Sauvo takaamassa vesihuoltoyhtiönsä lainaa – kulutusmaksujen palauttamiseen

0

Sauvon kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että valtuusto myöntäisi omavelkaisen takauksen Sauvon Vesihuolto Oy:n ottamalle 500 000 euron suurelle rahoituslaitoslainalle. Kunnanhallitus esittää samalla, että takauksen vastavakuudeksi hyväksyttäisiin kiinteistökiinnitys.

Sauvon Vesihuolto Oy:n hallitus hakee lainaa investointien toteuttamista ja kuluttajariitalautakunnan päätöksen mukaista kulutusmaksujen palautusta varten.

Sauvon kunnalla ei ole kassassaan puolta miljoonaa euroa, joka voitaisiin lainata vesihuoltoyhtiölle suoraan. Jos kunta lainaisi rahat yhtiölle, joutuisi se itse nostamaan lainaa saman verran.

Koska Sauvon Vesihuolto Oy on Sauvon kunnan sataprosenttisesti omistama yhtiö, ei kuntakonsernin talouden kannalta ole suuresti merkitystä, nostaako lainan kunta vai kunnan vesihuoltoyhtiö. Niinpä Sauvossa on – ainakin toistaiseksi – päädytty siihen vaihtoehtoon, että yhtiö lainaa rahaa, ja kunta takaa lainan.

Sitä paitsi kyllä silläkin seikalla on vielä hivenen merkitystä, että ”emokunnan” lainamäärä ei kasva, kun yhtiö lainaa rahaa suoraan Kuntarahoitukselta.

Yhtä kaikki Sauvon kunnanhallituksessa nähdään olevan selkeintä, että Vesihuolto Oy hakee lainaa itse ilman, että kunta toimii välikätenä tai ryhtyy määrittelemään vesihuoltoyhtiölle lainmukaisia lainaehtoja. Valtuusto käsittelee laina-/takauspyyntöä maanantaina kokouksessaan.