Sauvon virasto palaa vanhaan paikkaan?

0
Tässä on Sauvon entinen - ja mitä ilmeisimmin myös tuleva - kunnanvirastorakennus. Kunnan työntekijöiden ja kuntalaisten kannalta tärkeintä on, että toimitila-asiassa päästään eteenpäin.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi viime viikolla Sauvon Sähkötarvike Oy:n valituslupahakemuksen koskien Sauvon kunnanhallituksen lokakuussa 2019 tekemää kunnanviraston hankintapäätöstä. Koska valituslupahakemus hylättiin, ei korkein hallinto-oikeus anna asiassa ratkaisua, ja alkuperäinen hankintapäätös jää voimaan.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että Sauvon kunta toimii alkuperäisen suunnitelman mukaisesti ja toteuttaa virastohankintansa yhteistyössä Rakennus Huuhka Oy:n kanssa. Näin tapahtuu, ellei Huuhka syystä tai toisesta vetäydy hankkeesta.

Uusiin tiloihin ehkä jo piankin


KHO:n evättyä valitusluvan ei Sauvolla ole edes teoriassa muuta vaihtoehtoa kuin Huuhka-yhteistyö. Sauvon on toimittava lokakuussa 2019 tekemänsä päätöksen mukaisesti ja neuvoteltava asiat käytännön tasolla kuntoon Huuhkan kanssa.

Se sopinee päättäjille, mikäli sapluuna pysyy perustaltaan samana, eikä rahasummiin tule oleellisia muutoksia.

– Sauvon kunta on valmis etenemään aikaisemman asetelman pohjalta. Käytännön asioista neuvotellaan lähiaikoina, kertoo Sauvon kunnanjohtaja Satu Simelius .

Hän pitää mahdollisena, että virastohanke saadaan vietyä läpi jo ensi vuoden aikana.

Alunperin kaksi valitusta


Pitkän prosessin juuret juontavat vuoden 2019 syksyyn, jolloin Sauvon kunnanhallitus teki hankintapäätöksen ehdollisen vuokrasopimuksen solmimisesta Rakennus Huuhka Oy:n kanssa koskien kunnanvirastokäyttöön saneerattavien toimitilojen vuokraamista kunnalle Huuhkalta. Hankintapäätöksestä jätettiin markkinaoikeuteen kaksi valitusta. Valittajina olivat tarjouskilpailussa syksyllä 2019 mukana olleet Sauvon Sähkötarvike Oy ja Mediset Hoivarakentajat Oy.

Markkinaoikeus hylkäsi 4. helmikuuta 2021 antamillaan päätöksillä molemmat Sauvon kunnanvirastohankintaa koskevat valitukset.

Kumpikin valittaja oli vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa muutoksenhaun kohteena olevan hankintapäätöksen ja velvoittaa Sauvon kunnan hankintayksikön korjaamaan valittajien virheelliseksi katsoman menettelyn.

Sauvon Sähkötarvike teki markkinaoikeuden päätäksestä siis valituslupahakemuksen, mutta sen KHO viikko sitten maanantaina torjui.

Kiinnostavia

koukeroita


Mielenkiintoinen – ja ehkä hiukan erikoinenkin – juonne asiassa on se, että toimitilat tullaan KHO:n ratkaisun sinetöimänä saneeraamaan samaan entiseen koulukiinteistöön, jossa Sauvon kunnanvirasto toimi vuosikaudet. Aina siihen saakka, kunnes rakennus asetettiin sisäilmaongelman vuoksi käyttökieltoon.

Kunta möi käyttökiellossa olevan virastorakennuksen Huuhkalle syksyllä 2019. Sen jälkeen solmittiin sellainen vuokrasopimus, että Huuhka kunnostaa rakennuksen pika-aikataululla ja vuokraa sen Sauvolle kunnanvirastoksi.

Päätöksestä valittaneiden mielestä kyseessä oli keinotekoinen kilpailutus, jonka lopputulos oli jo etukäteen räätälöity valmiiksi. Tuomioistuimet ovat ratkaisuissaan torjuneet – tai vähintäänkin sivuuttaneet – kyseisen näkemyksen.