Piikkiön liikuntahallille sydäniskuri: “Tavallaan oli hyvä, että Eriksenin tapaus kuvattiin suorana lähetyksenä”

0
Jani Nieminen ja Heli Paakki PiPSistä vastaanottivat Piikkiön liikuntahallille sijoitettavan defibrillaattorin LähiTapiolan Tiina Järviseltä.

Keskustelu Piikkiön Palloseuran M35-joukkueen Whatsapp-viestittelyryhmässä alkoi käymään kuumana kesäkuun puolivälissä. Joukkueen pelaajat olivat katsoneet kukin tahoillaan Suomen ja Tanskan välistä jalkapallon miesten EM-turnausottelua ja sen ensimmäisen puoliajan päättänyt järkyttävä tapahtuma pyöri ikämiespelaajien mielissä. Maailman parhaimpiin hyökkääviin keskikenttäpelaajiin, tanskalainen Christian Eriksen oli lysähtänyt viheriölle yht’äkkiä sydäninfarktin seurauksena, ja kymmenien sekuntien kuluttua pelaajaa elvytettiin lääkintähenkilökunnan toimesta.

Defibrillaattorin, eli sydäniskurin avulla Eriksenin sydän sai jälleen tahdin, ja järkyttynyt jalkapallomaailma hengähti syvään helpotuksesta. Pelikentille Eriksen ei ole sydämenpysähdyksen jälkeen palannut, mutta ilman henkilökunnan nopeaa toimintaa ja sydäniskurin käyttöä lopputulema olisi voinut olla huomattavasti dramaattisempi.

– Väkisin siinä viestittelyryhmässä heräsi ajatus, että jos huippukuntoiselle jalkapalloilijalle voi käydä noin kesken pelin, ei ole lainkaan mahdotonta, että myös huonompikuntoiselle ikämiespelaajalle voisi käydä samoin. Mietimme, että Piikkiön liikuntahallille pitäisi saada samanlainen kone, koska sekä hallissa että sen läheisyydessä liikutaan paljon, kertoo ikämiesjoukkueen pelaajiin kuuluva Jani Nieminen.

Suulliset käyttöohjeet

10. marraskuuta, liki viisi kuukautta Eriksenin surullisenkuuluisan episodin jälkeen Piikkiön liikuntahalli sai oman defibrillaattorinsa. Tässä välissä Nieminen oli järjestellyt asiaa yhdessä LähiTapiolan markkinointikoordinaattori Lotta Kanniston ja maatila-asiantuntija Tiina Järvisen kanssa.

LähiTapiola on lahjoittanut sydäniskureita useisiin kymmeniin kohteisiin Varsinais-Suomessa, ja heillä sattui olemaan vielä yksi ylimääräinen kone jäljellä.

– Kävi tuuri sen kanssa, että meillä oli vielä yksi kone jäljellä. Laitteet ovat saaneet kesäkuun tapahtumien jälkeen huomattavasti enemmän huomiota, vaikka näitä on ollut siellä täällä jo aiemminkin. Tavallaan oli hyvä, että Eriksenin tapaus kuvattiin suorana lähetyksenä, vaikka toki se hänelle itselleen ja perheelle olikin traagista. Se oli hyvä herätys monelle ihmiselle, Kannisto miettii.

Liikuntahallin defibrilaattoria oli vastaanottamassa Niemisen lisäksi PiPSin toiminnanohjaaja Heli Paakki. Hän lupaa, että seura järjestää jäsenilleen tarvittavan koulutuksen laitteen käyttöön liittyen, vaikkei sen käyttäminen olekaan vaikeaa.

– Laite antaa hyvät suulliset ohjeet sen jälkeen, kun sen käynnistää. Käyttäminen itsessään ei ole vaikeaa, vaikka toki tilanne on varmasti jännittävä, Kannisto kertoo.

PiPSin toiveena on, että laite sijoitettaisiin nimenomaan liikuntahallin ulkoseinälle.

– Silloin se olisi varmasti aina käytettävissä. En usko, että tällaista konetta kukaan haluaa ilkivaltamielessä rikkoa. Sehän olisi aivan uskomattoman hölmöä, eikä niin ole käynyt edes Turun keskustassa, Nieminen muistuttaa.