Miksi ei vapaaehtoisapu kelvannut koronarokotusten järjestämisessä?

0

PAIMIO

Somessa kuohahti keskiviikkona, kun Paimion-Sauvon terveyskuntayhtymän hallituksen jäsen ja terveydenhoitoalan ammattilainen Silja Hongisto avautui facebookissa Paimion keskusteluryhmässä vapaaehtoisesta yrityksestään järjestää loppiaiseksi isompi rokotustapahtuma Vistan koululle. Hongiston ajatus oli, että rokotustilan pitäisi olla isompi ja pysäköinnin ja jonotuksen juohevampaa, kuin mitä se nyt pop up- tapahtumissa pääterveysasemalla on ollut. Hongisto kaavaili, että loppiaisena olisi isommassa tilassa mahdollista rokottaa peräti tuhat henkeä. Jouluaatonaattona hän otti yhteyttä kuntayhtymän johtoon ja lähti positiivisen signaalin pohjalta viemään asiaa eteenpäin ja hankkimaan rokottajia. Joulun jälkeen tuli kuitenkin viesti, ettei rokotuksia siirretä yhden tapahtuman vuoksi koulukeskukseen. Syyksi todettiin Hongiston mukaan tietoliikenneyhteydet.
Kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Sari Kuosmanen myöntää hämmästyneensä Hongiston ulostuloa facebookissa, sillä ei hänellä eikä muulla yhtymähallituksella ollut asiasta mitään etukäteistietoa. Hän sanoo, että Hongisto toimi tässä kohden yksityishenkilönä.
– Tarkoitus oli varmaan hyvä, mutta rokotusten järjestämisestä, etenemisestä ja tehostamisesta on keskusteltu ja keskustellaan kuntayhtymän hallinnossa hyvässä hengessä ja minulla on se usko ja ymmärrys, että asiat ovat edenneet hyvin.
Hongiston aatonaattona esittämään ideaan tarttumisessa oli useita ongelmakohtia, jotka Kuosmasen mukaan liittyivät resursseihin, aikatauluun ja vastuukysymyksiin keskellä joulunpyhiä.
Kuosmanen sanoo käyneensä torstaiaamuna somekohun tiimoilta keskustelua johtavan lääkärin sijaisen Juho Järvelinin ja rokotuksista vastaavan hoitajan kanssa siitä, onko loppiaiseksi suunniteltua pop up- rokotusta mahdollista laajentaa.
– Selvitämme voidaanko järjestää suunniteltua laajempi rokotus ja voidaanko siinä käyttää hyväksi pääterveysasemalla tuolloin tyhjillään olevia vastaanoton tiloja. Ei ole järkeä siirtyä jonnekin liikuntatiloihin, jos pääterveysasemalla on tilaa. Annoin toimeksiannon myös selvittää, onko mahdollista saada lisäkäsiä rokotuksiin, hän sanoo.
Kuosmanen myöntää yllättyneensä somepurkauksesta ja -keskustelusta.
– Muistutan, että rokotusten järjestämisessä toimivaltainen viranomainen on terveyskuntayhtymä ja sen vastuulliset viranhaltijat. Ei kukaan ulkopuolinen voi näitä puuhata.
Kuosmanen muistuttaa myös selvyyden vuoksi siitä, että erityisryhmien lisäksi tällä erää kolmansia rokotuksia voidaan antaa vain heille, joilla on kulunut neljä kuukautta toisesta rokotuksesta. Kaikki paimiolaiset eivät siis ole edes vielä oikeutettuja kolmansiin rokotteisiin.