Korona leviää lapsilla ja lapsista- taas valtakunnallinen tartuntalukuennätys

0

PAIMIO

Torstaina kirjattiin Paimion-Sauvon terveyskuntayhtymän alueelle 11 uutta koronatartuntaa. Kaksi ykkösluokkaa on asetettu useiden tartuntojen vuoksi Paimion Vistan koulussa karanteeniin.

– Tartuntoja on nyt paljon lasten keskuudessa, mutta heidän kautta perheissäkin. Myös kahteen kertaan rokotetut vanhemmat ovat voineet saada altistuksen kun lapset ovat sairastuneet, sanoo johtava lääkäri Nora Hagelberg .

– Kovasti odotetaan nyt KRAMin päätöstä 5-11- vuotiaiden rokotuksista, kommentoi Hagelberg, joka uskoo, että rokotuskattavuuden kasvattamisen kautta epidemia saadaan taittumaan.

Hän sanoo, että viime maantain korona pop up-rokotuksissa kävi 76 henkilöä ja suurin osa oli ottamassa ensimmäistä rokotetta.

– Se oli ilahduttavaa. Näyttää siltä, että koronapassi ja tämä epidemiatilanne ovat kasvattaneet halua ottaa rokote.

Lapsia ei näy

 

sairaalahoidossa

Varsinais-Suomessa koronatartuntojen ilmaantuvuusluku noussut jo lähelle 300 ja sairaanhoitopiirin tilannekatsauksen mukaan tautitilanne pahenee edelleen.

Tartuntataudeista vastaavan ylilääkäri Esa Rintalan mukaan lasten ja nuorten lisääntyvät tartunnat osaltaan kiihdyttävät epidemiaa, mutta eivät kuormita sairaanhoidon resursseja toisin kuin vanhempien ikäluokkien tartunnat.

Lasten ja nuorten tartunnat ovat Peltoniemen mukaan pääosin lieviä, ja muistuttavat tyypillisesti tavanomaista flunssaa tai nuhakuumetta.

– Koska oireista ei voi päätellä onko kyse koronasta vai flunssasta, on tärkeää, että lievissäkin oireissa jäädään kotiin eikä tulla kouluun tai päiväkotiin. Tartuttavuus on suurin oireiden alussa, hän muistuttaa.

Torstaina päiväkohtainen koronatartuntojen ennätys rikkoutui taas, kun maassa raportoitiin 1 622 uutta korona­tartuntaa. Kasvua edelliseen ennätykseen eli keskiviikkoon oli noin 50 tartuntaa. Varsinais-Suomeen tartuntoja merkittiin 114.

Kaarinassa on parin viime viikon aikana todettu yli sata tartuntaa ja torstaina 16. Paimiossa kahden viikon ajalta tartuntoja on 25 ja torstaina siis 11, Sauvossa vastaavat luvut ovat 10 ja nolla.

Uusia kuolemantapauksia raportoitiin torstaina kahdeksan. Tehohoidossa oli 51 potilasta. Yhteensä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut koko pandemian aikana Suomessa 1 356.

Rokotteita riittää, henkilöstö venyy

Paimiossa ja Sauvossa ensimmäisen rokotteen on ottanut nyt 90 prosenttia yli 12-vuotiaista kuntalaisista. Kakkosrokotteen on saanut Paimiossa 85,5% ja Sauvossa 85,6 %. Terveyskuntayhtymässä jatketaan THL:n ohjeistuksen mukaan kolmansien rokotteiden antamista, mutta edelleen jaossa on myös näitä ensimmäisiä ja toisia rokotuksia ja aikoja niihin.

Rokotteista ei ole pulaa, vakuuttaa Hagelberg. Rokotusaikoja avataan sen mukaan, kun pystytään, ja sen osalta Hagelberg myöntää, että tilanne vaatii henkilöstön osalta järjestelyjä.

– Tiukkaa on ja vaatii järjestelyjä, että resurssit saadaan riittämään. Sellaista tilannetta ei ole ollut, että olisi jouduttu rokotuksia perumaan, mutta henkilökunta on kyllä venynyt.