Kaksi vuotta sitä on juostu karkuun ja nyt se on saamassa meidät kiinni. Tältä tuntuu kun seuraa näitä päivittäin nousevia koronatartuntalukuja. Samaan aikaan leviää huolestuttavaa tietoa omikronista, uudesta virusvariantista, jonka pelätään tarttuvan entistä herkemmin. Ensimmäinen todettu omikron- tartunta löytyi juuri torstaina.
Meidän ja monen muun perheen elämä on ollut viime aikoina koronasurrealismia. Tyttäreni luokalla ilmeni viime viikolla ensimmäinen koronatartunta. Loppuviikolla kolmasosa luokasta oli koronassa tai oireili. Tartuntajäljitys on Turussa niin ruuhkautunut, että karanteenimääräys tuli vasta sunnuntaina.
Tapaamani lastenlääkäri totesi, että koronavirus on lähtenyt lasten keskuudessa jo käsistä. Lasten kautta se voi iskeä myös kahteen kertaan rokotettuihin vanhempiin ja uhata myös muita perheen läheisiä. ( Korona leviää lapsilla ja lapsista, sivu 5 ) Lapset tyypillisesti tällä hetkellä sairastavat taudin kohtalaisen kevein oirein, mutta yhtä kaikki, sairastavat ja tartuttavat.
Pandemia ei ole ohi ennen kuin jokainen meistä on sen jossakin muodossa sairastanut. Näin ovat terveydenhuollon ammattilaiset sanoneet moneen kertaan. Kyse ei todellakaan ole enää viruksen tukahduttamisesta, vaan siitä, miten hyvin olemme suojautuneet tautia vastaan.
Suomessa on vielä 1,6 miljoonaa rokottamatonta lapset mukaan lukien. Tänään THL päätyi suosittamaan rokotuksia 5-11-vuotiaille riskiryhmäläisille. Keskustelu kolmansista rokotuksista ja lasten laajemmasta rokottamisesta varmasti jatkuu, mutta aivan yhtä oleellista olisi saada rokotettua rokottamattomat aikuiset.
Nykyiset rokotteet eivät estä sairastumasta koronaan, mutta jos rokotekattavuus olisi korkeampi meidän tuskin tarvitsisi huolehtia sairaalapaikkojen ja erityisesti tehohoidon riittävyydestä. Syyskuun aikana sairaalahoidossa olleista 13 prosenttia on ollut kahdesti rokotettuja, 13 prosenttia kerran rokotettuja ja loput 74 prosenttia rokottamattomia.
Tässä tilanteessa tuntuu käsittämättömältä, että rokottamattomat kiukuttelevat koronapassin eriarvoistavan ihmisiä. Jokaisella on vapaus olla ottamatta rokotetta, mutta vapauteen liittyy vastuu.
Suomessa yritetään viikosta toiseen perustella ihmisille, miten tärkeää olisi ottaa rokote. Tehokkaimmin rokoteintoa nostaisi, että koronapassia kysyttäisiin kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Moni etätyöläinen on jo vitsaillut muuttavansa työpaikan pubiksi, jotta töihin olisi turvallista mennä.
Heinimaija Hirvonen