Pääkirjoitus: Koronan varjoista valoon

0

Seuraan paikallisia keskustelupalstoja facebookissa satunnaisesti. Siellä yksi nostaa asiayhteydestä erilleen lauseen, jossa asiantuntija muka vähättelee koronaa. Toinen katsoo asiakseen tyrkätä eteenpäin kaikki linkit tartunnoista. Kolmas ihmettelee, pitääkö koronaa niin toitottaa, liioitella uhkia. Neljäs kysyy, miksi pelotellaan. Viides vaikenee tai vähättelee, koska ei ole ottanut rokotuksia. Kuudes on hämmentynyt siitä miten ärhäkästi tavan ihmisetkin ottavat somessa kantaa. Seitsemäs ymmärtää ja jakaa tutkimus – ja viranomaistietoa tavallaan tai tahallaan väärin. Kahdeksas mesoaa pakkorokotuksista ja yhdeksäs siitä, ettei tykkää kun kysellään tuota eriarvoistavaa koronapassia. Kymmenes viestii sopeutumisen merkitystä.

Aika monella on maalaisjärki ja tilannetaju hukassa.

Taas suuri osa meistä on väsyneitä tähän koronatilanteeseen ja siihen, että koronan leviämisen uhka rajoittaa ja varjostaa kaikkea. Mihin voi mennä ja voidaanko jouluna tavata läheisiä? Millaisella joukolla? Voiko tietämättään olla uhaksi läheisten terveydelle? Kannattaisiko hankkia varuiksi niitä kotitestejä ja missä määrin niihin voi luottaa?

Moni miettii näitä asioita rauhallisesti ja vastuullisesti, mutta tottakai on heitä, jotka torjuvat närkästyneinä suositukset ja rajoitukset. Kun viranomaiset patistavat meitä vapaan maan kansalaisia toimimaan tietyllä tavalla, niin aina se ottaa jonkun luonnon päälle. Lienee perisuomalaista.

Mutta niin se nyt vaan on, että täysi-ikäisillä on vastuu omasta toiminnastaan. Kuten nyt vaikka siitä ottaako rokotteen vai ei ja salliiko perheen lasten tai nuorten ottaa. Kyllä pitäisi olla vastuu myös siitä, mitä ja miten tyrkyttää omia käsityksiään muille. Ja sylkeekö omia uskoja, luuloja, huolia ja harmia muiden niskaan – edes somessa.

Näin paikallisesti katsoen arvelen, että hämmennystä on lisännyt viranomaisten pääsääntöinen vaitonaisuus siltä osin, kun kyse on tartunnoista niin tartuntapaikkojen kuin -ketjujen suhteen. Tältä osin tietoa on annettu kauniisti sanoen pidättyväisesti. Siitä tietenkin on se seuraus, että koronaan ja ikäviin tartuntalukuihin on päässyt tarttumaan jonkinlainen kollektiivinen häpeä. Sitä kuvastaa se, että facen keskusteluissa taannoin usea kommentoi närkästyen, että ”nyt on Paimio kartalla”. Ikäänkuin se, että tauti tarttuu ja nostaa tartuntalukuja pienillä paikkakunnilla olisi jotenkin itseaiheutettua. Tänään näyttää siltä, kuin Sauvossa häpeiltäisiin.

Jo ajat sitten esimerkiksi opetusministeri sanoi, että koulutartunnoista on hyvä kertoa mahdollisimman avoimesti. Turku ja Kaarina listaavat oitis tiedotusvälineillekin koulut, joissa ketjuja on ja yhteyttä toimituksiin otetaan jopa oma-aloitteisesti. Täällä niistä alkuun laitetaan perheille valikoidusti viestiä Wilmaan, ja sitten jauhaa huhumylly. Miksi näin?

Taina Tukia

Minut on muuten rokotettu ja rokotetaan vastedeskin jos voin siten olla taltuttamassa kulkutaudin leviämistä ja osaltani taata, että vaikeasti sairaat saavat tarvitsemansa hoidon. Muutkin kuin koronapotilaat.