Piikkiössä näytettiin mallia – seurataanko muualla perässä?

0

12. kesäkuuta 2021 jäi monella jalkapalloihmisellä mieleen päivänä, jolloin Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelasi ensimmäisen arvokisaottelunsa. Kenties vielä suuremmalle joukolle se jäi kuitenkin mieleen päivänä, jolloin sydänpysähdys tuli monen ihmisen kotiin tv-kuvan ja äänen välityksellä.

Ottelun ensimmäisen puoliajan loppupuoliskolla Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen tuupertui yllättäen viheriölle, ja tuo hetki sekä sitä seuranneet piinaavan pitkät sekunnit jossain elämän tuolla puolen taltioituivat suorana lähetyksenä kaikkien kanavaa seuranneiden olohuoneisiin. Näky tuntui ja tuntuu edelleen epätodelliselta.

Ei sellaista pitänyt voida sattua, ei ainakaan huippu-urheilijalle ja kesken suoran urheilulähetyksen. Siinä hetkessä moni ymmärsi, että sairaskohtaus voi sattua oikeasti aivan kenelle tahansa taustoista, elämäntilanteesta tai fyysisestä kunnosta riippumatta.

Tapaus herätti myös Piikkiön Palloseuran ikämiesjoukkueen pelaajistossa huomattavaa huolta, kuten lehden sivulta viisi voi lukea. Huoli johti myös aitoihin toimiin, jotka konkretisoituvat toivottavasti lähipäivinä Piikkiön liikuntahallin ulkoseinälle kiinnitettävän defibrillaattorin, eli sydäniskurin muodossa.

LähiTapiolan lahjoittama laite tulee täydelliseen paikkaan: liikuntahallissa liikkuu satoja nuoria ja aikuisia viikoittain, jonka lisäksi kesäkauden aikana hallin viereisellä keinonurmikentällä pelataan satoja otteluja, joita seurataan katsomossa kirjaimellisesti vauvasta vaariin. On lohdullista ajatella, että pelejä katsomon takana seuraa myös sydäniskuri, joka on tarvittaessa toimintavalmiudessa kymmenissä sekunneissa.

Liikuntahallin vieressä on valtava yhtenäiskoulu, jonka sadat oppilaat ovat vain parin sadan metrin säteellä sydäniskurista. Voi huoletta sanoa, että liikuntahallin sydäniskurin välittömässä läheisyydessä liikkuu viikoittain toista tuhatta kaarinalaista ja piikkiöläistä.

Tähän mennessä defibrillaattoreita on sijoitettu Kunnallislehden levikkialueella lähinnä yritysten tiloihin, elintarvikekauppoihin ja keskustaajamiin. On tärkeää, että laitteita löytyisi tulevina vuosina yhä enemmän suurten liikuntapaikkojen yhteydestä, sillä vaikka aktiivinen liikunta onkin suositeltavaa ja terveellistä, lisää se myös tutkitusti riskiä saada äkillinen sydänpysähdys.

Kentän laidalla nököttävä ja 1000–2000 euroa maksava sydäniskuri maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin, jos se saa yhdenkin sydämen taas tikittämään.

Jan Sundman