjää tallia joulukuussa, Koski sanoo.

Resurssipula hidastanut

Mopotalliasia on edennyt kuluvan vuoden aikana verkkaisesti. Joskin aikarajana tallin valmistumiselle oli alun perinkin kuluva vuosi. Silti tekninen toimi olisi mielinyt aavistuksen vauhdikkaampaa aikataulua, mutta se ei resurssipulan takia ollut mahdollista.

– Omajohtoisiin töihin ei yleensä laadita mitään kiveen hakattua aikataulua ja alun perinkin talli oli tarkoitus toteuttaa syksyllä. Syy tähän on resurssipula, kiinteistöpalvelut ovat menneet toista vuotta ilman kiinteistömestaria ja kiinteistöpäällikkö on joutunut hoitamaan samanaikaisesti kahta tehtävää, kaupungin tekninen johtaja Juha Saarinen taustoittaa.

Mopotalli koostuu kahdesta yhdeksän metriä pitkästä ja 2,5 metriä leveästä kontista, jotka on hitsattu yhtenäiseksi tilaksi. Lattiapinta-alaa mopotallissa on yhteensä 42 neliötä. Lupa kontille on haettu toistaiseksi ja kahdeksi vuodeksi, joten pysyvä ratkaisu konttitalli ei ole.

– Ensi vuoden aikana tehdään todennäköisesti jo päätöksiä tulevaisuudesta. Paljon on kiinni siitä, miten suosittu tallista lopulta tulee, kiinteistöpäällikkö Aaltonen tuumii.

Neljän vuoden haave

Nuorisovaltuusto teki mopotallista aloitteen jo vuonna 2017, joten vuoden 2021 kehitys on ilahduttanu valtuuston nykyisiä jäseniä. Vaikka he eivät enää hirveästi tallista hyödykään, uskovat he sen palvelevan hyvin nuorempia ikäluokkia.

– Aikataulu kuulostaa vähän tiukalta, jos talli meinataan saada auki vielä tämän vuoden puolella. Joka tapauksessa hyvä asia, ja vaikka meidän ikäryhmämme alkaakin jo pian siirtyä autoilemaan, on tästä nuoremmille varmasti paljon iloa, tuumivat valtuustoon kuuluvat Peetu Pelkonen, Saara Kujala ja Niklas Kallio.

Heidän toiveissaan on, että mopotallissa olisi valmistuessaan sekä tarvittavat välineet mopojen huoltoon että myös neuvontaa huoltamiseen liittyen.

– Ei mitään varsinaisia kursseja, mutta jos paikalla olisi aina edes joku aikuinen, jolta voisi tarvittaessa kysyä neuvoja. Se olisi tärkeää, Pelkonen painottaa.

Miika Koski lupailee, että hän itse pystyy neuvomaan nuoria perushuoltojen kanssa, jonka lisäksi ajatuksena on saada tallille ainakin kerran kuukaudessa vieraileva nuori aikuinen, joka ymmärtäisi mopojen tekniikkaa paremmin.

– Se voisi olla hyvä tavoite alkuun, ja kuulostellaan toiveita sitten lisää, kun toiminta tallilla varsinaisesti alkaa. Uskoisin, että paras vaihtoehto neuvojen antajaksi olisi joku noin parikymppinen vertaisnuori, joka tuntisi mopot ja niiden tekniikan hyvin, Koski sanoo.