Yli 800-kiloinen puomi murskasi kaivinkoneenkuljettajan jalan Paimiontien työmaalla – Tapaturman syy jäi tutkinnasta huolimatta mysteeriksi

0
Paimiontien varteen on rakennettu tämän vuoden aikana uutta kevytväylää. Rakennustyömaalla sattui heinäkuun lopulla onnettomuus, jota on tutkittu syksyn ajan niin Lounais-Suomen AVI:n kuin poliisin toimesta.

Paimiontien kevytväylän rakennustyömaalla sattui heinäkuun lopulla työtapaturma, jonka seurauksena kaivinkoneenkuljettaja loukkaantui alavartalostaan. Tapausta on tutkittu syksyn aikana sekä Lounais-Suomen Aluehallintoviraston että Lounais-Suomen poliisilaitoksen toimesta, mutta tapaturmassa ei ole syytä epäillä rikosta tai työturvallisuusmääräyksien laiminlyöntiä.

Aluehallintoviraston raportin mukaan kyse on ollut tapaturmasta, jonka tarkempaa syytä tai aiheuttajaa ei ole pystytty tarkemmin selvittämään. Kaivinkoneenkuljettaja loukkaantui tilanteessa, jossa hän oli vaihtanut kaivinkoneen kauhan niin sanottuun täkkäyspuomiin, jolla siirretään räjäytysmattoja. Työmaalla on räjäytetty kesän ja syksyn aikana runsaasti peruskalliota uuden kevytväylän tieltä.

Kun koneen kuljettaja oli jatkanut työskentelyä täkkäyspuomilla, oli puomi tuntemattomasta syystä päässyt irtoamaan kiinnikkeistään ja työntynyt koneen ohjaamoon puristaen kuljettajan vasemmasta jalastaan kiinni hyttiin. Iltapäivällä sattuneelle tapaturmalle ei ollut silminnäkijöitä, ja loukkaantuneen kertomuksen perusteella hän oli ennen työskentelyn jatkamista varmistanut täkkäyspuomin asennuksen ja hydraulisen lukituskiilan sekä varmistusketjun, joka estää yli 800 kiloa painavan puomin irtoamisen koneesta.

Työtapaturmassa loukkaantunut koneenkuljettaja on raportin mukaan kokenut työntekijä ja kaivinkone lisälaitteineen oli hänelle entuudestaan tuttu. Loukkaantunut henkilö työskenteli myös työnantajansa työsuojeluvaltuutettuna.