Severi Aaltosen luontopäiväkirjat saa lainata kirjastosta

0

Severi Aaltonen tuli opettajanurallaan tunnetuksi siitä, että hän ei ottanut turhia paineita oppilaittensa koulumotivaatioista. Useat 1960-80-luvuilla Paimion Yhteiskoulua käyneet muistavat yhä matematiikan- ja fysiikanlehtorin paljonpuhuvan avauslauseen lukukausien alussa: Annan teille mahdollisuuden oppia asioita tunneillani. Jos ei kiinnosta, niin se on oma asianne.

Samalla rennolla asenteella pragmaattinen mies on suhtautunut elämäänsä jo 95 vuoden ajan. Eläkepäivät ovat kuluneet kuin siivillä varsinais-suomalaista luontoa, erityisesti lintujen elämää, tarkkaillen.

Jo 80-luvun alusta saakka Aaltonen on lähes päivittäin kirjannut luontohavaintojaan ylös. Sinikantisten ruutuvihkojen sivuille ovat päätyneet niin muuttolintujen saapumiset, talvilintulaskennat, harvinaisimpien kasvien, perhosten, sienten kuin sammalten ja jäkälienkin esiintymispaikat.

Merkkipäivän kunniaksi on näistä merkinnöistä nyt koottu lähes 700-sivuinen juhlakirja, jossa on runsas valokuva- ja piirroskuvitus, joten teosta voidaan hyvällä syyllä pitää myös eräänlaisena ”puujalkahuumorimestari” Severi Aaltosen elämäkertana. Toimitustyöstä vastasi Severin poika Ilkka Aaltonen, ja kuvien osalta kirjassa näkyy vahvasti myös toisen pojan Juha Aaltosen kädenjälki.

Toisena yllätyksenä hyväkuntoinen synttärisankari sai Matti ”Fredi” Siitosenviimeiseksi jääneen äänitteen, jolla tämä Severin suosikkitaiteilija tulkitsee Mies ja pöllö -balladin. Sen Ilkka sävelsi ja sanoitti isälleen tämän 60-vuotispäivälahjaksi.