Sattuvasti sanottu?

0

Nasevat-palsta on varmasti yksi Kunnallislehden luetuimmista osioista. On hyvä, että on tällainen matalan kynnyksen kanava, jonka kautta voi vähällä vaivalla saada sanottavansa yleisön kuuluville. Nasevia jaksaa lukea, ne ovat lyhyitä, ytimekkäitä ja kiinnostavia: niistä voi löytyä omaan elämänpiiriin liittyviä asioita. Jos lukee rivien välitkin, voi tulkinta syventyä entisestään.

Kun googlettaa sanan naseva eikä jää ensimmäiselle tarjotulle sivustolle, joka käsittelee nautatilojen terveydenhuollon seurantajärjestelmää, saa selville seuraavaa. Naseva tarkoittaa sanakirjamääritelmän mukaan lyhyttä ja osuvaa, sattuvaa, terävää, näppärää ja ytimekästä. Synonyymisanakirja tarjoaa naseva-sanalle synonyymeiksi muun muassa sanoja arvostelukykyinen, sukkelasanainen, veitsenterävä, läpitunkeva ja kärkevä. Kuulostaa hyvältä. Nasevan kirjoittaja on varmasti fiksu tyyppi. Itsekin on tullut sellaisia joskus laitettua.

Joskus joukkoon eksyy kuitenkin sellainen naseva, jonka piikki tuntuu tavallista myrkyllisemmältä ja kohdistuu selvästi tiettyyn, tunnistettavaan henkilöön, yhteisöön tai yritykseen. Nimettömänä on helppo singota nasevansa tiettyä kohdetta kohti, mutta lukijan on vaikea arvioida, oliko moite tai kritiikki aiheellinen ja kohtuullinen. Kirjoitetulla sanalla on vielä nykymaailmassakin painoarvoa. Kyseenalaisin perustein annettuun, aiheettomaan tai asiattomaan kritiikkiin voi toki vastata vaikka omalla nasevalla, mutta mukavampaa olisi saada palaute asiallisessa muodossa.

Kuolisivatkohan nasevat sukupuuttoon, jos ne pitäisi antaa omalla nimellä? Entäpä voisiko oman palautteensa antaa ensin suoraan sen kohteelle ja vasta sen jälkeen viedä asian laajempaan tietoisuuteen, jos vielä on tarvetta? Ymmärrämmekö sattuvan osuvana vai toista satuttavana? Voiko olla sukkelasanainen, näppärä ja ytimekäs, mutta samalla oikeudenmukainen ja kohtuullinen?

Asiallinen kritiikki tulee tietenkin antaa ja havaitsemiinsa epäkohtiin puuttua. Nasevat voi olla siihen hyvä paikka.

Katariina Mikkola

Kirjoittaja opettaa vuorovaikutusta ja harjoittelee sitä myös itse.