Kaarinalaisen Pertti Männistön laaja Aalto-kokoelma nyt virtuaalinäyttelynä

0
Pertti Männistö Jyväskylän Alvar Aalto -museossa kevättalvella 2021 näyttelyn pystyttämisen merkeissä. Tällä hetkellä museo on peruskorjauksen vuoksi suljettuna. Uudistetun museon ovet avautuvat yleisölle kesällä 2023.

PAIMIO-SAUVO-KAARINA Alvar Aalto -museon kevään 2021 suuri yleisösuosikki Muotoja moneksi – 30 vuotta intohimoista keräilyä -näyttely on avautunut virtuaalisena versiona.

Näyttely esittelee maailman laajinta yksityistä Aalto-kokoelmaa. Kyseessä on kaarinalaisen Pertti Männistön ainutlaatuinen kokoelma, johon kuuluu yli tuhat esinettä.

Laajassa kokoelmassa on huonekalujen, valaisinten ja lasiesineiden lisäksi Aino ja Alvar Aallon suunnittelemia sisustusdetaljeja. Kyseessä on Alvar Aalto -säätiön ensimmäinen, laajamittainen virtuaalinäyttely.

– Virtuaalisesti vierailtava näyttely tutustuttaa Aaltojen elämäntyöhön ja suomalaiseen kulttuuriperintöön. Näyttely vie eteenpäin viestiä Aaltojen laadukkaan muotoilun ajattomuudesta. Samalla se tekee helposti saavutettavan museovierailun mahdolliseksi erilaisille yleisöille, toteaa Alvar Aalto -museon intendentti Mari Murtoniemi .

Maksullisessa virtuaalinäyttelyssä voi tutkia eri teemojen ympärille rakennettuja kokonaisuuksia tai yksittäisiä esineitä omatoimisesti.

Virtuaaliversiossa alkuperäistä näyttelykokonaisuutta on täydennetty arkistomateriaaleilla, kuten valokuvilla ja kalustepiirustuksilla, jotka havainnollistavat Aino ja Alvar Aallon suunnittelemien kalusteiden suunnittelun ja käytön historiaa.

Lisäksi lyhyet videoklipit avaavat keräilijän kokemuksia kokoelmansa kartuttamisesta. Ne tutustuttavat muun muassa Paimion parantolaan ja Kansaneläkelaitokselle suunniteltujen kalusteiden monivaiheiseen ja loppukäyttäjän huomioivaan suunnitteluun.

Esillä on muotoiluharvinaisuuksia, kuten Mehiläispesä- ja Käsikranaatti-valaisinten eri variaatioita sekä Aaltojen suunnittelemia lasiesineitä.

Näyttelyyn kootut esineet kertovat Aaltojen varhaisesta teollisesta muotoilusta, ajalta ennen varsinaista sarjatuotantoa ja huonekaluvalmistuksen koneellistumista.

Näyttelyssä voi vierailla mm. pula-ajan olohuoneessa ja 1960-luvun Artek-kodissa, joiden kalusteita ja valaisimia leimaa ajan henki.

– Alvar Aalto -museon ja keräilijä Pertti Männistön yhteistyön tuloksena syntynyt näyttely edistää yksityisen keräilijän ja julkisen museon yhteistä tavoitetta eli tallentaa ja tehdä tunnetuksi Alvar ja Aino Aallon merkittävää muotoiluperintöä, kiteyttää intendentti Murtoniemi.

Vuoden 2023 loppuun saakka avoinna olevan suomenkielisen virtuaalinäyttelyn teknisestä toteutuksesta vastaa Kupoli .