Piikkiön joulukadun avajaisissa yhteisöllisyys näkyi ja kuului

0
Päivikki Lehtonen, Matias Kokkola sekä veljekset Kaapo ja Voitto Kokkola odottavat joulua innolla.

Piikkiön hämärtyvässä illassa viime perjantaina keskustan joulukuusen valot sytytettiin ja samalla hetkellä alkoivat joulukadun avajaiset. Jouluhuuman täyttäneessä Piikkiössä paikalla olivat kaikenikäiset, suurin osa koko perheen voimin. Jo viidettä kertaa järjestetty, tunnelmaltaan leppoisa tapahtuma koettiin onnistuneeksi.

– Kaikille on jotain, huomauttaa Päivikki Leppänen tyytyväisenä.

Lähialueen yritykset järjestivät lapsille puuhaa, kuten piparien koristelua ja poniajeluita. Aikuiset taas nauttivat seurustelusta tuttavien kanssa.

Myös kauempaa tulleet ja ulkopaikkakuntalaiset yllättyivät positiivisesti. Toisaalta koronavirus ja maan tautitilanne herättivät huolta tiiviissä tapahtumassa, joka keräsi paikalle paljon väkeä.

Riisipuuro ja glögi vetivät puoleensa vierailijoita vauvasta vaariin. Hilkka Lehtisalolle riisipuuro kuuluu vakituisiin jouluherkkuihin.

– Parasta riisipuuro on kattilassa hyvin haudutettuna, rusinaluumukeiton kanssa, hän toteaa.

Jouluruoasta perinteitä

Jouluruuat kuuluvat monien perinteisiin. Toisille on tärkeää saada tehdä jouluruuat aivan itse, toisille tärkeintä on seura, jonka kanssa ruuan jakaa. Kaikki juttuun haastatelluista kertoivat, että joulun ihanuus on tunnelmassa ja rakkaiden kanssa vietetyssä ajassa.

Yleisimmin joulua vietetään oman perheen ja suvun, jopa useamman sukupolven kanssa. Mutta sukulaisuus ei välttämättä ole tärkeää, vain hyvä seura on.

– Vietämme joulua hyvien ystävien kanssa hyvän ruuan parissa, Janne Puro kertoo.

Lapsille joulun taika piilee tietenkin myös lahjoissa ja joulupukin vierailussa. Joululahjatoiveiksi kerrottiin monenlaisia asioita.

– Ryhmä-Hau -elokuva ja junarata, tuumailevat veljekset Kaapo ja Voitto Kokkola.

Isä Matias Kokkola kertoo, että lahjojen avaaminen on myös hänelle vanhempana tärkeää, kun näkee, miten innoissaan lapset ovat.

Nuori Minerva Simonen taas pohtii toivovansa kaikkea, ainakin kitaraa.

Joulupukki vieraili

Joulupukkikin tonttuineen ehti Korvatunturilta vierailemaan joulukadun avajaisiin, mikä olikin monille lapsiperheille varmasti kohokohta. Eniten yleisöä taisi kuitenkin vetää Markus Nivalan näyttävä tulitaide-esitys.

Piikkiön joulukadun avajaisten etu on lähellä oleva sijainti ja yhteisöllisyys, joka sanana tuli esiin monien haastateltavien kanssa. Vaikka Piikkiö kuuluu Kaarinaan, pitäjän omat tapahtumat koetaan tärkeiksi.

– Me järjestämme tämän ihan yhteisöllisyyden vuoksi, vaikka alkuaikoina Piikkiön joulukadun avajaiset olivatkin yritysten tapa saada asiakkaita, kertovat Piikkiö Päivät ry:n Matti Uimonen ja Timo Saarikko.

Monet ovat tyytyväisiä, kun lähialueella järjestetään tapahtumia.

– Tälläiset tapahtumat tuovat iloa, ettei tästä ainakaan tule mikään nukkumalähiö, kuvailee Ringa Takanen.

Joulunaika on monille ihanaa ja koskettavaakin. Ensin odotusta ja intoa herättää eteneminen odotettuun jouluaattoon, ja lopulta tunnelman luo rauhoittuminen oman perheen pariin.

Vaikka joulua usein kuvaillaan lasten juhlaksi, Piikkiön joulukadun avajaiset osoittivat joulun olevan ilon ja lempeyden aikaa aivan kaikille.