Katso video: Paimiolainen Juhani Virta on kiertänyt aattoillan joulupukkina jo puoli vuosisataa – “Toista sukupolvea mennään jo”

0


Paimiolainen Juhani Virta muistaa olleensa ensimmäisen kerran perheensä parissa joulupukkina 14-vuotiaana. Vuosi pari myöhemmin joulupukin ura alkoi yhdeksän vuotta vanhemman veljen käskystä.

– Urheiluseura Paimion Hakalla oli joulupukkipalvelu ja sitä kautta isoveljeäni Jarmoa pyydettiin joulupukiksi. Häntä kuitenkin ujostutti, joten minun piti hoitaa homma. Muistan hyvin ensimmäisen paikan ja jännityksen. Kukaan ei ollut opastanut mitä pitäisi sanoa, eivätkä tilaajatkaan puhuneet mitään. Ajattelin vain mielessäni, että tästä tulee pitkä ilta.
Lahjat saatiin kuitenkin jaettua ja seuraavana vuonna Virta oli taas mukana Hakan joulupukkina.

– Tietyissä paikoissa ihmiset huomasivat, että ujostelin ja he alkoivat jututtamaan minua. Siitä se sitten lähti liikkeelle. Nyt minulla on paikkoja, jossa nykyiset isät ja äidit ovat jännittäneet minua, eli toista sukupolvea mennään jo.

Virta arvioi, että on vuosien aikana käynyt noin 1 300 paikassa, ehkä jopa 1 500:ssa.

– Vain pari mokaa tai hämmennystä on mahtunut näihin vuosiin. Hakan aikoina oli tilaajan nimi kirjoitettu väärin ja menin väärään osoitteeseen. Seuraavana päivänä pettynyt asiakas soitti, miksei joulupukki tullut. Toinen mokakaan ei ollut minun, sillä lahjasäkki oli jätetty ulos katokseen sellaiseen paikkaan etten nähnyt sitä tullessani talolle. Muistan itsekin häkeltyneeni sitä tilannetta, kun ei ollut lapsille lahjoja jakaa. Eipä siihen kuitenkaan kiinnitetty sen ihmeellisemmin huomiota, Virta kertaa.

Tänä vuonna Virta vierailee koronatilanteen takia ainoastaan kotien ikkunoiden takana tuomassa pukin joulutervehdyksen lahjoineen. Hän toivoo, että tulevina vuosina pukkikin pääsisi takaisin normaaliin aattoillan rytmiinsä.