Joulun muistot kuviksi – ammattilaisen vinkit valokuvaukseen

0
Valokuvaaja Karoliina Juusti on kuvannut asiakkaita vuodesta 2018 lähtien.

KAARINA/ Eeria Niskakoski

Nykyaikana muistojen tallentaminen on aina vain helpompaa, kun kamera on lähes joka käden ulottuvilla puhelimessa. Kuvia on hauskaa napsia arkena, mutta erityisesti myös juhlissa, vaikkapa joulun pyhinä.

Valokuvia on mukavaa palata muistelemaan monien vuosien päästä. Kaarinalainen valokuvaaja Karoliina Juusti kertoo vinkkinsä jouluisiin kuviin ja valokuvaamiseen.

Valotus ja sommittelu

Aluksi Juusti kertoo, että kuvia ottaessa kannattaa kiinnittää huomiota tunnelmalliseen valoon, ja missä valokuvauksen kohde on valoon nähden. Joskus kattolampuista tulee karkeat varjot silmien ja nenän alapuolelle, mikä ei ole toivottavaa.

– Esimerkiksi kauniin valon voisi saada kynttilästä, kun kohteen kasvot ovat kohti kynttilää, jolloin liekin valo osuu pehmeästi iholle, Juusti luonnehtii.

Kuvaamisen kohteen ei tietenkään tarvitse olla ihminen. Juusti kehottaa kuvaamaan myös yksityiskohtia, kuten pöytäkattauksia, koska yksityiskohdat unohtuvat.

Juusti kokee valokuvauksessa tärkeäksi myös sommittelun, eli mihin kohteet kuvassa sijoittuvat. Hän kertoo, että eräs yksinkertainen sommittelun sääntö on sijoittaa kohde kuvassa jompaankumpaan reunaan, eikä keskelle. Yleensä kasvojen puolelle jätetään enemmän tilaa. Juusti selittää myös väriteorian, jonka mukaan saman värin toistuminen kolme kertaa kuvassa eri asioissa olisi silmälle miellyttävää. Hän konkretisoi, että yhdellä kuvassa voisi olla punainen tonttulakki, toisella punainen paita ja kolmannella punainen kynttilä. Juusti painottaa kuitenkin, että sääntöjä ei tarvitse noudattaa orjallisesti, vaan rohkaisee kokeilemaan erilaisia juttuja.

– Minulla on kuitenkin valokuvauksen suhteen sellainen asenne, että säännöt on tehty rikottavaksi, Juusti kertoo.

Oikea hetki ratkaisee

– Oikea hetki kuvan ottamiseen on tärkeä, ja usein kuvan onnistuminen voi olla kiinni oikeasta hetkestä, Juusti kuvailee.

Lasten kohdalla oikea hetki on silloin, kun lapsi rauhoittuu jonkin tekemisen äärelle, vaikka lahjojen avaamiseen. Samoin lemmikeistä saa hyviä kuvia, kun ne rauhoittuvat johonkin. Juustin mielestä luonnollisuus on olennainen osa kuvaamista. Hammashymyä ei siis kannata pakottaa.

– Oikea hetki on aika ratkaiseva tekijä ja sitä kannattaa odottaa aidon hymyn saamiseksi, hän korostaa.

Juusti itse ottaa ja suosii kuvia arkisesta yhdessä tekemisestä, vaikkapa leipomisesta. Siksi esimerkiksi rekvisiitan kanssa saa olla säästeliäs, ettei kohde jää rekvisiitan varjoon.

– Yksinkertainen on kaunista, Juusti muistuttaa.

Jouluna kuvattavien henkilöiden määrä voi olla niin iso, että luonnollisuus kuvatessa muuttuu haastavaksi.

– Vaikka mielestäni aidot tilanteet ovat mieluisempia, suvusta on silti helpompaa ottaa pönötyskuvia, jossa kaikki näkyvät, Juusti toteaa.

Kun kuvia otetaan esimerkiksi suvusta, on järkevää seistä, koska silloin on ryhdikkäämpi. Suvun iäkkäämmät voivat istua kuvan etualalla, ja pitää lapsia sylissään. Sukukuvaan saa rentoutuneen ja hauskan tunnelman, kun joku suvusta vitsailee.

– Joka suvussa on se huumori-Heikki, joka saa kaikki nauramaan, Juusti kertoo huvittuneena.

Kun aikuiset nauravat, lapset lähtevät siihen helposti mukaan.

Puhelimien ja kameroiden hyvistä automaattiavustuksista huolimatta Juusti kehottaa kokeilemaan manuaalin opettelua, jos kiinnostusta löytyy. Hän kertoo, että kuva oppii ottamaan vain valokuvaamalla, ja ajan kanssa. Toisaalta juuri siksi Juusti pitää valokuvaamista mielenkiintoisena:

– Valokuvaamisessa ei ole koskaan valmis, aina oppii uutta, jolloin mielenkiinto säilyy.

Lupa tulee kysyä

Vaikka sosiaalinen media on loistopaikka julkaista itse ottamiaan kuvia, on sielläkin joitain sääntöjä.

– Lupa kuvan julkaisuun pitää kysyä kuvan henkilöiltä, Juusti huomauttaa.

Jos kuvassa näkyy henkilö, oma lapsi tai ystävä, lupaa on aina kysyttävä, ennen kuvan julkaisemista sosiaalisessa mediassa. Jouluna on myös hyvä muistaa, että valokuvia voi ottaa ympäri vuoden, mutta joulun tunnelma on kertaluontoista, joten sille sopii antaa aikaa myös ilman kameraa ja puhelinta.

FAKTA

Julkisella paikalla saa kuvata ja julkaista kuvat asiallisessa yhteydessä.

Kuvattavalta kannattaa aina kysyä kuvaus- ja julkaisulupa.

Älä kuvaa, tai julkaise kuvaa, jossa joku on loukkaavassa tilanteessa, tai tilanteessa, jossa ei halua itseään kuvattavan.

Kotirauhaa, ja yksityisyyden suojaa pitää aina kunnioittaa, myös kuvatessa.

Lähde: mainostoimistoluma.fi