TET teki paluun Paimioon

0

Paimio

Yhdeksäsluokkalaiset viettivät marraskuun ensimmäisen viikon työelämään tutustumisessa eli tutummin TET:issä. TET-jakson aikana oppilaat tutustuvat ohjatusti erilaisiin työpaikkoihin. Kokemukset ja muistot TET-viikoilta ovat olleet pääasiassa hyviä: ei tarvitse opiskella ja samalla myös saa uusia taitoja ja ideoita työelämää ajatellen. TET järjestetään kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla, mutta viime vuoden TET-viikko peruuntui koronan takia nykyisiltä yseiltä.

Iris Hiironen vietti TET-viikkonsa Paimion kirjastossa. Kuluneen viikon aikana Iris on hyllyttänyt ja desinfioinut kirjoja, pyyhkinyt pölyjä, hoitanut varauksia sekä poistanut aikakauslehtiä järjestelmästä ja laittanut niitä myyntiin. Lisäksi hän on tietenkin palvellut asiakkaita.

– Halusin päästä kirjastoon TET-harjoitteluun, koska ajattelin, että siellä olisi rauhallinen ja mukava ilmapiiri ja tykkään myös lukea kirjoja, Iris kertoo.

Työ yllättiVaikka työ vastasi odotuksia, osasi se myös yllättää; työ oli luultua raskaampaa, sillä seisomista sekä kävelyä oli työssä paljon ja Iris sai kantaakseen painavia pahvilaatikoita.

– Opin olemaan kärsivällisempi ja tekemään pitkäkestoista ja toistuvaa työtä, Iris miettii.

Vaikka työ olikin toistuvaa, ja siksi paikoitellen tylsääkin, se ei Iristä haitannut sillä kirjastossa vallitsi hänen mielestä odotuksienmukainen, hyvä ja rauhallinen ilmapiiri.

Viime vuotisen TET-viikon puuttuminen vaikutti Iriksen mielestä tämän vuotiseen siten, että kun viime vuotista kokemusta ei ollut, työn hakeminen saattoi jännittää enemmän.

– Asiakaspalvelu ei ihan ollut mun juttu, pitäisin tulevaisuudessa enemmän jostain itsenäisemmästä työstä luonnontieteisiin liittyen, kuten sairaalakemistin työstä, Iris pohtii tulevaisuuttaan, mutta kertoo, että voisi olla kiinnostunut esimerkiksi kesätyöstä kirjastolla.

Koulussa apunaInari Sonkkila ja Minea Suominen olivat TET-viikkonsa Jokelan koulussa. Sopivaa paikkaa ei ollut vaikea keksiä. Paikka oli heille molemmille jo entuudestaan tuttu alakoulu ajoiltaan. Myös oppilaat ovat nopeasti tutustuneet tettiläisiin.

– Oppilaat ovat tulleet innokkaasti juttelemaan, Inari kertoo hymyillen.

– Minä taas olen leikkinyt heidän kanssaan välitunneilla erilaisia pallopelejä, tosin olen toiminut heille kohteena, Minea naureskelee.

Inari toimi TET-viikolla pääasiassa apuna kolmosluokalla ja englannin tunneilla, kun taas Minea oli pääosin apuna alempien luokkien tunneilla.

Inari on toiminut välituntivalvojana, tarkistanut kokeita ja auttanut oppilaita tehtävissä.

– Joitain tehtäviä on ollut vaikea selittää oppilaille, koska on ollut vaikea miettiä opetettavaa asiaa oppilaiden näkökulmasta, Inari pohtii.

Työnteko oli Minean mielestä monipuolista ja mukavaa. Hän sai askarrella ja olla oppilaiden apuna tehtävissä.

– Oli kiva huomata, että lähes kaikki oppilaat jaksoivat opiskella tunnollisesti ja rauhassa. Yläkoulussa tuntuu ettei kaikkia kiinnostaisi oikein opiskella, Minea naurahtaa.

– Viime vuonna olisin mennyt Hanhialan tilalle TET-harjoitteluun, mutta tämä paikka oli jo silloin mielessä, Minea muistelee.

Minean mukaan työ tilalla olisi ollut paljon raskaampaa ja pääosin ulkona, kun taas työ Jokelassa on ollut fyysisesti kevyttä.

Kärsivällisyyttä ja aikataulujaTET-viikko on opettanut Inarille ja Minealle kärsivällisyyttä ja pienempien lasten kanssa toimimista.

– Opin myös seuraamaan aikatauluja, sillä sain oman lukujärjestyksen viikkoa varten, jossa näkyi missä minun pitäisi olla mihinkin aikaan, Minea kertoo. Inari kertoo oppivansa uusia vuorovaikutustaitoja, joita voisi varmasti hyödyntää esimerkiksi kesätöissä.

– Aion varmaan taas hakea Heimon grillille kesätöihin, niin kuin viime vuonnakin, Inari miettii ensi kesää. Mineaa taas voisi kiinnostaa kesätyöt, joissa saisi olla lasten ja nuorten kanssa tekemisessä.

Inari ei usko tulevaisuudessa tekevänsä samalla alalla töitä, sillä hän ei välttämättä kuitenkaan haluaisi toimia koko ajan lasten kanssa. Mineaa taas opettajan työ kiinnostaa. Hän piti oppilaiden opiskelun ja heidän kehittymisen seuraamisesta

– Haluaisin varmaan mieluummin toimia alakoulun luokanopettajana, kuin yläkoulussa jonkun aineen opettajana, Minea pohtii.

Jutun kirjoittaja työskenteli TET-viikon ajan Kunnallislehden toimituksessa.