Vaatimaton maailmanmestari – 23-vuotias voimanostaja Elmeri Töyry ei tyydy ainoastaan mitaleihin vaan janoaa myös uusia ennätyksiä

0
Elmeri Töyryn leipälaji voimanostossa on kyykky. Siinä hän on kehittynyt nopealla tahdilla ja nostaa nykyisin parhaimmillaan yli 200 kilon rautoja.

Harva urheilija suhtautuisi maailmanmestaruuteen yhtä tyynesti kuin paimiolaislähtöinen 23-vuotias Elmeri Töyry. Lokakuun alussa Paimiosta Turkuun muuttanut Töyry teki nimittäin Puolan Pabianicessa noin kuukausi takaperin tempun, jollainen voisi aiheuttaa isompiakin riemunkiljahduksia. Töyry nosti 20–23-vuotiaiden juniorisarjan alle 67,5-kiloisissa yhteistuloksen 497,5 kiloa (kyykky 195 kg, penkkipunnerrus 112,5 kiloa ja maastaveto 190 kiloa), jolla mestaruus irtosi lopulta selvästi.

Melko tuore MM-kultamitalisti istahtaa kuitenkin alas Turun Kupittaan M & M:n aulatilan jakkaralle kuin minä tahansa marraskuisena iltana.

– Totta kai mestaruus oli hieno juttu, mutta itse kisasuoritus ei ollut paras mahdollinen. Olen salilla nostanut reilusti yli 500 kilon yhteistuloksia ja kisoissakin paras noteeraus on toistaiseksi 530 kiloa, joten siinä mielessä tulos MM-kisoissa ei ollut mitenkään kummoinen. Hienoa kuitenkin, että se riitti mestaruuteen, Töyry toteaa vaatimattomasti.

Töyryn nostamista MM-kisoissa vaikeuttivat läpi syksyn jatkuneet sitkeät selkävaivat, jotka tekivät erityisesti kisaan valmistautumisesta intensiivisestä harjoittelujaksosta hankalan. Talven aikana Töyry keskittyykin selän kuntouttamiseen takaisin sille tasolle, jota reilusti yli 500 kilon yhteistulokset vaativat.

Junioreiden maailmanmestari Elmeri Töyryn tähtäimessä on nousta seuraavaksi maailman parhaiden joukkoon myös avoimessa luokassa.

Kotisalilta Solinaan

Töyryn tie voimanoston GPA-liiton maailmanmestariksi ei ole kaikkein tavanomaisin. Hän aloitti treenaamisen seitsemisen vuotta sitten kotitreeneillä ja kun hän vuotta myöhemmin alkoi käydä Paimion uimahalli Solinan salilla, oli ensimmäinen tähtäin asetettu kilpailemiseen kehonrakennuksessa. Vuonna 2019 päätyi kuitenkin omien sanojensa mukaan ”sattuman kautta” Paimiossa järjestettyyn SM-kilpailuun ja voitti saman tien Suomen mestaruuden tehden samalla painoluokkaansa uudet SM-lukemat.

– Äitini oli nähnyt jossain voimanoston SM-kisojen mainoksen ja soitti sen jälkeen minulle kysyäkseen, paljonko nostan eri liikkeissä painoja, Töyry naurahtaa.

– Kävi ilmi, että tulokset ovat jopa parempia kuin SE-lukemat, joten päätin lähteä muutaman viikon treenillä kisoihin. Kaikki kävi aika äkkiä ja yllättäen, mutta sen jälkeen olen panostanut nimenomaan voimanostoon, Töyry jatkaa.
Hän kilpailee RAW-voimanostossa, eli kisoissa ei saa käyttää suoritusta helpottavia varusteita. Lajin viehätys onkin Töyryn mukaan kehityksen ja suoritusten mittaamisen helppous.

– Voimanostossa nostettujen kilojen määrä kertoo heti, missä mennään. Ei ole oikotietä onneen, vaan ainoastaan nostettu rauta ratkaisee.

Haaveena MM-lukemat

Töyryn 530 kilon ennätystulos on peräisin viime keväältä Laitilan SM-kisoista, jossa hän voitti jälleen SM-kultaa, nyt jo kolmantena vuotena peräkkäin. Sen jälkeen selkävaivat ovat hidastaneet matkaa kohti MM-lukemia, jotka siintävät nuoren miehen selkeänä tulevaisuuden päämääränä. Ne vaativat kuitenkin kuntoa, jolla hätyytellään 700 kilon yhteistuloksia.

– Ensimmäinen askel on nyt saada selkä sellaiseen kuntoon, että pystyn jälleen harjoittelemaan täysipainoisesti. Avoimessa sarjassa menestyminen vaatii sellaista noin 600 kilon yhteistulosta, ja sellaisten rautojen nostaminen pitäisi olla ihan realistista jo lähivuosina, kunhan saa harjoitella terveenä, Töyry miettii.

Sarjaa Töyry ei aio vaihtaa, vaikka 67,5 kilon painorajaan pääseminen vaatiikin jo hieman kiristelyä ennen kisoja.

– Normaali paino pyörii treenikaudella siellä noin 72–73 kilossa, ja kisoihin sitten kuivatellaan sen verran, että pääsee puntarilta läpi. Ei se silti mitenkään liian työlästä ole, joten aion kilpailla samassa sarjassa myös avoimessa luokassa.

Avoimeen luokkaan Töyry siirtyy heti ensi vuoden alusta alkaen, koska täyttää kyseisen vuoden aikana 24 vuotta.