Koronatilanne pahenee myös paikallisesti – pysy kotona jos olet sairas

0
Nyt on taas syytä hakeutua hanakasti testeihin, jos epäilee tartuntaa.

PAIMIO,SAUVO,KAARINA

Tällä viikolla torstaihin puoleen päivään mennessä Paimion ja Sauvon alueella on todettu 22 uutta koronatartuntaa. Viime viikolla niitä kertyi yhteensä 36, kun Paimiossa tartuntoja oli 25 ja Sauvossa 11.
Johtava lääkäri Nora Hagelberg kertoo myös, että Paimion-Sauvon terveyskeskussairaalassa on todettu kuusi koronavirustartuntaa. Niiden vuoksi sinne ei oteta uusia potilaita, ja kaikki vierailutkin on kielletty.
Tartuntaluvut ovat koko epidemia-ajan korkeimpia siis myös paikallisesti ja sama on ollut tilanne koko maassa. Hagelbergin mukaan tilanne terveyskuntayhtymän alueella on se, että lasten tartuntojen osuus on nyt pienentynyt. Uusia tartuntoja on sekä rokotetuilla että rokottamattomilla aikuisilla. Lasten kautta perheisiin on tullut pitkäkestoisempia altistumisia ja siten tartuntoja myös kahteen kertaan rokotetuille vanhemmille.
Taudin kuvasta Hagelberg toteaa, että se on pysynyt hyvin samankaltaisena, eli vaikeita infektioita ei ole juuri ilmennyt. Osa sairastaa koronaa lähes oireettomina tai vähäisin oirein.
– Vaikeita taudinkuvia ei ole ollut.
Testimäärät nousussa
Myös koronatestien määrät ovat nousseet. Paimion ja Sauvon alueella ennätys koronatestauksissa on viikolta 7, jolloin testejä tehtiin 443. Viime viikolla testeja tehtiin taas jo hiukan yli kaksisataa, kun niiden määrä vielä lokakuussa oli selvästi alle sadan. Terveyskeskussairaalan tartuntojen vuoksi nyt on testattu kaikki vuodeosaston potilaat ja henkilöstö.
Koronatesteihin kannattaa hakeutua mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Johtava lääkäri Nora Hagelberg sanoo, että kaikissa tilaneissa muistettaisiin toimia mahdollisimman koronaturvallisesti ja läheisiä ja riskiryhmäläisiä on suojeltava. Joulutapahtumissa niin sisällä kuin ulkona on hyvä käyttää maskia.
– Ja toisiaan tapaavat nyt vain terveet.
Seudulla on liikkeellä myös muita virusinfektioita, eli perusflunssaa ja vatsatautia.
Rokotteita on tarjolla
Keskiviikkona Paimiossa oli jälleen pop up-rokotus jossa annettiin 103 rokotusta. Niistä suurin osa oli kolmansia rokotuksia, mutta mukana oli edelleen myös ensimmäisiä ja toisia rokotuksia. THL:n suosituksen mukaisesti Paimion pääterveysasemalla tarjotaan mahdollisuutta kolmanteen koronarokotukseen 18 vuotta täyttäneille.
– Koska kolmansien koronarokotuksien laajeneminen nuorempiin ikäryhmiin ei saisi THL:n mukaan viivästyttää aikaisemmin nimettyjen ryhmien rokottamisvauhtia, rokotusaikoja tässä vaiheessa on tarjolla rajoitetusti. Rokotusaikojen avautumisesta viestitään terveyskeskuksen nettisivuilla ja facebookissa, sanoo Hagelberg.
Jotkut ovat muun muassa somessa ihmetelleet, miksi rokotusaika menee viikkojen päähän.
Hagelberg sanoo, että rokotusaikojen avaamista ohjaa edellä sanottu ohjeistus sekä se, että samaan aikaan on annettu influenssarokotteita. Siksi esimerkiksi kolmansia rokotusaikoja on rajoitetummin ollut tarjolla yli 18-vuotiaille.
– Kaikki oma rokotustyövoima on käytössä ja samaten ulkopuolisia rokottajia on käytetty.
Hän myöntää, että äkillisten poissaolojen vuoksi työvoimaa on jouduttu jonkun verran järjestelemään.