Arimo Lähdeniitylle Paimio-mitali numero 27: “Työ paikalliskulttuurin edistäjänä on ollut esimerkillistä”

0
Arimo Lähdeniitty vastaanotti Paimio-mitalin numerolla 27. Kuva: Jouni Lehtiranta

Paimio-mitali numero 27 on myönnetty perinnetutkija Arimo Lähdeniitylle, joka vastaanotti mitalin itsenäisyyspäivänä Paimion kaupungintalon Paimiosalissa järjestetyssä itsenäisyysjuhlassa. Lähdeniitty tunnetaan paikallis- ja rakennushistorian tuntijana sekä perinnetiedon kerääjänä.

Lähdeniitty on vuosikymmenten ajan tutkinut ja tallentanut paikallishistoriaa sekä jakanut tietojaan pyyteettömästi. Hän on ollut mukana useiden julkaisujen kokoamisessa ja hän on myös itse tuottanut erilaisia julkaisuja ja tutkimuksia paikallishistoriasta ja kirkkohistoriasta. Lähdeniityn kiinnostus paikalliseen perinteeseen on laaja-alaista. Arimo Lähdeniitty on toiminut Paimion seurakunnan luottamustehtävissä, kuten kirkkovaltuustossa, jo lähes 40 vuotta.

Pian sotien jälkeen Paimion Kalevan kylän Perttalan tilalla syntynyt Lähdeniitty kävi kansakoulun jälkeen kansalaiskoulun. Maataloudellisen ammattikoulun käytyään hän palasi työskentelemään kotitilalle. Vuosituhannen taitteessa hän toimi seitsemisen vuotta äitinsä omaishoitajana. Työuransa viimeiset vuodet hän toimi hoitoalalla. Paimion Vistalle Lähdeniitty muutti runsas kymmenen vuotta sitten.

Kiinnostus erityisesti kirkkojen rakennushistoriaan Lähdeniitylle syttyi jo pienenä poikana. Myöhemmin myös paikallishistoria alkoi kiinnostaa. Syvällisemmin ja laajemmin hänen oli mahdollista keskittyä kiinnostuksen kohteisiinsa, kun työt maatilalla vähenivät ja vapaa-aikaa jäi enemmän.

Ensimmäiset laajemmat kirjalliset työt valmistuivat 1999, kun Lähdeniitty kirjoitti esitelmän 70-vuotisjuhlavuottaan viettäneestä Pyhän Jaakobin kirkosta. Seuraavan viiden vuoden aikana hän kirjoitti viisi muuta Paimion kirkkojen ja seurakunnan historiaan liittyvää esitelmää. Edellä mainitut esitelmät loivat pohjan vuonna 2005 Paimion seurakunnan julkaisemaan Kivinenältä kaikki alkoi –kirjaan, johon Lähdeniitty kirjoitti myös aivan uusia tekstiosuuksia.

Kirkkohistoria – ja paikallishistoriatietouttaan Lähdeniitty on jakanut 2000-luvun alusta alkaen myös kirkko-opastuksilla ja hautausmaakierroksilla. Hän on kirjoittanut myös Kalevan koulun historian ja Paimion Kalevan maamiesseuran historian jatko-osan. Myös lehtien palstoilla on voinut lukea Lähdeniityn artikkeleita ja kolumneja. Uusi, kuluvana vuonna alkanut aluevaltaus on Facebookin Vanhoja kuvia ja tarinoita Paimiossa  –ryhmä, jossa Lähdeniitty on erittäin laajamittaisesti jakanut tietojaan, erityisesti paikalliseen rakennuskulttuurin liittyvissä asioissa.

Arimo Lähdeniityn pyyteetön työ perinne- ja kirkkohistoriatietouden kerääjänä ja julkaisijana sekä työ paikalliskulttuurin edistäjänä on ollut esimerkillistä.

Paimiolaisen kuvanveistäjä Raili Mikkosen suunnittelema Paimio-mitali jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003. Tänä vuonna jaettiin kaupunginhallituksen päätöksellä yksi Paimio-mitali. Mitalin saajan tulee olla yleisesti arvostettu henkilö, joka on saavuttanut menestystä toiminnallaan Paimion ja paimiolaisuuden hyväksi mm. kulttuurin, tieteen, urheilun, sosiaalitoimen, talouselämän tai yhdyskuntatyön alueella.